Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

«Border» από την «Χρυσή Αυγή»???


Κάτοικοι καταφεύγουν στην ακροδεξιά οργάνωση για να δημιουργήσουν «αντίδραση»

«Όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση», δήλωσε προχθές η εκπρόσωπος των κατοίκων της Ηρώων Πολυτεχνείου Αγγελική Κολλυροπούλου, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα! Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της κυρίας Γεωργίας Λαϊνιώτη, η οποία με αφορμή την κατασκευή μίας νέας παράγκας ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι της δήλωνε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αντιδράσεις που... δεν περιμένει η πόλη!

Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι εδώ και αρκετές ημέρες και ιδιαίτερα μετά τις τριήμερες εκδηλώσεις των μελών του «No Border» το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχουν αποφασίσει «να περάσουν στην άλλη πλευρά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Κολλυροπούλου, η οποία πρόσθετε με νόημα: «δεν θα κάνουμε εμείς κάτι, αλλά μπορούν να κάνουν άλλοι για μας». Κανείς όμως δεν μιλούσε ξεκάθαρα για το τι προγραμματίζουν, ούτε καν «φωτογράφιζαν» τις επόμενες κινήσεις τους. Προφανώς ήθελαν να κρατήσουν τις σκέψεις τους μυστικές αντιλαμβανόμενοι το τι θα σήμαινε η δημοσιοποίησή τους.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του «Κόσμου», οι κάτοικοι ήδη έχουν σκεφτεί να οργανώσουν μια διαφορετική κινητοποίηση, φθάνοντας ακόμη... και στα άκρα! Γνωρίζουν ότι αυτό που θα κάνουν είναι επικίνδυνο, όμως βλέπουν ότι ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι και ότι δεν θα αντέξουν να βγάλουν άλλον ένα χειμώνα με τον καταυλισμό κάτω από τα πόδια τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να προσκληθεί η οργάνωση «Χρυσή Αυγή», μέλη της οποίας δεν τρέφουν και ιδιαίτερα «αγαθά» αισθήματα για τους μετανάστες.

Πιθανόν να έχει σχεδιαστεί ότι τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» θα διοργανώσουν παρόμοια με το «No Border» εκδήλωση, ενδεχομένως και με τη συμπαράσταση και κατοίκων και ίσως προβούν και σε ακραίες συμπεριφορές σε βάρος μεταναστών όπως... ξήλωμα του καταυλισμού. Βέβαια αν οι κάτοικοι προχωρήσουν σε επαφές με την οργάνωση, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε και «σύρραξη» στην Πάτρα, καθώς είναι βέβαιο ότι αριστερές οργανώσεις και φοιτητές θα αντιδράσουν δημιουργώντας αντισυγκεντρώσεις στη συγκέντρωση της «Χρυσής Αυγής». Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε παρακολουθήσει (σε άλλα σημεία της χώρας) τέτοιου είδους συμπλοκές.

Ο κίνδυνος βέβαια θα είναι πολύ μεγαλύτερος αν και οι χιλιάδες Αφγανοί συγκροτηθούν και δώσουν τη δική τους απάντηση σε μια ενδεχόμενη οργανωμένη επίθεση στον καταυλισμό!

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ;

Οι πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Κόσμος» σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να επαληθευθούν γιατί όσοι κάτοικοι γνωρίζουν το συγκεκριμένο σχέδιο δεν αναφέρονται στις λεπτομέρειές του και απαντούν με γενικόλογες αναφορές. Όμως όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο ετοιμάζουν, εκτός και αν... πέταξαν άδεια για να πιάσουν γεμάτα και να απειλήσουν τους φορείς ώστε να ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση άμεσης κατεδάφισης του καταυλισμού (πριν τη δημιουργία νέου).

Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό τους αίτημα: «Δεν μας νοιάζει πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του καταυλισμού που ετοιμάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Μας ενδιαφέρει να προχωρήσει άμεσα η κατεδάφιση του υπάρχοντος παράνομου καταυλισμού. Προχωράμε ήδη σε αγωγές. Αλλά επειδή γνωρίζουμε ότι τέτοιες διαδικασίες καθυστερούν, ένα πράγμα να ξέρουν: Όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Και δεν χρειάζεται να ενεργήσουμε εμείς που είμαστε φιλήσυχοι πολίτες. Θα το κάνουν άλλοι για μας», κατέληξε η κυρία Κολλυροπούλου.

Σε 5 μήνες (κι αν...) ο καταυλισμός!
Σε επίπεδο δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ήδη ο φάκελος με τους δέκα προτεινόμενους χώρους για δημιουργία καταυλισμού φιλοξενίας μεταναστών βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αφού εγκριθεί από τον υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο θα επιστραφεί στην Πάτρα όπου ήδη θα έχει γίνει σύσκεψη για να καθοριστεί ο ένας και μοναδικός χώρος.

Ακόμη όμως και αν ο χώρος επιλεγεί και καμφθούν (πράγμα δύσκολο) οι όποιες αντιδράσεις, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του κέντρου φιλοξενίας. Το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών (αν τελικά το φτιάξουν) θα έχει χωρητικότητα 600-700 ατόμων. Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 2.000; «Θα κάνουμε σκούπα θα μαζέψουμε αυτούς που χωρούν στον καταυλισμό και θα τους βάλουμε να ζήσουν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες», μας είπε ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Πολίτης. Δεν έδωσε όμως απαντήσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα «βολέψουν» το 25% των μεταναστών στον καταυλισμό και οι υπόλοιποι είτε θα φτιάξουν άλλους πρόχειρους καταυλισμούς, είτε θα καταλάβουν εγκαταλελειμμένα σπίτια, είτε θα συνεχίσουν να τριγυρνούν στο λιμάνι αναζητώντας τρόπο διαφυγής για την Ιταλία.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση πολλών Αφγανών σε ερωτήσεις του τηλεοπτικού σταθμού «Antenna» το βράδυ της περασμένης Τρίτης: «Θα μείνετε στον καταυλισμό που θα φτιάξουν»; «Δεν θέλουμε να μείνουμε, θέλουμε να πάμε στην Ιταλία», ήταν η απάντησή τους. Απλό το ζήτημα! Όση Αστυνομία και να υπάρχει (που δεν υπάρχει) οι Αφγανοί θα καταφέρνουν να δραπετεύουν από τον απομακρυσμένο (από το λιμάνι) καταυλισμό για να φθάνουν και πάλι έξω από τα κιγκλιδώματα της λιμενικής ζώνης και να κρύβονται μέσα σε νταλίκες.


πηγη:http://patras.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1974
βιντεο και φωτο:http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=904983

Δεν υπάρχουν σχόλια: