Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης μεθοδεύτηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας η αποτροπή της ένταξης της Θεσσαλονίκης στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-1945». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη πλήρωσε βαρύτατο τίμημα στη ναζιστική θηριωδία, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της Εβραϊκής της κοινότητας.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης μεθοδεύτηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας η αποτροπή της ένταξης της Θεσσαλονίκης στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-1945». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη πλήρωσε βαρύτατο τίμημα στη ναζιστική θηριωδία, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της Εβραϊκής της κοινότητας. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αποφυγή της ένταξης είναι κυριολεκτικά ανάξια σχολιασμού.
Για ολόκληρες δεκαετίες οι αρχές της Θεσσαλονίκης προσπαθούν συστηματικά να εξαλείψουν την ιστορική μνήμη της πόλης. Προσπαθούν να κρύψουν με κάθε τρόπο ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε για πολλούς αιώνες μια πόλη που την κατοικούσαν διαφορετικές εθνικές ομάδες / κοινότητες. Και, περισσότερο από κάθε άλλο, προσπαθούν να κρατήσουν στο σκοτάδι, μέσω της συστηματικής αποσιώπησης, την ιστορική παρουσία της Εβραϊκής κοινότητας, η οποία ξεκινά από τους ελληνιστικούς χρόνους και η οποία εξοντώθηκε σε ποσοστό 91% από τους ναζί.
Καλούμε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του να αναθεωρήσουν τη στάση τους, η οποία αποτελεί βαρύτατη δυσφήμιση για τη Θεσσαλονίκη, και να αποφασίσουν άμεσα την ένταξη της πόλης στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-1945». Να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα σηματοδοτούν την ιστορική μνήμη της πόλης, θα αναδεικνύουν συνολικά το παρελθόν της και θα τιμούν τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Προτείνουμε:
• Να ονομαστεί η στάση του υπό κατασκευήν μετρό στο ΑΠΘ, «Εβραϊκά Μνήματα»
• Να αναδειχτούν τα υπολείμματα του Εβραϊκού Νεκροταφείου και να δημιουργηθεί στο χώρο του ΑΠΘ μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
• Να δημιουργηθεί Εργαστήριο σε Τμήμα του ΑΠΘ, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της ιστορίας και της παράδοσης των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα.
• Να εντάξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει, εκδηλώσεις μνήμης για την Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης.
Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να αντισταθούν στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για εξόντωση της μνήμης και για απόκρυψη της ιστορίας της πόλης. Αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας, θα πρέπει να μαθαίνουμε και να τιμούμε το παρελθόν της.
http://ecology-salonika.org/lib/?p=2585
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου