Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Νέος καταυλισμός, αλλά εκτός Πατρών...


ΠΑΤΡΑ: Στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Σπύρο Σπυρίδωνα, ανατέθηκε ο συντονισμός της διαδικασίας εύρεσης χώρου για την κατασκευή κέντρου φιλοξενίας για τους μετανάστες που έχουν εισέλθει παρανόμως στην Ελλάδα και διαβιούν στην περιοχή της Πάτρας.

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, στην Αθήνα, την Παρασκευή, όπου συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Δημοσίας Τάξεως Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Σπυρίδων προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Συμφωνήσαμε σήμερα να συμβάλουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Υπουργείο, Περιφέρεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην προσπάθεια εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου που θα στεγάσει το κέντρο φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών της ευρύτερης περιοχής Πατρών. Ο χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό θα βρίσκεται εκτός του πολεοδομικού ιστού της Πάτρας και οποιουδήποτε άλλου αστικού κέντρου. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει τις απαραίτητες πιστώσεις, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και εγώ προσωπικά θα αναλάβουμε το συντονισμό της όλης προσπάθειας».

Ο δήμαρχος Πατρέων κ. Ανδρέας Φούρας, στη διάρκεια της σύσκεψης ανέπτυξε το πλαίσιο θέσεων που από τις προηγούμενες μέρες είχε αναγγείλει. Δηλαδή την χορήγηση πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες που διαμένουν στην Πάτρα, την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, την ειδική φροντίδα για τους ανήλικους πρόσφυγες και τα μέτρα έντασης ελέγχου τόσο στο λιμάνι, με την ενίσχυση των λιμενικών δυνάμεων, όσο και σε όλο το φάσμα της παράνομης διακίνησης προσφύγων αλλά και στους χώρους όπου κινούνται οι αλλοδαποί. Στην σύσκεψη αποφασίστηκαν ακόμα τα εξής μέτρα:

- Η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου, με προτεραιότητα στους πρόσφυγες που διαμένουν στην Πάτρα.

- Η λήψη αυστηρών μέτρων ελέγχου στο λιμάνι της Πάτρας ώστε να καταστεί μη προσπελάσιμο για τους πρόσφυγες που επιχειρούν παρανόμως να ταξιδέψουν προς την Ιταλία. Επίσης, εντατικοποίηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε όλες τις φάσεις ροής προσφύγων προς την πόλη.

- Η ανάγκη κατάργησης του υφιστάμενου καταυλισμού. Επισημάνθηκε από τον υπουργό η ανάγκη οργάνωσης ενός χώρου φιλοξενίας, με βάση τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, που θα καλύπτει τις ανάγκες. Ο υπό σύσταση χώρος δεν θα βρίσκεται στον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας, ούτε στις παρυφές της πόλης. Θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί υπό την πλήρη ευθύνη του κράτους.

Ο κ. δήμαρχος άκουσε με προσοχή τις θέσεις που αναπτύχθηκαν και τις έθεσε υπό την αίρεση της πλήρους εφαρμογής και αποτελεσματικότητας τους.

Από την πλευρά του ο Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, ελέγχου της καθόδου των μεταναστών προς την Πάτρα, ελέγχου των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέγχου της ανεξέλεγκτης διακίνησης μεταναστών προς Πάτρα και Δυτική Ελλάδα (χτύπημα δουλεμπόρων- διακινητών), αυστηρής φύλαξης του λιμένα όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τέλος την λήξη του ανούσιου καυγά μεταξύ των φορέων της Πάτρας και της Αχαΐας και ανάληψης από την Κυβέρνηση και την Ε.Ε.. των ευθυνών που τους αναλογούν.

Όσον αφορά στην δημιουργία σταθμού υποδοχής μεταναστών ο κ. Κατσικόπουλος ζήτησε σαφείς απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

- Σε ποιες περιοχές προβλέπεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να δημιουργηθούν σταθμοί υποδοχής ή κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.

- Που μπορούν αυτοί να δημιουργηθούν στην Πάτρα;

- Υπάρχει κοινωνική συναίνεση;

- Πως θα αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις;

- Για πόσα άτομα θα κατασκευαστεί ο σταθμός;

- Σήμερα οι μετανάστες είναι 1.200 έως 1.500, αύριο μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να φτάσουν τους 10.000. Πως θα αντιμετωπιστεί αυτό;

- Για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμένουν αυτά τα άτομα στο σταθμό υποδοχής; -- - Θα τους δοθεί άσυλο πολιτικό ή άλλης μορφής;

Θα δοθούν άδειες εργασίας;

- Ποιος θα πληρώνει το κόστος λειτουργίας; Ποιος θα χωροθετήσει, ποιος θα υλοποιεί, ποιος θα σιτίζει και ποιος θα επιβλέπει τον σταθμό υποδοχής;

Ο κ. Κατσικόπουλος τόνισε ότι είναι ανάγκη να εφαρμοστούν τα σχέδια «Ποσειδώνιο» και «Βαλκάνια» και πως θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών».

Επίσης ρώτησε εάν θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του αριθμού των μεταναστών που θα εισέρχονται στον σταθμό και δυνατότητα καταγραφής της ταυτότητάς τους ώστε να υπάρχει έλεγχος κατάστασης.

Ακόμα έθεσε ερωτήματα για το εάν και πως θα εφαρμόζονται μέτρα απέλασης και τόνισε ότι η Πάτρα δεν αποτελεί σταθμό άφιξης μεταναστών, αλλά πύλη εξόδου τους, οπότε δεν μπορεί να έχει σχέση η περιοχή με τα σχέδια «Ποσειδώνιο» και «Βαλκάνια» και επεσήμανε τον κίνδυνο ο χώρος φιλοξενίας ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί, να μετατραπεί σε «ξενοδοχείο των δουλεμπόρων».

Ο κ. Κατσικόπουλος τόνισε ακόμα ότι από την παρουσία των προσφύγων στην Πάτρα έχει διαταραχθεί ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της πόλης. Παρατηρείται κατά καιρούς έκρηξη ρατσιστικών φαινομένων, ενώ υπάρχει μεγάλη και δικαιολογημένη ανασφάλεια και ανησυχία στους κατοίκους της παραλιακής κυρίως ζώνης.

Υποστήριξε ακόμα ότι στον καταυλισμό των μεταναστών γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και σωματεμπορία, υπάρχει έξαρση κλοπών και διαρρήξεων, ενώ προκαλείται διατάραξη οικιακής ειρήνης, σε όλη την ευρύτερη περιοχή

Οι επιθέσεις σε γυναίκες και παιδιά, αλλά και οι συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών που συχνά καταλήγουν σε αιματηρές συρράξεις, είναι σχεδόν καθημερνό φαινόμενο, οι μετανάστες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε πρόχειρα καταλύματα, με πρόχειρες κατασκευές αποχωρητηρίων, χωρίς την παραμικρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, δίπλα σε επιφανειακά λήμματα, υπολείμματα τροφίμων, περιττώματα, κλπ .

Ανέφερε μάλιστα ότι οι μετανάστες σφάζουν ζώα και ρίχνουν τα απόβλητα στο Μείλιχο ποταμό, υπάρχει κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών και μετάδοση επιδημιών (ηπατίτιδα, λεπτοσπείρωση, γαστρεντερίτιδα, ψώρα κλπ), καθώς και κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας από την αυθαίρετη ηλεκτροδότηση.

Παράλληλα ο κ. Κατσικόπουλος τόνισε ότι η θρασύτητα των κυκλωμάτων, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που παριστάνουν τους λαθρομετανάστες για να μετέχουν σε συσκέψεις που γίνονται για το θέμα και να έχουν ενημέρωση από πρώτο χέρι. «Είναι απαραίτητο πρώτα απ΄ όλα να χτυπηθούν καίρια αυτά τα κυκλώματα που έχουν ρίζες στο λιμάνι και ανθούν με τη συμμετοχή υπαλλήλων υπηρεσιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατσικόπουλος από την πλευρά του πρότεινε τα εξής:

- Μεταφορά των μεταναστών της Πάτρας στα υφιστάμενα κέντρα υποδοχής.

- Έλεγχος της ανεξέλεγκτης διακίνησης ή χορήγηση ασύλου, προσωρινής άδειας παραμονής και άδειας εργασίας.

- Αυστηρή φύλαξη του λιμένα για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων δουλεμπόρων.

www.clandestina.org

και πως το παρουσιαζουν τα καθεστωτικα μμε:

http://www.gowest.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=14265&Itemid=352

Δεν υπάρχουν σχόλια: