Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Δεν αποφάσισαν για το ''Κέντρο Φιλοξενίας'' στην σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών

Δεν αποφάσισαν για το Κέντρο Φιλοξενίας στην σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να επιφυλάσσεται για το άμεσο μέλλον, κατόπιν ενημέρωσης του Πρωθυπουργού. Δεδομένη η κατεδάφιση του καταυλισμού της Ευρώτα. Τι λένε στην Ε.Ε. Ανακοίνωση Νο BorderPatras.

Μετάθεση στο… μέλλον πήρε το ζήτημα της ανακοίνωσης του χώρου όπου θα δημιουργηθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών, καθώς η κρίσιμη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, δεν έβγαλε την… είδηση, καθώς δεν ελήφθη απόφαση για την χωροθέτηση του Κέντρου!

Ναι μεν οι προτεινόμενες θέσεις ανακοινώθηκαν στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, όμως το ποια θα επιλεγεί, παραμένει άγνωστο, καθώς θα αποφασιστεί από τον Προκόπη Παυλόπουλο, έπειτα από ενημέρωση που θα κάνει στον Πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή.

Η διαβεβαίωση που πήραν ο Δήμαρχος Πατρέων και ο Νομάρχης Αχαΐας, ήταν ότι θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση τόσο των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής, όσο και του Λιμενικού. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό στην Πάτρα θα έρθουν άμεσα 40 λιμενικοί, προκειμένου να υπάρχει επαρκής φύλαξη του λιμανιού, ενώ ανάλογη θα είναι και η ενίσχυση της Αστυνομίας.

Οι αιρετοί της περιοχής, δεν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της σύσκεψης, ενώ δεσμεύτηκαν να μην αποκαλύψουν τις θέσεις που προτάθηκαν. Έτσι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια αν οι περιοχές που ακούστηκαν, είναι προτεινόμενες ή όχι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν θα είναι στον Ερινεό ή τον δήμο Μόβρης, ενώ ίσως το Κέντρο να μην απέχει πολλά χιλιόμετρα από την Πάτρα.

Το θέμα πάντως απασχολεί έντονα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το θέμα των μεταναστών της Πάτρας συζητήθηκε έντονα και στις Βρυξέλλες: «Στο θέμα της χορήγησης ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων ο κ. Παυλόπουλος μας ενημέρωσε για την συνάντηση που είχε στην ΕΕ γύρω από το θέμα και μάλιστα επίκειται μια έκδοση Ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα», δήλωσε μιλώντας στο TeleTimeο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, ενώ και ο Νομάρχης έθεσε το θέμα σε διεθνή βάση: «Η μόνη λύση που εκτιμούμε ότι υπάρχει για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι να ακολουθηθεί από την ελληνική Κυβέρνηση το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιταλίας . Δηλαδή να εφοδιαστούν οι άνθρωποι αυτοί με ταξιδιωτικά έγγραφα και να φύγουν προς την κατεύθυνση που επιθυμούν.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται:

1) Η αποθάρρυνση της Τουρκίας να εξάγει το πρόβλημα στη χώρα μας διαβρώνοντας τον κοινωνικό της ιστό.

2) Η διάλυση των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες αφού δεν θα υπάρχει παράνομη δραστηριότητα-δοσοληψία-δουλεμπόριο που να αποφέρει μαύρα υπερκέρδη.

3) Την ανακούφιση των περιοχών και των πόλεων, με πρώτη την Πάτρα, από ένα τεράστιο πρόβλημα εντός του κοινωνικού ιστού της.

4) Η ριζική αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος που θέλει τους μετανάστες να είναι ουσιαστικά ζώντες νεκροί ανά πάσα στιγμή, γρανάζια μιας μηχανής που ενισχύει το δουλεμπόριο και την μαύρη εργασία ακόμα και στις χώρες που οι μετανάστες έχουν όνειρο να φτάσουν». Αυτό είναι και το σημείο κλειδί, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του ΓΓ της ΠΔΕ, Σπ. Σπυρίδων, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Όπως έχω ήδη δηλώσει, μετά την οριστική επιλογή της τοποθεσίας, ο καταυλισμός μπορεί να ετοιμαστεί σε λιγότερο από 6 μήνες. Τις σχετικές δαπάνες θα αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ θα υλοποιηθούν και τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αστυνόμευσης, της φύλαξης του λιμανιού και της επιτήρησης των συνόρων της χώρας, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί συνολικά».

Μάλιστα στην συνεδρίαση εκπροσώπων των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα τη μετανάστευση, ο Αχαιός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης, τόνισε ότι «H ΕΕ δεν έχει διαμορφώσει ενιαία πολιτική μετανάστευσης. Καθοδηγείται από δύο ηγέτες που εκλέχθηκαν για να πατάξουν τη "λαθρομετανάστευση". Το Σαρκοζί και τον Mπερλουσκόνι. Ο διαχωρισμός μεταξύ νόμιμων, παράνομων μεταναστών και προσφύγων, εξυπηρετεί αυτή ακριβώς την πολιτική. Είναι δυνατόν σήμερα να μιλάμε για ενιαία πολιτική μετανάστευσης όταν δεν υπάρχει ουσιαστικά ενιαία εξωτερική πολιτική; Όταν δεν αντιμετωπίζεται το κοινωνικό και πολιτιστικό πρόβλημα;»

Μετά την παρέμβαση του κ. Tσούκαλη, αναγνωρίστηκε από διάφορους ομιλητές το έντονο πρόβλημα που παρουσιάζει ο Ευρωπαϊκός νότος και ιδιαίτερα η Πάτρα. Έγινε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο πόρισμα της ομάδας εργασίας των βουλευτών και ευρωβουλευτών που ασχολήθηκαν με την παράνομη μετανάστευση.

Ο Δ. Κατσικόπουλος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του σίγουρος ότι ο καταυλισμός της Ηρώων Πολυτεχνείου θα κατεδαφιστεί, αφού αυτή ήταν και η δέσμευση του κ. Παυλόπουλου, ενώ ο κ. Φούρας δεν ανέφερε κάτι σχετικό.

Από την πλευρά των κατοίκων , η Αγγελική Κολυροπούλου, δήλωσε ότι «το πρόβλημα πήρε παράταση, καθώς ο πήχης είχε ανέβει τόσο ψηλά που δεν μπορούσαμε να τον υπερπηδήσουμε. Περιμένουμε 12 χρόνια, θα περιμένουμε άλλους 6 μήνες».

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΝΕ του ΚΚΕ, όπου αφού ζητά να δοθεί άσυλο στους μετανάστες, τονίζει ότι «πρέπει να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχεται από κρατικούς φορείς - και όχι από διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) - δωρεάν ιατρική φροντίδα, σίτιση - στέγαση, νομική βοήθεια και διερμηνείς, για να τους εξασφαλίζονται άμεσα τα απαραίτητα χαρτιά για ελεύθερη μετακίνηση και άσυλο»

Και ο ΛΑΟΣ, προχώρησε σε γραπτή δήλωση στην οποία προτείνει «την ίδρυση τμήματος Συνοριοφυλακής. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα η περιοχή του παράνομου καταυλισμού θα αποτελεί «γκρίζα ζώνη» για την ελληνική επικράτεια. Η λύση του προβλήματος είναι μία. Άμεση επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών και αυστηρά μέτρα ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας».
Τέλος η οργάνωση NoBorderPatras αναφερόμενη στα επεισόδια στο λιμάνι της Πάτρας δηλώνει ότι «η προχθεσινή εξέγερση των προσφύγων στο λιμάνι ξεκίνησε λίγο μετά από άγριο ξυλοδαρμό Αφγανού από όργανο του Λιμενικού. Στο νοσοκομείο του Ρίου όπου είχαμε συνοδεύσει τον τραυματισμένο εισέβαλαν ασφαλίτες οι οποίοι χωρίς την άδεια γιατρού ξεκίνησαν την ανάκριση σε κλίμα τρομοκρατίας προκειμένου να πάρουν εκβιαστικά μια κατάθεση. Γεγονός που εντάσσεται στις συγκροτημένες προσπάθειες της αστυνομίας και του λιμενικού να καλύψουν τη δική τους εγκληματική ενέργεια. Όπως οι ίδιοι λένε: «Κάθε μέρα είμαστε κυνηγημένοι, μας σπάνε τα κεφάλια, τα χέρια, τα πόδια, μας φέρονται σαν να είμαστε ζώα. Έχει περισσότερη αξία η ανθρώπινη ζωή τελικά ή τα σπασμένα τζάμια περιπολικών;»

πηγες:www.patranews.gr
www.clandestina.org
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=908047

Δεν υπάρχουν σχόλια: