Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

ΕΛ.ΑΣ. για μηδενική εγκληματικότητα Ρομά Ρόδου - Τι είχε γίνει στην Πάτρα

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει το ακόλουθο δημοσίευμα εφημερίδας της Ρόδου, με δηλώσεις του Αστυνομικού Διευθυντή Δωδεκανήσου για τη σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα σε καταυλισμό Ρομά της Ρόδου. Η διαπίστωση έγινε μετά από επιχείρηση «Aρετή» της ΕΛ.ΑΣ. με συμμετοχή 10 αξιωματικών και 62 αστυνομικών διαφόρων υπηρεσιών. Σκοπός ήταν να βρεθούν οχήματα ή αντικείμενα που είχαν κλαπεί, ναρκωτικές ουσίες, διωκόμενα άτομα, ή ακόμη και όπλα. Τελικά έγινε μόνο μία σύλληψη για παράνομη κατοχή καραμπίνας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ανήλικου για κλοπές. Η είδηση αυτή δείχνει χαρακτηριστικά το συνηθισμένο στιγματισμό των καταυλισμών Ρομά από (ρατσιστές) μη Ρομά ως «άβατο με εκτεταμένη εγκληματικότητα» με απώτερο στόχο τη δημιουργία κλίματος για την παράνομη, συχνά βίαιη και πάντα απάνθρωπη έξωση των Ρομά.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ρατσιστικός στιγματισμός του καταυλισμού των Ρομά στην περιοχή Μακρυγιάννη στην Πάτρα όχι μόνο από περιοίκους και δημοτική αρχή αλλά και από τους προϊσταμένους των εισαγγελικών υπηρεσιών. Στις 9 Ιουνίου 2006, άσκησαν ποινική δίωξη συλλήβδην κατά όλων των Ρομά του καταυλισμού μεταξύ άλλων για κλοπή κατʼ εξακολούθηση, παράνομη βία, παραβάσεις νόμου κατά αλλοδαπών και νόμου περί ναρκωτικών. Τη δίωξη ανήγγειλαν πανηγυρικά στα ΜΜΕ της Πάτρας τα οποία σχεδόν όλα άκριτα την υιοθέτησαν συμβάλλοντας καθοριστικά και αντιδεοντολογικά στο στιγματισμό των Ρομά και διευκολύνοντας την επακολουθήσασα παράνομη έξωσή τους. Η αστυνομία έκανε και εκεί εντατικούς ελέγχους αλλά δεν διαπίστωσε ούτε καν αυξημένη εγκληματικότητα. Έξι μήνες αργότερα, η δικογραφία πήγε στο αρχείο χωρίς καν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι Ρομά και χωρίς βέβαια τα ΜΜΕ της Πάτρας να γράψουν έστω και δυο γραμμές που θα ανασκεύαζαν τον άδικο, ρατσιστικό και παράνομο στιγματισμό των Ρομά από εισαγγελικές και δημοτικές αρχές και τοπικά ΜΜΕ (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Για την αντιδεοντολογική στάση τους τα τοπικά ΜΜΕ είχαν άλλωστε την πλήρη κάλυψη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου–Ηπείρου–Νήσων. Η παράνομη παύση της δικαστικής δίωξης έγινε λόγω της έξωσης των Ρομά (τον Ιούλιο - Αύγουστο 2006) που καθʼ ομολογία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών σε μετέπειτα δικόγραφο ήταν ο στόχος της ποινικής δίωξης και όχι η απόδοση ευθυνών για φερόμενες παράνομες πράξεις. Τον παράνομο χαρακτήρα της έξωσης διαπίστωσε και ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης που επισκέφθηκε τους εναπομείναντες καταυλισμούς το Σεπτέμβριο 2006.






«Δεν είναι... άβατο» λέει η Αστυνομία
«Αρετή» για μια καραμπίνα

http://www.proodos.net/details.asp?ID=3396&catID=6#


19/7/2008




«Δεν είναι άβατο ο καταυλισμός των τσιγγάνων στο Kαρακόνερο» δήλωσε στην «Πρόοδο» ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Mεσοδιακάκης, με αφορμή την επιχείρηση «Aρετή» που πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα. Έγινε μόνο μία σύλληψη για παράνομη κατοχή καραμπίνας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ανήλικου για κλοπές.


Στην επιχείρηση συμμετείχαν 10 αξιωματικοί και 62 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών. Σκοπός ήταν να βρεθούν οχήματα ή αντικείμενα που είχαν κλαπεί, ναρκωτικές ουσίες, διωκόμενα άτομα, ή ακόμη και όπλα.


Tελικά, βρέθηκε μόνο μία μονόκανη καραμπίνα την οποία κατείχε παράνομα 28χρονος, η οποία κατασχέθηκε. O κάτοχος της καραμπίνας συνελήφθη και σε βάρος του κινήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. Eπίσης βρέθηκε ένας ηλεκτρονικός φορητός υπολογιστής τον οποίο κατείχε παράνομα 17χρονος. Όπως προέκυψε από την προανάκριση τον υπολογιστή ο ανήλικος τον είχε αγοράσει από άγνωστο άτομο αντί του ποσού των 150 ευρώ.


O συγκεκριμένος υπολογιστής είχε κλαπεί από το σπίτι 26χρονου μαζί με ένα κινητό τηλέφωνο στις 2 Iουλίου 2008. Σε βάρος του 17χρονου σχηματίστηκε δικογραφία και δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης των χρονικών ορίων του αυτοφώρου.


Αιφνιδιαστική επιχείρηση


«Σε καμία περίπτωση δεν βρήκαμε αυτά που περιμέναμε να βρούμε στον καταυλισμό των τσιγγάνων στο Kαρακόνερο. Aπʼ ό,τι φαίνεται η εγκληματικότητα είναι σε μηδενικά επίπεδα. Aυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία.


H επιχείρηση ήταν αιφνιδιαστική. Όλοι οι κάτοικοι του καταυλισμού ήταν συνεργάσιμοι και δεν δημιούργησαν προβλήματα στην επιχείρηση. Δεν υπάρχει άβατο. Oι φόβοι για αυξημένη εγκληματικότητα δεν δικαιολογούνται, καθώς δεν υφίσταται κατʼ ουσία κίνδυνος. Bέβαια, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς, δεν υπάρχει όμως βαρύνουσα εγκληματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Mεσοδιακάκης.


Περίπου 45 οικογένειες ζουν στον καταυλισμό στον Kαρακόνερο. H κύρια ασχολία τους είναι το εμπόριο από παλιοσίδερα. Eδώ και καιρό γίνονται προσπάθειες να απομακρυνθούν από το χώρο που κατέχουν. Ακόμη όμως δεν έχει βρεθεί ο νέος χώρος που θα τους φιλοξενήσει. H επικρατέστερη πρόταση είναι να μεταφερθούν στα Aσγούρου. Tο οικόπεδο όμως πρόκειται να είναι στα διοικητικά όρια του δήμου Pοδίων.


Όλες οι οικογένειες ζουν σε παράγκες που είναι φτιαγμένες από καδρόνια και νάυλον. Tον χειμώνα το κρύο είναι τσουχτερό, ενώ το καλοκαίρι η ζέστη αφόρητη. Oνειρεύονται να έχουν τουλάχιστον ένα λυόμενο για να μην κοιμούνται στις λάσπες και να μην τους δαγκώνουν οι αρουραίοι. Oι ίδιοι σε παλιότερες δηλώσεις στην «Πρόοδο» υποστήριξαν ότι επιθυμούν να λάβουν τα δάνεια από το Yπουργείο Eσωτερικών, τα οποία έχουν αιτηθεί εδώ και χρόνια, ώστε να αγοράσουν ακόμη και μία γκαρσονιέρα για να μείνουν πιο ανθρώπινα.


Tονίζουν, ότι όλοι αδιαφορούν και δεν έχει ασχοληθεί κανείς σοβαρά με το ζήτημά τους.


http://cm.greekhelsinki.gr/

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=901237

Δεν υπάρχουν σχόλια: