Τη νομοθετική ρύθμιση της οικιακής εργασίας που απασχολεί χιλιάδες, συχνά αδήλωτες, μετανάστριες υποβάλλοντάς τες σε ένα καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης αλλά και ομηρίας σε ό,τι αφορά τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα μας απαίτησε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου το πρωτοεμφανιζόμενο Δίκτυο Ενίσχυσης και Στήριξης Μεταναστριών - ΔΕΣ Με.
Αποκαλυπτικό του μεγέθους αφενός της έλλειψης κοινωνικών υπηρεσιών, άρα κοινωνικών δαπανών που εξοικονομεί το κράτος, και αφετέρου του βάρους που καλείται να επωμιστεί το ελληνικό νοικοκυριό είναι το ποσόν των 22.037.500 ευρώ που δαπανούν κάθε μήνα οι ελληνικές οικογένειες για υπηρεσίες που τους προσφέρουν οι μετανάστριες, σύμφωνα με την ερευνήτρια στο Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», Μαρία Λιάπη. Η ερευνήτρια ανέφερε ότι στην απογραφή του ελληνικού πληθυσμού το 2001 ο αριθμός των καταγεγραμμένων στην παροχή υπηρεσιών σε ιδιωτικά νοικοκυριά ήταν 42.000 άτομα, που εμπεριείχε όλο το φάσμα των εργαζομένων σε σπίτια: εσωτερικές και εξωτερικές οικιακές βοηθούς, βρεφοκόμους, γηροκόμους, αποκλειστικές νοσοκόμες, προσωπικό καθαριότητας κ.λπ. Με βάση την έρευνα του εργατικού δυναμικού, από το 2001 μέχρι το 2007 είχε διπλασιαστεί ο αριθμός των οικιακών βοηθών, οπότε σήμερα ο δηλωμένος αριθμός τους θα ξεπερνούσε τις 80.000. Με βάση την έρευνα για τα δηλωθέντα καθαρά εισοδήματα που δήλωσαν οι μετανάστριες το 2007, οι περισσότερες, σχεδόν οι μισές σε ποσοστό 43%, αμείβονταν με 500-750 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 35.260 γυναίκες έπαιρναν κατά μέσο όρο 625 ευρώ μηνιαίως, πολλαπλασιασμός που αποδίδει τα 22 εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι μετανάστριες. Ποσό επίσης που αφορά τις καταγεγραμμένες οικιακές βοηθούς, καθώς το σύνολο των μεταναστριών που απασχολούνται στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας και καθαριότητας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Δικτύου, αγγίζει τις 200.000 γυναίκες. Συνήθως ανασφάλιστες, υποχρεώνονται να αγοράζουν μόνες τους τα ένσημα υποθηκεύοντας το δικαίωμά τους σε σύνταξη ή ακόμα και όταν ασφαλίζονται, η ανυπαρξία ρυθμίσεων δεν εγγυάται τον μισθό, το ωράριο, τις άδειες ή τα επιδόματα κι ακόμη δεν εξασφαλίζουν ούτε αποζημίωση απόλυσης ή έστω κάρτας και επιδόματος ανεργίας, όπως σταχυολόγησε τα βασικότερα εργασιακά δικαιώματα που στερούνται ο δικηγόρος Θεόδωρος Ζέης προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα. «Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει χρειαστεί καθαρίστρια, γηροκόμο ή μπέιμπι-σίτερ τα σχεδόν 20 χρόνια που βρισκόμαστε εδώ. Κι όμως, είμαστε σαν να μην υπάρχουμε κι όταν δεν μας χρειάζονται, μας πετάνε στον δρόμο. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την αδικία», είπε η Πέτια Ντρούμεβα από τη Βουλγαρία. «Αν το να είσαι μετανάστης είναι δύσκολο, το να είσαι μετανάστρια είναι λυπηρό», παρατήρησε η Δήμητρα Μάλιου από το Πανελλαδικό Δίκτυο Μεταναστριών. «Κάθε μέρα ξοδεύουμε τη ζωή μας και το κράτος δεν έχει ούτε έναν νόμο για μας», ανέφερε η Λορέτα Μακόλι από την Ενωση Αφρικανών Γυναικών. Στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού φεστιβάλ στο Γουδή, το ΔΕΣ Με θα παρέχει ενημέρωση, νομικές συμβουλές και υποστήριξη στις μετανάστριες που εργάζονται στον καθαρισμό και τη φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=03.07.2008,id=36523632
http://indy.gr/other-press/zitoyn-nomothetk-rythmisi-gia-tis-metanastries-oikiakes-boithoys
http://www.okde.org/agenda/desme_020708.pdf
http://www.diavatirio.net/diavat/news.php?extend.2991
http://www.olimazi.eu/common/popup_article.php?articleid=13206
Τις 200.000 χιλιάδες φθάνουν οι γυναίκες μετανάστριες που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί, στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς ασφάλιση, επιδόματα, άδειες και όλα τα στοιχειώδη δικαιώματα ενός εργαζόμενου. Τα στοιχεία αυτά, που αντανακλούν το μέγεθος της εκμετάλλευσης των γυναικών μεταναστριών που εργάζονται στους τομείς των παροχών υπηρεσιών φροντίδας και καθαριότητας, παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου απο το νεοσύστατο Δίκτυο Ενίσχυσης και Στήριξης Μεταναστριών-ΔΕΣ Με. Οι γυναίκες αυτές, όπως υπογράμμισε ο δικηγόρος Θοδωρής Ζέης, στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς δουλεύουν συνήθως ανασφάλιστες, ενώ υποχρεώνονται να αγοράζουν μόνες τους τα ένσημά τους υποθηκεύοντας το δικαίωμά τους σε σύνταξη. Ακόμη, όμως και όταν ασφαλίζονται η ανυπαρξία ρυθμίσεων δεν εγγυάται το μισθό, το ωράριο, τις άδειες ή τα επιδόματα, ενώ στην περίπτωση της απόλυσης δεν διασφαλίζεται ούτε αποζημίωση ή κάρτα / επίδομα ανεργίας. Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτείται άμεσα νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση της οικιακής εργασίας. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσό των 22.037.500 ευρώ που αναγκάζονται να ξοδεύουν κάθε μήνα τα ελληνικά νοικοκυριά για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών ελλείψει της αντίστοιχης κρατικής-κοινωνικής μέριμνας. Όπως τόνισε η ερευνήτρια του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών "Διοτίμα" κ. Μαρία Λιάπη, στην απογραφή του ελληνικού πληθυσμού το 2001 ο αριθμός των καταγεγραμμένων στην παροχή υπηρεσιών σε ιδιωτικά νοικοκυριά ήταν 42.000 άτομα που εμπεριείχε όλο το φάσμα των εργαζομένων σε σπίτια: εσωτερικές και εξωτερικές οικιακές βοηθούς, βρεφοκόμους, γηροκόμους, αποκλειστικές νοσοκόμες, προσωπικό καθαριότητας κ.λπ. Με βάση την έρευνα του εργατικού δυναμικού από το 2001 μέχρι το 2007 είχε διπλασιαστεί ο αριθμός των οικιακών βοηθών, οπότε σήμερα ο δηλωμένος αριθμός τους θα ξεπερνούσε τις 80.000. Με βάση την έρευνα για τα δηλωθέντα καθαρά εισοδήματα που δήλωσαν οι μετανάστριες το 2007, οι περισσότερες, σχεδόν οι μισές σε ποσοστό 43% αμείβονταν με 500-750 ευρώ το μήνα, δηλαδή 35.260 γυναίκες έπαιρναν κατά μέσο όρο 625 ευρω μηνιαίως, πολλαπλασιασμός που αποδίδει τα 22 εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι μετανάστριες. Την καταπιεστική καθημερινότητα του να είσαι συγχρόνως γυναίκα και μετανάστρια ανέδειξαν η Δήμητρα Μάλιου από το Πανελλαδικό Δίκτυο Μεταναστριών και η Λορέτα Μακόλι εκ μέρους της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, ενώ η Πέτια Ντρούμεβα από τη Βουλγαρία έκανε έκκληση να μπει ένα τέλος σε αυτή την αδικία με τις οικιακές βοηθούς. - Το ΔΕΣ Με, στο πλαίσιο του 13ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική συζήτηση την Κυριακή στις 8 μ.μ., προκειμένου να παράσχει νομικές συμβουλές και υποστήριξη στις μετανάστριες που εργάζονται στον καθαρισμό και την φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων.
http://www.avgi.gr/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=494296&-w=&-V=hpress_int&-P
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου