Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΌΤΗΤΑ

Επ' αφορμή των δηλώσεων του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, καθώς και την απαγόρευση της επιστροφής των «Μακεδόνων στο γένος» πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου, έχει ξεσπάσει ένας πρωτοφανής σάλος, στον οποίο πρωταγωνιστούν εθνικιστές πολιτικοί και διανοούμενοι αλλά, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, συμμετέχουν όλες οι πλευρές του πολιτικού φάσματος.
Ανεξάρτητα από τις προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες των δηλώσεων του κ. Γκρούεφσκι, η αντίδραση της ελληνικής πλευράς είναι απολύτως υποκριτική και αντιδημοκρατική. Κι αυτό όχι μόνο επειδή σύμπαν το πολιτικό προσωπικό του ελληνικού κράτους αναφέρεται σε ελληνικές εθνικές μειονότητες στην Αλβανία ή στην Τουρκία, αλλά αρνείται να δεχτεί την ύπαρξη τουρκικής ή μακεδονικής μειονότητας στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η ελληνική αντίδραση είναι πρωτίστως υποκριτική και αντιδημοκρατική γιατί με δαιμονολογίες και συνωμοσιολογίες προσπαθεί να αποκρύψει τα εξής προφανή:
Στα βορειοδυτικά, κυρίως, σύνορα της Ελλάδας ζουν χιλιάδες «εθνικά Μακεδόνες», οι οποίοι έχουν την ίδια καταγωγή με τους Μακεδόνες της γειτονικής χώρας, μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν κοινές πολιτισμικές παραδόσεις κ.λπ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το βαθμό ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία και τους τρόπους που επιλέγουν (ή δεν επιλέγουν) να προβάλουν την εθνική ταυτότητά τους, συνιστούν εθνική μειονότητα και το ελληνικό κράτος οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματά τους (πολιτισμικά, γλωσσικά, εκπαιδευτικά κ.λ.π). Είναι παραλογισμός να διαγράφεται η ύπαρξη των ντόπιων Μακεδόνων στη Φλώρινα, την Αριδαία, τη Μελίτη, το Ξινό Νερό και τόσες άλλες περιοχές της ελληνικής Μακεδονίας και ακραίος αυταρχισμός να ενοχοποιείται μια μειονοτική πολιτική οργάνωση, το Ουράνιο Τόξο, ως «πρακτόρικη» και «εθνοπροδοτική». Επιτέλους, ας καταλάβουμε:Τον αλυτρωτισμό τον καλλιεργεί η καταπίεση των μειονοτήτων και όχι ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους.
2)Η άρνηση επιστροφής των «Μακεδόνων στο γένος» πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα συνιστά πολιτικό και ανθρωπιστικό έγκλημα για το οποίο ευθύνονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι οι μόνοι πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου που δεν δικαιούνται να επιστρέψουν και αυτό το αίσχος πρέπει να τελειώσει.
Επιμένουμε ότι το ζήτημα των εθνικών μειονοτήτων δεν πρέπει να αποτελεί υπόθεση των κυβερνήσεων και των «μητέρων πατρίδων», αλλά πεδίο αλληλεγγύης και αρμονικής συμβίωσης των κοινωνιών.
Επιμένουμε ότι η Αριστερά οφείλει να υποστηρίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων ανεξάρτητα από κρατικές σκοπιμότητες και εθνικιστικές παρωπίδες. Ιδιαίτερα δε, στην περίπτωση της μακεδονικής μειονότητας, η Αριστερά πρέπει να το κάνει και ως ένδειξη σεβασμού στην ιστορία της – στους χιλιάδες ντόπιους Μακεδόνες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στους χιλιάδες εκτελεσμένους με τον 509 για «εθνοπροδοσία»…

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

http://www.diktio.org/anakoinwseis2.php?id=721

Δεν υπάρχουν σχόλια: