Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Μετανάστες: Δακρυγόνα στην Πάτρα - ξυλοδαρμοί στα Χανιά


Δακρυγόνα και μικροεπεισόδια στο λιμάνι της Πάτρας περιελάμβανε η χθεσινή και τελευταία ημέρα των τριήμερων εκδηλώσεων του «Νο Borders» («Οχι σύνορα»), ενώ έγιναν καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών στα Χανιά.




Ομάδα διαδηλωτών της Πάτρας χθες το μεσημέρι ήρθε αντιμέτωπη με τα ΜΑΤ την ώρα που επιχείρησε να «εισβάλει» σε πλοίο της γραμμής Πάτρα-Ιταλία, για ν' αναρτήσει πανό με συνθήματα υπέρ των μεταναστών.

Οι νεαροί απωθήθηκαν με δακρυγόνα. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα έγιναν διαπραγματεύσεις λιμενικών και αστυνομικών με τους επικεφαλής της διαδήλωσης.


Τελικά αποφασίστηκε ν' αναρτηθεί το πανό των διαδηλωτών στο πλοίο, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδηλωτές θα εγκαταλείψουν το λιμάνι.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία ,κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ανάρτησαν το πανό στο πλοίο «Σούπερ Φαστ IV», την ώρα που επιβιβάζονταν φορτηγά στον καταπέλτη. Οι διαδηλωτές παρέμειναν για δέκα λεπτά μπροστά από το πλοίο φωνάζοντας συνθήματα και αποχώρησαν, συνοδευόμενοι από ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας.

Κατευθύνθηκαν στο μώλο της Αγίου Νικολάου και διαμέσου της οδού Οθωνος-Αμαλίας, της Γούναρη και της Κορίνθου, έφθασαν στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών γύρω στις 3 το μεσημέρι.

Περίπου 200 συμμετέχοντες στο «Νο Borders», αλληλέγγυοι εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό προς τους μετανάστες, στις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ολγας.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας με πανό: «Ελευθερία Μετακίνησης: Τα Κέντρα Φιλοξενίας είναι φυλακές». Γνωστοποίησαν έτσι την αντίδρασή τους στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας για τους μετανάστες της Πάτρας.

Προχθές το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας των μεταναστών που διαβιούν στην Πάτρα και των αλληλέγγυών τους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις τού «Νο Borders». Κάπου 1.000 μετανάστες διαδήλωσαν ειρηνικά προχθές το απόγευμα στους κεντρικούς δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων «Νο Borders».

Με σημαίες και συνθήματα γραμμένα στη γλώσσα που μιλιέται στο Αφγανιστάν φώναζαν «άσυλο, άσυλο».

Εκτός από τους μετανάστες, μέλη του «Νο Borders» είχαν έρθει από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Καρδίτσα, τα Γρεβενά, το Αγρίνιο, αλλά και την Τουρκία, την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Επιθέσεις κατά μεταναστών

Την ίδια ώρα στα Χανιά πραγματοποιούνται νέες επιθέσεις κατά μεταναστών από ομάδες νεαρών, όπως κατήγγειλε το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Η πρώτη επίθεση, λένε, έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Χώρα όταν 12 άτομα ξυλοκόπησαν έναν Μαροκινό, ενώ προηγήθηκε στην πλατεία Αγοράς επίθεση εις βάρος ενός 20χρονου Λίβυου πρόσφυγα.

Σε ανακοίνωσή του το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης καλεί τους Χανιώτες να θυμηθούν πως δεν φταίνε οι ίδιοι «για την ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους, για την αδιέξοδη καθημερινότητα, για την ακρίβεια, για τα ακριβά φροντιστήρια και τις πιο ακριβές σπουδές, για την κατάσταση στη δημόσια υγεία, το ντοπάρισμα των αθλητών.

Αντίθετα, είμαστε από αυτούς που γινόμαστε δέκτες όλης αυτής της κατάστασης στη χειρότερη εκδοχή της, ακριβώς επειδή είμαστε μετανάστες και θα πρέπει ταυτόχρονα να αποδεικνύουμε ότι είμαστε και άνθρωποι».


πηγη:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/09/2008-http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=01.09.2008,id=73526936

Δεν υπάρχουν σχόλια: