Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

No Border Patras: τρεις μέρες αντίστασης και αλληλεγγύης






Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής 29 Αυγούστου με αγώνες βόλεϊ. Αρχικά συμμετέχουν ομάδα αφγανών, ομάδα αλληλέγγυων από ελλάδα και ομάδα τούρκων και βούλγαρων. Στη συνέχεια προστίθεται ομάδα αλβανών που βρίσκονταν στην παραλία. Οι αγώνες περιγράφονται μέσω τηλεβόα στα αγγλικά από αφγανό με ικανότητες αθλητικογράφου του ΝΒΑ!

Ακολουθεί εκδήλωση για την ευρώπη-φρούριο και την αντίσταση.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν πάνω από 300 άτομα (από τους οποίους τουλάχιστον οι 100 αφγανοί). Το σύνολο σχεδόν της εκδήλωσης παρουσιάζεται σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και αφγανικά.

Αρχικά μιλά μέλος της συνέλευσης Νο Border Θεσσαλονίκης που αναφέρεται στη ντιρεκτίβα του αίσχους που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνη και στο ''ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση'' που πρόκειται να ψηφιστεί στα μέσα Οκτώβρη στις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια διαβάζεται κείμενο από το ''Γραφείο Πληροφοριών για τη Μετανάστευση και το Άσυλο'' στο οπoίο περιγράφεται η κατάσταση των προσφύγων στην Ανκόνα της Ιταλίας και οι προσπάθειες του γραφείου για την καταγραφή των ενστάσεών τους ενάντια στη συνθήκη του Δουβλίνου, προτού οι ιταλικοί λιμενικοί προλάβουν να τους επιστρέψουν με συνοπτικές διαδικασίες στην Ελλάδα. Μόνο 500 από 2500 πρόσφυγες κατάφεραν πέρισυ να φτάσουν στο γραφείο... και η συντριπτική πλειοψηφία απελάθηκαν, όπως και οι υπόλοιποι. Η ιταλική αστυνομία προσφεύγει στο γραφείο μόνο σε περιπτώσεις ανηλίκων, η ηλικία των οποίων προσδιορίζεται με ακτινογραφία των καρπών, με περιθώριο λάθους 2 έτη! Να σημειώσουμε ότι η ιταλίδα δικηγόρος δεν μπόρεσε τελικά να έρθει, γιατί πρόσφατα ξεκίνησαν διαδικασίες για να κλείσουν το γραφείο.

Στη συνέχεια, μέλος της συνέλευσης Νο Border Πάτρας εξειδικεύει στην ελληνική πραγματικότητα και ιδιαίτερα στην κατάσταση στην Πάτρα, ενώ επίσης αναφέρεται στις κινήσεις αλληλεγγύης αλλά και στην εναντίωση στη σχεδιαζόμενη δημιουργία ''κέντρου φιλοξενίας'', μιας ακόμα φυλακής δηλαδή, ανάλογης με τις αντίστοιχες στα νησιά και στον Έβρο.

Το λόγο παίρνει μέλος της Ομάδας Μεταναστών και Προσφύγων που θέτει το απλό ερώτημα: ''γιατί υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες''; τονίζοντας πως όλοι ξέρουμε την απάντηση: ''γιατί υπάρχουν πόλεμοι εκμετάλλευση, λεηλασίες''. Αναφέρει μάλιστα ένα χαρακτηριστικό περιστατικό: λίγες ώρες πριν, ένας ηλικιωμένος, τον είχε ρωτήσει ''γιατί είστε εδώ, γιατί δεν γυρνάτε στις πατρίδες σας;'' - για να λάβει ως απάντηση την ερώτηση: ''γιατί υπάρχει ελληνικός στρατός στο Αφγανιστάν;''
''Το μεταναστευτικό θα λυθεί μόνο όταν αλλάξουμε τον κόσμο''.

Στη συνέχεια μιλάει μέλος του Νο Border Ουκρανίας που αναφέρεται στην μετατροπή από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Ουκρανίας σε εξωτερική φυλακή για μετανάστες και πρόσφυγες. Η Ευρώπη χτίζει κέντρα κράτησης, εκπαιδεύει τους συνοριακούς και παρέχει υλική υποδομή. Αναφέρθηκε επίσης στα μηδενικά ποσοστα παρχής ασύλου αλλά και στον υπουργό εσωτερικών της χώρας, τον επικεφαλής δηλαδή της αστυνομίας, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει δημόσια ότι είναι ρατσιστής. Για όλα αυτά η Ευρώπη επιβραβεύει την Ουκρανία με την πραγματοποίηση της 8ης Συνάντησης Ευρωπαίων Υπουργών για τη Μετανάστευση στις 4-5 Σεπτέμβρη στο Κίεβο.

Το λόγο παίρνει αφγανός πρόσφυγας ο οποίος λέει χαρακτηριστικά ότι το μόνο που έχει γνωρίσει τα τελευταία 25 χρόνια το Αφγανιστάν είναι ο πόλεμος. ''Φεύγουμε για να ζήσουμε σαν άνθρωποι και μας συμπεριφέρονται χειρότερα από ό,τι στα ζώα''.

Στη συνέχεια χαιρετίζει μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας Βουλγαρίας που λέει ότι και στη Βουλγαρία έχουν πλέον αρχίσει να χτίζονται κέντρα κράτησης, με χρήματα πάντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκδήλωση διακόπτεται για τεχνικούς λόγους (ο διαθέσιμος υπολογιστής έτρεχε Linux και δεν μπορούσε να συνδεθεί με τον προτζέκτορα για να προβληθεί η παρουσίαση του Νο Border Τουρκίας). Η ομάδα Facta Non Verba παρουσιάζει ένα ημίωρο θεατρικό με 3 μονόπρακτα του Μ. Βίζνιεκ, το οποίο δεν δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν οι αφγανοί πρόσφυγες και οι αλληλέγγυοι από τις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες...

Αφού τα τεχνικά πρόβληματα έχουν επιλυθεί, η εκδήλωση τελειώνει με την ομιλία 2 μελών του Νο Border Τουρκίας. Αναφέρονται στο τουρκικό παράδοξο να αναγνωρίζεται η Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες μόνο για υπήκοους ευρωπαϊκών χωρών και όχι για αφρικανούς και ασιάτες! Η Τουρκία έχει συνδέσει την επέκταση της εφαρμογής της Συνθήκης της Γενεύης στους ανθρώπους που πραγματικά τους αφορά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια ανέφεραν χαρακτηριστικές περιπτώσεις βύθισης πλοιαρίων με πρόσφυγες από το ελληνικό λιμενικό και την τουρκική ακτοφυλακή αλλά και βίαια περιστατικά σε τουρικές φυλακές και στα ανατολικά σύνορα.

Είναι πια σχεδόν μεσάνυχτα. Οι περισσότεροι αφγανοί αποχωρούν με συνοδεία αλληλέγγυων προς τον καταυλισμό. Η βραδυά συνεχίζεται με πάρτυ, στο οποίο συμμετέχουν και όσοι πρόσφυγες έχουν επιλέξει να παραμείνουν.


--------------------------------------------------------------------------------

Το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Αυγούστου πραγματοποιείται η συνέλευση του No Border στο κάμπινγκ, όπου συζητιούνται οι σχεδιαζόμενες δράσεις. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στον καταυλισμό, για να γίνει κοινή συνέλευση με τους πρόσφυγες. Εκεί βλέπουμε πολλούς τραυματίες. Από ξυλοδαρμούς των λιμενικών, μας λένε. Τέσσερις έχουν σπασμένα πόδια, ένας σπασμένο χέρι, ενός του είχαν σπάσει τα πλευρά, με αποτέλεσμα να τρυπήσει ο πνεύμονας και να πρέπει να του γίνονται καθημερινά ενέσεις για φυματίωση...



Μετά τη συνέλευση, ξεκινά μια πορεία 2000 ατόμων. Συμμετέχει το σύνολο σχεδόν του καταυλισμού αλλά και αλληλέγγυοι από πολλές πόλεις της ελλάδας και από βουλγαρία, ρουμανία, αυστρία, γερμανία, ολλανδία, ιταλία, τουρκία ακόμα και από αργεντινή και βραζιλία.




Η πορεία διασχίζει όλο το κέντρο της Πάτρας και καταλήγει στην πλατεία Τριών Συμμάχων, όπου ξεκινά μια μοναδική συναυλία.



Πρώτα παίζουν οι βούλγαροι Bitov Terror, λίγο άτεχνοι, μιας και ο κιθαρίστας τους δεν μπόρεσε να έρθει και την τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε από άλλον, όμως δεν πειράζει, το κλίμα είναι πολύ συντροφικό, οι πρόσφυγες αρχίζουν να ζουν για πρώτη φορά στιγμές ελευθερίας στο κέντρο της Πάτρας και είναι ενθουσιασμένοι. Ακολουθούν οι αλβανοί Renovatio. Για άγνωστους σε εμάς λόγους οι αφγανοί ενθουσιάζονται με το χιπ-χοπ και αρχίζουν να χορεύουν με φοβερή χαρά, αρκετοί μάλιστα ειδικεύονται στο brake-dance! Στην σκηνή ανεβαίνουν 2 πρόσφυγες από τον καταυλισμό που παίζουν αραβικό τέκνο... Μιλάνε πρόσφυγες από τουρκία και αφγανιστάν, στη σκηνή ανεβαίνουν οι Πανικός και οι No Sin, που μαζί με τους Renovatio διασκευάζουν το ιστορικό τραγούδι των Zounds: ''War in Afghanistan...''. Ένα τέταρτο του αιώνα και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Στη συνέχεια ανεβαίνει το συγκρότημα του Θανάση Παπακωνσταντίνου με πιο σκληρό ήχο, ειδικά για την περίσταση. Στη σκηνή βρίσκονται οι Deus X Machina. Οι πρόσφυγες χορεύουν πόγκο, μερικοί κάνουν και stage-diving! Η συναυλία κλείνει με τους Γκρόβερ, η πλατεία καθαρίζεται και πίσω στο camping του ΕΟΤ.






--------------------------------------------------------------------------------

Το μεσημέρι της Κυριακής 31 Αυγούστου πραγματοποιείται πορεία προς το λιμάνι της Πάτρας, με σκοπό να σπάσει η κόκκινη ζώνη που έχει δημιουργηθεί de facto, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί και την προηγούμενη ημέρα στη συναυλία. Διμοιρίες λιμενικών και ανδρών των ΜΑΤ φράζουν την είσοδο. Ακολουθεί συμπλοκή σώμα με σώμα ύστερα από την οποία ο λιμενάρχης διατάζει τις δυνάμεις των ΜΑΤ να ανοίξουν για να περάσει η πορεία και να κρεμαστούν 2 πανώ σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία.






Όταν η πορεία βγαίνει από το λιμάνι, βορειαφρικανοί μετανάστες που παρακολούθησαν όσα συνέβησαν αρχίζουν να χορεύουν και να τραγουδούν και ακολουθούν την πορεία μέχρι το Παράρτημα όπου διαλύεται.

Στη συνέλευση που ακολουθεί στο camping του ΕΟΤ ακούγονται προτάσεις για δράσεις αν και όταν επιχειρηθεί η ''τελική λύση για τον καταυλισμό'' και η δημιουργία του λεγόμενου ''κέντρου φιλοξενίας'', προτάσεις για διοργάνωση κινητοποιήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στην ευρωπαϊκή συνθήκη για τη μετανάστευση που πρόκειται να ψηφιστεί στα μέσα Οκτώβρη στις Βρυξέλλες αλλά και προτάσεις για διοργάνωση επόμενων No Border Camps.


--------------------------------------------------------------------------------

Ανακεφαλαιώνοντας, αυτές οι τρεις ημέρες ήταν πρώτα απ' όλα ημέρες ελευθερίας για τους πρόσφυγες, αλλά και ημέρες γεμάτες νόημα και εμψύχωση για τους αλληλέγγυους. Ταυτόχρονα, άνθρωποι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είδαν από πρώτο χέρι την κατάσταση στον καταυλισμό, το κίνημα αλληλεγγύης έδειξε το δυναμισμό αλλά και τη σοβαρότητά του, ενισχύθηκαν οι διεθνείς επαφές και οι σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, μεταναστών, προσφύγων και αλληλέγγυων.

Ελπίζουμε να μην ήταν μια αναλαμπή αλλά η αφετηρία για κάτι καινούργιο.

πηγη:www.clandestina.org
φωτογραφιες:http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=903835

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Περισσότερη αστυνόμευση ζητάει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα!!!

Περισσότερη αστυνόμευση ζητάει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα!!!δημοσιεύτηκε September 5 από anonymous
τροποποιήθηκε September 5
Δεν είναι φάρσα! Το δημοσιεύει ο ίδιος στο blog του...

Δελτίο τύπου
Σύσταση Αστυνομικής Επιτροπής του Νομού Αχαΐας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Τη σύσταση αστυνομικής επιτροπής του N. Αχαΐας ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Η επιτροπή βάση του νόμου 2800/2000 έχει ως σκοπό μεταξύ άλλων τη λήψη μέτρων για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών στο νομό και απαρτίζεται από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών , έναν εκπρόσωπο του Γ.Γ της περιφέρειας ΔΕ, έναν εκπρόσωπο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, έναν εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ Αχαΐας και τον αστυνομικό διευθυντή του νομού.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης η σύσταση της επιτροπής κρίνεται απαραίτητη λόγω των σοβαρών προβλημάτων στελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες του νομού, την ώρα που οι ανάγκες για αστυνόμευση αυξάνονται.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σοβαρά προβλήματα στελέχωσης αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες του Νομού Αχαΐας την ώρα που οι ανάγκες για αστυνόμευση αυξάνονται. Όπως αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας η πρόσφατη ενίσχυση της Αστυνομικής Δ/νσης απεδείχθη σταγόνα στον ωκεανό αφού συνταξιοδοτήθηκαν διπλάσια άτομα από αυτά που τοποθετήθηκαν με τις πρόσφατες τακτικές μεταθέσεις.

Σύμφωνα με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του 1985 που ισχύει μέχρι σήμερα, παρά την αλλαγή των εγκληματολογικών και πληθυσμιακών δεδομένων, η Αστυνομική Δ/νση Αχαΐας υπολείπεται κατά πολύ της οργανικής δύναμης. Τα προβλήματα του προσωπικού γιγαντώνονται και με την απασχόληση της ΕΛ.ΑΣ με ξένα προς την αποστολή της καθήκοντα.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου 15 του Ν.2800/2000 που αναφέρεται στη σύσταση Αστυνομικής Επιτροπής του Νομού.

Επειδή τα προβλήματα οξύνονται και η σύσταση της Αστυνομικής Επιτροπής του νομού θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπισή τους ερωτάται ο κ. υπουργός:

Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η σύσταση της Αστυνομικής Επιτροπής για το νομό Αχαΐας;
Προτίθεται να προωθήσει μέσω του Αστυνομικού Δ/ντή του νομού την άμεση συγκρότησή της για την εξέταση των πιεστικών προβλημάτων και την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών στο νομό;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Να τον χαίρεστε το βουλευτή σας συριζαίοι!

ntsoukalis.blogspot.com/2008/09/n.html
Υ.Γ: το βρηκα εδω και σκεφτηκα να το στειλω.
http://indy.gr/newswire/perissoteri-astynomeysi-zitaei-o-boylets-toy-syriza-stin-patra