Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2008

ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΙΣΟΥΣ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ:Ασχήμιες και τραμπουκισμοί ακροδεξιών

Ήταν λίγο μετά την πραγματοποίηση της γιορτής μίσους στο Βίτσι, που τέλεσαν ακροδεξιές και φιλοβασιλικές οργανώσεις. Κατά την επιστροφή τους, δεκάδες μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν πορεία με αυτοκίνητα στην πόλη της Φλώρινας, στη Μελίτη και στο Ξινό Νερό. Οι περίπου οκτώ δεκάδες ακροδεξιοί έφτασαν μέχρι την πλατεία του Ξινού Νερού, φωνάζοντας συνθήματα και βρίζοντας τους κατοίκους, τους οποίους αποκάλεσαν “Βούλγαρους” και “γυφτοσκοπιανούς”. Στο κοινοτικό κατάστημα ύψωσαν την ελληνική σημαία και έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ενώ συγχρόνως κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στους βαλκανικούς πολέμους.
Ορισμένοι κάτοικοι του χωριού, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος του Ουράνιου Τόξου, παρενέβησαν και ζήτησαν από τους Χρυσαυγίτες να φύγουν από το χωριό. Τα αίματα άναψαν και ακολούθησε συμπλοκή, με τη μία πλευρά να επιτίθεται στην άλλη με γροθιές και κλοτσιές, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι “οι ακροδεξιοί χρησιμοποίησαν τις σημαίες σαν κοντάρια για να χτυπούν”. Στη συνέχεια έφτασαν κι άλλοι κάτοικοι του χωριού και τα επεισόδια επεκτάθηκαν. Μόνο τότε οι λίγες αστυνομικές δυνάμεις που αρχικά παρακολουθούσαν διακριτικά παρενέβησαν και σταμάτησαν τα επεισόδια. Από την πλευρά τους, οι Χρυσαυγίτες κατήγγειλαν τους κατοίκους ότι τους πήραν τις ελληνικές σημαίες που κρατούσαν. Μία τέτοια σημαία με σπασμένο κοντάρι παρέδωσε κάτοικος στην αστυνομία, καταγγέλλοντας ότι το κοντάρι έσπασε σε σώμα συγχωριανού του.
Στο μεταξύ, στο Βίτσι όπου τελέστηκε η “γιορτή μίσους”, παρουσία και κάποιων επισήμων, κυριάρχησαν χουντικά συνθήματα, όπως “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”, ενώ την τιμητική του είχε και το σύνθημα “ο Γιωργάκης στο Γουδί, δίπλα στον Καραμανλή”. Ο τακτικός επισκέπτης του Βιτσίου στην καθιερωμένη γιορτή δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ασπασίδης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Ήταν παρών και κατέθεσε στεφάνι ο βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολιόπουλος, παρά την επίσημη οδηγία του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη για μη συμμετοχή στην εκδήλωση. Το δικό τους παρών στο Βίτσι έδωσαν και αρκετοί ιερείς. Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία της χώρας για “μειοδοσία” στα εθνικά θέματα.

πηγη: εφημερίδα Μακεδονία:http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=23463

-------------------------------------------------------------------------------------

Ακροδεξιοί που συμμετείχαν την Κυριακή στις γιορτές του μίσους στο Βίτσι πραγματοποίησαν, στη συνέχεια, πορεία με αυτοκίνητα σε χωριά του νομού Φλώρινας προκαλώντας τους κατοίκους, ενώ στο Ξινό Νερό συνεπλάκησαν με κατοίκους του. Οι «Χρυσαυγίτες» προκαλούσαν αποκαλώντας τους κατοίκους «γυφτοσκοπιανοί» και φωνάζοντας άλλα τέτοια υβριστικά συνθήματα. Κλοτσούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, χρησιμοποιώντας και τις σημαίες που κρατούσαν σαν κοντάρια, για να χτυπούν όσους αντιδρούσαν στις προκλήσεις τους. Οι λιγοστές αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν μόνο όταν τα επεισόδια άρχισαν να παίρνουν μεγάλη έκταση.

Στις γιορτές του μίσους στο Βίτσι όπου κυριάρχησαν, για μια ακόμη χρονιά, χουντικά συνθήματα, συμμετείχε και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Θόδωρος Ασπασίδης που κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου... Ενώ χαρακτηριστική του κλίματος που πυροδότησε τις ασχήμιες είναι και σχετική δήλωση του Ηλία Πολατίδη, βουλευτή Σερρών του ΛΑΟΣ, ο οποίος και συμμετείχε στην εκδήλωση.

Σε δηλώσεις του στο τελευταίο φύλλο του «Ελεύθερου Κόσμου», ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κάνει λόγο για «Κομμουνιστική ανταρσία». «Οι πολιτικοί των καθεστωτικών κομμάτων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζουν τα μνημόσυνα των νεκρών (στους οποίους οφείλουν τις καρέκλες τους) γιορτές μίσους ενώ τιμούν εγκληματίες πολέμου. Ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα είναι αρεστοί στη διεφθαρμένη διεθνιστική αριστερά του Κολωνακίου»! Ακόμα, «τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε η Πατρίδα σήμερα επανέρχονται χειρότερα. Απειλές για την εδαφική ακεραιότητα (Σκόπια, Τσαμουριά), εθνική υποτέλεια, εισβολή λαθρομεταναστών και καταστροφή της εθνικής ομοιογένειας» και άλλα, βγάζοντας όλο το εθνικιστικό και ρατσιστικό μίσος του Κόμματός του._
πηγη:Ριζοσπαστης-2/9/2008:http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=2/9/2008&pageNo=10&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: