Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Der Gewoenliche - Ο Συνήθης / Καθημερινός - Faschismus - Φασισμός

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ...Η "GLADIO" ... Ο Θ. Π Λ Ε Υ Ρ Η Σ ΚΑΙ Η ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ-ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑΣ... ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
DER GEWOENLICHE FASCHISMUS…
Ντερ Γκεβένλιχε Φασίσμους…
Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ – ΣΥΝΗΘΗΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ…

Αυτός ήταν ο τίτλος ενός ¨θρυλικού¨ ¨σοβιετικού¨ μυθοπλαστικού ντοκιμαντέρ ( 1965 , ρωσικός τίτλος , Обыкновенный фашизм; Obyknowenny Faschism ) από τον μεγάλο σκηνοθέτη Μιχαήλ Ρόμ , ο οποίος προσπάθησε να ερμηνεύσει τις ρίζες στη γέννηση του φασισμού /ιδιαίτερα στη ναζιστική του εκδοχή.

Τι είναι αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους , κάποιες ιστορικές στιγμές , να αποδεχτούν τον φασισμό και να γίνουν ακόμα και εγκληματίες ;

Το έργο ξεκινά παρουσιάζοντας παιδικά ζωγραφικά έργα . ¨Έναν χαρούμενο γάτο¨ , ¨Έναν πεινασμένο γάτο¨ , ¨Έναν μοχθηρό γάτο¨ , ¨Ένα λυπημένο λεοντάρι¨ και ¨Μία αρκούδα¨. Ακολουθούν εικόνες με γονείς και τα παιδιά τους , και φοιτητών , από την Βαρσοβία , Μόσχα και Βερολίνο. Το πασιφανές σκεπτικό είναι να γίνει αισθητό το γεγονός ότι ¨ καθένας βλέπει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο κάπως διαφορετικά , ΑΛΛΑ όλοι είναι άνθρωποι¨.

Αυτό το ¨ειδυλλιακό τοπίο¨ διακόπτετε απότομα με τον ήχο ενός πυροβολισμού και την ταυτόχρονη προβολή μιας φωτογραφίας που δείχνει ένα γερμανό στρατιώτη να πυροβολεί μία γυναίκα που κρατά το παιδί της στην αγκαλιά. Η κινηματογραφική κάμερα στρέφεται στη συνέχεια στην σοβαρή ερωτηματική ματιά ενός παιδιού που βλέπει μέσα σε αυτήν. Η κίνηση αυτή θέτει με ¨συμβολικό¨ τρόπο το ερώτημα :

¨τι είναι αυτό που οδηγεί έναν άνθρωπο σε κτηνώδη συμπεριφορά¨ ;

Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης προσπαθεί να δώσει μία απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα με την παρουσίαση πραγματικών σκηνών από ¨μαζικές παρελάσεις ναζιστών¨ και ¨εκφωνήσεις λόγων ¨ ηγετικών στελεχών του φασισμού/ναζισμού . Επίσης παρουσιάζει , σχολιάζοντας ειρωνικά , αποσπάσματα από προπαγανδιστικά φιλμ των εθνικό-σοσιαλιστών.
Το ντοκιμαντέρ τελειώνει με εικόνες από τον ¨νέο φασισμό¨ : ¨Την εκπαίδευση στρατιωτών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων¨…

Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2008…

Μέσα στον καθημερινό ορυμαγδό των ειδήσεων πολλά κυλάνε σχεδόν απαρατήρητα ακόμα και σε ενεργούς πολιτικοποιημένους πολίτες. Μία αιτία μπορεί να είναι επίσης ότι πολλά ενδιαφέροντα , όπως επίσης και άκρως επικίνδυνα , δημοσιεύονται και ακούγονται όχι μόνο σε ¨φιλικά¨ Μ.Μ.Ε. , αλλά και σε ¨εχθρικά¨ ή ακόμα απλά και σε ¨ανταγωνιστικά¨. Ένας περίεργος ¨πατριωτισμός¨ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ τα αφήνει ίσως , ακριβώς για αυτόν το λόγο , να περνάνε ¨απαρατήρητα¨ και ασχολίαστα .

Στο σάϊτ ¨lupus¨ προβάλλεται , κάτω από τον τίτλο ¨ Τέτοια καλόπαιδα εκλέξαμε στην ελληνική Βουλή…¨ προβάλλεται μία εξοργιστική συνέντευξη ( στον δημοσιογράφο ¨Αυτιά¨ ) με έναν πατέρα που κατήγγειλε ότι ο γιος του ¨ξεβρακώθηκε¨ υποτιμητικά , σε έναν ¨συνήθη-καθημερινό-έλεγχο¨ , από αστυνομικούς , ΚΑΙ με τον βουλευτή του ΛΑΟΣ , υιό Κωνσταντίνου , Θ. Π λ ε ύ ρ η , ο οποίος σε απάντηση στον πατέρα για αυτή την καταγγελία , χαρακτήρισε τον γιο του ¨Φλωρά¨ , ¨Βουτυρόπαιδο της Μαρμελάδας¨ !!! , τονίζοντας πως αυτός έχει υπηρετήσει στους ¨καταδρομείς¨ όπου όλοι τους έχουν ¨τιμή¨ και δεν διαμαρτύρονται για τις ¨κακουχίες¨ , όπως ο ¨φλωράς¨ γιος του ( που είχε την ατυχία να υπηρετεί την θητεία του στους καταδρομείς ) .
http://lupus002.blogspot.com/2008/06/blog-post_08.html
Η άποψη μου είναι πως αυτός ο ¨ελεύθερα βουλόμενος¨ βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου , θα έπρεπε να εκπέσει από το ¨αξίωμα του¨ , για αυτή τη δήλωση και μόνο. Είναι αρκετή .
Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΕΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΥ…
Το περιοδικό ¨Μηνιαία Επιθεώρηση¨ διοργάνωσε μία ¨κλειστή¨ ( με δηλώσεις συμμετοχής ) εκδήλωση για να παρουσιάσει το βιβλίο του Ελβετού συγγραφέα Daniel Ganser για την ιστορία και τη δράση της περίφημης ¨Gladio¨ που στην Ελλάδα έγινε γνωστή σαν ¨Κόκκινη Προβιά¨.
Όπως μας πληροφορεί το σάϊτ μίας ¨Μ.Κ.Ο.¨ ( ¨Ενεργοί Πολίτες…¨ ) στην παρουσίαση παραβρέθηκαν και οι πρώην υπουργοί άμυνας Γ. Αρσένης και Α. Τσοχατσόπουλος. Στο ίδιο σάϊτ ανέβασαν και 3 ( κακά στην ποιότητα ) βίντεο με την εισήγηση του συγγραφέα για την πρακτορική δράση των ¨Γκλαντιατόρων¨ , όπως ΚΑΙ με την εκτεταμένη παρέμβαση του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη για την δράση της ελληνικής ¨Γκλάντιο¨ ( ¨Κόκκινης Προβιάς¨) με τις ¨προβοκατόρικες βομβιστικές ενέργειες ¨ και τις ¨διεισδύσεις σε αριστερές οργανώσεις¨ ( ακόμα και στο Κ.Κ.Ε… ) , και τις προσπάθειες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Δροσογιάννη , αλλά και της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη ( με τον υπουργό Ι. Βαρβιτσιώτη ) να συγκαλύψουν και να συσκοτίσουν την έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της προβοκατόρικης δράσης της ¨κόκκινης προβιάς¨.
Είναι κρίμα που τα βίντεο σταματούν κάπου απότομα στην εξιστόρηση των γεγονότων από τον Κ. Βαξεβάνη και δεν παρουσιάζουν τίποτα από την ¨συζήτηση¨ και τις ¨παρεμβάσεις¨ των υπόλοιπων παρευρισκομένων.
Εδώ τα τρία βίντεο :
http://www.politesenergoi.gr/?p=386#more-386
Εδώ μία σύνοψη από το βιβλίο του Daniel Ganser ¨Μυστικοί Στρατοί του ΝΑΤΟ¨
http://www.politesenergoi.gr/?p=387#more-387
Δεν έχω τη δυνατότητα ¨ενσωματώσω¨ μέσα σε αυτό το “post” τα δύο αποκαλυπτικά τα βίντεο για τις δύο θεματικές ενότητες ( Θ. Πλεύρης κατά ¨Φλώρων¨ , και ¨ Gladio-Κόκκινη Προβιά ¨ ). Όποιος φίλος μπορεί να το κάνει θα ήταν πιστεύω μια συμβολή και αναγκαία τεκμηρίωση.
ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ – ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ…
Το τελευταίο θέμα που θέλω να θίξω είναι επίσης ¨ένα καθημερινό και ασήμαντο θέμα ¨ , όμως έχει σημασία η ανάδειξη τέτοιων φαινομένων… Κάποτε σε μικρή ηλικία είχα ακούσει σε ένα ¨συνδικαλιστικό μάθημα¨ στο εξωτερικό για πρώτη φορά ένα παράδειγμα για την ιδεολογική για την μαζική αλλοτρίωση του πληθυσμού , μέσω της ιδεολογικής χρήσης της γλώσσας και της σημειολογίας. Το παράδειγμα του εισηγητή ήταν το εξής :
¨Στην Γερμανία του Μπίσμαρκ καθιερώθηκε ο όρος ¨Εργο-δότης / Εργο-λήπτης¨ ( ARBEITGEBER – ARBEITNEHMER ) ! Όπου αυτός που λαμβάνει – εισπράττει και εκμεταλλεύεται την εργασία των άλλων δεν ονομάζεται ¨Εργο-ΛΗΠΤΗΣ¨ , αλλά ( και έτσι καταχωρείται στην αλλοτριωμένη λαϊκή συνείδηση ) ¨Εργο-ΔΟΤΗΣ¨ , και αυτός που ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ την εργασία του δεν ονομάζεται όπως είναι το σωστό ¨Εργο-ΔΟΤΗΣ ¨ , αλλά ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΆ ¨Έργο-ΛΗΠΤΗΣ¨ !!!
Τώρα διάβασα μια αποκαλυπτική καταγγελία στο ¨Lupus¨ όπου αναφέρεται ότι η μεταφράστρια των δηλώσεων του Σαρκοζύ στην επίσημη συνέντευξη έκανε ελεύθερη , προφανώς ιδεολογική , μετάφραση – παράφραση των λέξεων που χρησιμοποίησε ο γάλλος πρόεδρος , αποδίδοντας τις γαλλικές λέξεις “ NATION”(Έθνος-Έθνη) σε ¨Λαοί¨ ή ¨Χώρες¨ και τη λέξη ¨DIVERSITE¨( ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ) σε ¨Πολύ-πολιτισμικότητα¨ …
http://lupus002.blogspot.com/2008/06/blog-post_06.html
Εδώ , με το παράδειγμα αυτό , δεν θέλω να θίξω θέματα για την ¨αναχρονιστικότητα¨ ή την ¨προοδευτικότητα¨ των εννοιών του ¨Έθνους¨ , ούτε για την ¨κατάρα¨ ή την ¨προοδευτικότητα¨ της ¨πολύ-πολιτισμικότητας¨ , ΑΛΛΑ την ιδεολογική χρήση της γλώσσας από ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ όπως είναι τα Μ.Μ.Ε. , και τον δογματισμό κάποιων ανθρώπων , όπως και την υπέρβαση και κατάχρηση εξουσίας που ασκούν.
http://indy.gr/analysis/der-gewoenliche-o-synithis-kathimerinos-faschismus-fasismos-2

Δεν υπάρχουν σχόλια: