Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Νέα καταγγελία σοκ για το Α.Τ. Ομονοίας

Σε παραβίαση της νομοθεσίας, αστυνομικοί οδήγησαν στο κρατητήριο δικηγόρο για πλαστά έγγραφα του πελάτη του, ενώ όπως καταγγέλλεται «εκδικήθηκαν» υποχρεώνοντάς την σε επιδεικτικό πλήρη σωματικό έλεγχο!


Η καταγγελία, έγινε μεταξύ άλλων και στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, όπου η δικηγόρος κατήγγειλε ότι στο... διάσημο για τις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα Α.Τ. της Ομόνοιας, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προσέβαλαν την γεννετήσια αξιοπρέπειά της και την εξευτέλισαν με τον χείριστο τρόπο, ενώ την υπέβαλαν παράνομα σε κράτηση για 7 ώρες.

Κατά τη δικηγόρο, όντας εξουσιοδοτημένη αιγύπτιου μετανάστη, προσκόμισε όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να ανανεώσει την άδεια παραμονής του.

Ωστόσο ένα απο τα έγγραφα η υπάλληλος του Δήμου διαπίστωσε ότι ήταν πλαστό. Για τον λόγο αυτό οδηγήθηκε στο Α.Τ. ομονοίας γύρω στι¦ 11.00 για να καταθέσει.

Εκεί όμως την κατηγόρησαν για προσκόμιση πλαστού εγγράφου και πλαστογραφία με αποτέλεσμα να την συλλάβουν, με την αυτόφωρη διαδικασία, παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι η κείμενη νομοθεσία αποκλείει τους δικηγόρους ατόμων από το αυτόφωρο για προφανείς λόγους.

Μάλιστα, πέρα από την προφανή παραβίαση της νομοθεσίας, οι αστυνομικοί φέρονται όχι μόνο να αφαίρεσαν τα κινητά της και τα υπόλοιπα πράγματα που είχε, αλλά την διέταξαν να βγάλει τα ρουχα της ένα ένα και να μείνει γυμνή στο διάδρομο του 3ου ορόφου.

Τελικά οδηγήθηκε στα κρατητήρια απο όπου αφέθηκε ελέυθερη στις 18.00 το απόγευμα χωρίς καμία κατηγορία.

Από της πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. έγινε γνωστό ότι για το θέμα έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία κατά της δικηγόρου για πλαστογραφία.

Ο εισαγγελέας που εξέτασε την υπόθεσή της την άφησε άμεσα ελεύθερη, έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

πηγη:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=1548662

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Δεν θα πάψω να αγωνίζομαι για τα δικαιώματα των μεταναστών»

Στις 13 Αυγούστου 2008 ως εξουσιοδοτημένη δικηγόρος Αιγυπτίου μετανάστη, του οποίου η άδεια διαμονής έληγε εκείνη την ημερομηνία, προσκόμισα στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας διαμονής του. Υστερα από έλεγχο της υπαλλήλου που παρέλαβε τα δικαιολογητικά διαπιστώθηκε ότι η άδεια διαμονής ήταν πλαστή. Με κάλεσε η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας και με διαβεβαίωσε ότι απλά θα πήγαινα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας για να δώσω μία κατάθεση.

Με τη συνοδεία Δημοτικής Αστυνομίας και δυο υπαλλήλων του Δήμου οδηγήθηκα στο Α.Τ Ομόνοιας, και στην αρχή με την κατηγορία της προσκόμισης πλαστού εγγράφου η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε κατηγορία πλαστογραφίας του άρθρου 217 του Π.Κ. διατάχθηκε η σύλληψή μου με τον πιο παράνομο τρόπο και η κράτησή μου στα κρατητήρια γυναικών του Τμήματος.

Eξευτέλισαν την προσωπικότητά μου αφού η ίδια η αξιωματικός με το πρόσχημα ότι θα πάω στην τουαλέτα, με διέταξε να βγάλω τα ρούχα μου ένα-ένα και να μείνω εντελώς γυμνή, όπως με γέννησε η μάνα μου. Με διέταζε να γυρίσω γυμνή πρώτα μπροστά και μετά πίσω, για να ελέγξει δεν ξέρω τι. Το 2002 είχα πάει αποστολή στην Παλαιστίνη και στο ΤΕΛ Αβίβ μας έγινε έλεγχος με μηχάνημα, δεν ακολούθησαν ούτε οι Ισραηλινοί την διαδικασία της Ασφάλειας του Α.Τ.Ομόνοιας. Και στη Χούντα που είχα κρατηθεί στα κρατητήρια του Α.Τ. Ν. Ιωνίας ως πολιτική κρατούμενος, ΔΕΝ ΜΕ ΞΕΓΥΜΝΩΣΑΝ.

Οδηγήθηκα στα κρατητήρια και παρέμεινα μέχρι την 6η απογευματινή από τις 11 το πρωί. Ενας φίλος συνάδελφός μου, με επισκέφθηκε, μιλήσαμε και πήγε αμέσως στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών. Συνοπτικά, μετά από τηλεφώνημα του Εισαγγελέα αφέθηκα προφορικά ελεύθερη. Φυσικά όλοι κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Προϋποθέσεις

Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής μου στα γραφεία μέχρι να με κλειδώσουν στα κρατητήρια, εξήγησα τις απόψεις μου για τα πλαστά, για τα διάφορα λαμόγια και μεσάζοντες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα των μεταναστών και τους αποσπούν πολλές φορές πολλά χρήματα, για να τους εφοδιάζουν με πλαστά χαρτιά παραμονής και εργασίας, χωρίς να γνωρίζουν τα άτομα αυτά – οι απελπισμένοι μετανάστες – τη γλώσσα και τους ελληνικούς νόμους. Αν υπήρχε διαφορετική μεταναστευτική πολιτική, αν όλοι οι μετανάστες είχαν άδεια διαμονής χωρίς τις προϋποθέσεις που κάθε φορά βάζουν οι διάφοροι νόμοι, δεν θα υπήρχε όλο αυτό το κύκλωμα που τους εκμεταλλεύεται.

Μήπως δεν είναι εκμετάλλευση το άρθρο 18 του ίδιου νόμου, που με χωρίς προϋποθέσεις και με μόνο το διαβατήριο, οι Δήμοι εισέπρατταν 150 ευρώ για παράβολο, και τους χορηγούσαν ένα λευκό χαρτί «μαϊμού», με το οποίο οι αστυνομικοί τους συνελάμβαναν και ακολουθούσε η απέλασή τους για τη χώρα τους;

Και πόσα χρήματα εισπράττουν σήμερα από όλο αυτόν τον κόσμο με το σύστημα «των προστίμων» των 250 ευρώ; Για κάθε καθυστέρηση ενός μήνα, για κάθε μεταβολή στην κατάσταση του μετανάστη, είτε αλλαγή κατοικίας, είτε αλλαγή διαβατηρίου, είτε γέννηση παιδιού, είτε αλλαγή εργοδότη είτε οποιασδήποτε άλλης μεταβολής της κατάστασής του, ακόμη και θανάτου μέλους της οικογένειάς του φευ!!! Αναφέρεται στο νόμο 3386/2005, μόνο που η εφαρμογή του άρχισε πριν από λίγο καιρό και ισχύει και αναδρομικά, χωρίς καμιά ενημέρωση των μεταναστών.

Ανεξάρτητα από την παράνομη περιπέτειά μου, στην οποία καλούνται να απαντήσουν η Προϊσταμένη του Δήμου Αθηναίων και τα αστυνομικά όργανα της Ασφάλειας του Α.Τ.Ομόνοιας σε ένα απλό ΓΙΑΤΙ, ποτέ δεν θα πάψω να αγωνίζομαι για τα δικαιώματα των μεταναστών. Για την άδεια παραμονής τους και εργασίας τους, χωρίς προϋποθέσεις, για ανοιχτά σύνορα για όλους, για χώρους υποδοχής ανθρώπινους.

Καίτη Ματθαίου, δικηγόρος Αθηνών