Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Κλίνατε επί δεξιά(ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ - ΣΤΕΚΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ)

Οι μαθητικές παρελάσεις κάθε Οκτώβρη και Μάρτη στις πόλεις και τα χωριά της χώρας εξακολουθούν – παρά τις διαμαρτυρίες και την κατακραυγή των σκεπτόμενων πολιτών – να «κορυφώνουν» των εορτασμό των εθνικών επετείων.

Τι κι αν πρόκειται για κατάλοιπο μεσοπολεμικών φασιστικών πρακτικών (μιας και καθιερώθηκαν από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου), τι κι αν είναι άγνωστες σε όλη την Ευρώπη και σχεδόν παντού στον κόσμο (εκτός από το τρίγωνο Αθήνα – Άγκυρα – Λευκωσία), τι κι αν παραπέμπουν στο σχολείο – στρατόπεδο που καλλιεργεί στους νέους ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας;

Και φέτος, ακολουθώντας σταθερά το «έθιμο», οι νέοι θα εντρυφήσουν στα μηνύματα του αντιφασιστικού αγώνα, βαδίζοντας στρατιωτικά στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων, αποδίδοντας τιμές στους «επισήμους», υπό των ήχο των εμβατηρίων και της σφυρίχτρας του γυμναστή – επιλοχία που ΄΄σαλαγάει ΄΄ τους μαθητές.

Δεν είναι μόνο που οι παρελάσεις κουρελιάζουν κάθε παιδαγωγική αντίληψη, με την ομοιομορφία στο ντύσιμο και το περπάτημα και το διαχωρισμό σε ύψος και σε φύλα. Δεν είναι μόνο οι χαμένες ώρες για την «εκγύμναση» των παιδιών, ο πειθαναγκασμός της συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών (που κλιμακώνεται από παρακάλια μέχρι απειλές), το κιτς και η αισθητική κακογουστιά.

Το χειρότερο είναι πως σε ένα σχολείο ολοένα και πιο πολύχρωμο και πολυφυλετικό, οι παρελάσεις συνιστούν τον πιο χοντροκομμένο μηχανισμό είτε για να αφομοιωθεί ψυχαναγκαστικά, είτε για να αποκλειστεί το «διαφορετικό» από την εκπαιδευτική διαδικασία. Γελοία αφορμή για να στιγματιστούν οι «Εθνικώς και θρησκευτικώς ύποπτοι» μαθητές, μέσα από την οπισθοδρομική αντίληψη που συνδέει το έθνος – κράτος όχι με τα δικαιώματα των πολιτών και τις δημοκρατικές κατακτήσεις, αλλά με την πειθάρχηση και τον πόλεμο.

Χιλιάδες παιδιά μεταναστών, όμηροι σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, που πασχίζουν με τις πενιχρές τους δυνάμεις να ενσωματωθούν στα σχολεία, εκβιάζονται κάθε χρόνο να δώσουν πιστοποιητικά ελληνικότητας συμμετέχοντας σε εθνικιστικές, στρατοκρατικού τύπου τελετές, και την ίδια στιγμή διαπομπεύονται από «πατριώτες» που φρίττουν βλέποντας τη σημαία στα χέρια των αλλοφύλων.

Επειδή πιστεύουμε πως τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που θίγουν οι εθνικές επέτειοι (όπως είναι ο αντιφασιστικός αγώνας και η ελληνική επανάσταση) θα έπρεπε να προσεγγίζονται με άλλους τρόπους (λ.χ. με ανοιχτές συζητήσεις, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις) δηλαδή τρόπους που προάγουν τον αναστοχασμό και την κρίση των πολιτών κι όχι με φανφάρες, ταρατατζούμ και δεκάρικους λόγους της συμφοράς,

Επειδή θεωρούμε την παρέλαση ακραία έκφραση μιας αντιδραστικής αντίληψης για το σχολείο και την εθνική ταυτότητα, αμυντικής και μισαλλόδοξης, που απαξιώνει άλλους λαούς και πολιτισμούς (ιδιαίτερα τους γειτονικούς) και δε σέβεται τη διαφορετικότητα, την ειρήνη και τα δικαιώματα,

Επειδή το δημοκρατικό αίτημα της ένταξης των παιδιών των μεταναστών στην εκπαίδευση, δεν συμβιβάζεται με τον εθνικισμό μιας άλλης εποχής,

Επειδή το σχολείο δε μπορεί να είναι θητεία στο μιλιταρισμό, στους διαχωρισμούς και τις διακρίσεις

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ, ΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΥ ΚΑΚΟΦΟΡΜΙΣΜΕΝΟΥ, ΑΣΥΜΒΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ.



Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων

Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5

www.stekichania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: