Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

18η ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ(XANIA)

Συνεχίζουμε την κατάληψη στο κτίριο της περιφέρειας ως απάντηση στην αναλγησία του Περιφερειάρχη και του υπουργού Εσωτερικών. Η άρνηση του Περιφερειάρχη να προχωρήσει σε παρέμβαση στον Υπουργό ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των απεργών πείνας, διατυπώθηκε και με την καθόλου πρωτότυπη αντίληψη πως «δε θα υπάρξει καταστολή καθώς οι μετανάστες έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα στην απεργία πείνας μέχρι και να πεθάνουν». Δηλαδή η καταστολή και ο θάνατος είναι οι εναλλακτικές κρατικές προτάσεις απέναντι σε μια συλλογική διεκδίκηση στοιχειωδών κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Η περιφέρεια, ο δήμος αλλά και ο υπουργός επικαλέσθηκαν αποφάσεις «ψηλότερων» νομοθετικών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για γνωστό ανέκδοτο όπου για την όποια διεκδίκηση που αφορά τη μετανάστευση, την εργασία, το ασφαλιστικό, το περιβάλλον, την υγεία ή την παιδεία ο κρατικός εκπρόσωπος επικαλείται την Ε.Ε. Την ίδια στιγμή που το Ελληνικό κράτος αγνοεί, «κλειδώνει» ή παραμορφώνει τους νόμους, ευρωπαϊκούς και εγχώριους, ώστε να υπηρετήσει τα ταξικά συμφέροντα υπέρ των οποίων έχει ταχθεί. Οι ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και όλων των εργατών όμως, ρυθμίζονται με άλλο νομοθετικό πλαίσιο: καταστολή, θάνατος, επισφάλεια, ανασφάλιστη εργασία.
Ο αγώνας των απεργών, όπως συμβαίνει σε κάθε κοινωνικό αγώνα, αντλεί τη νομιμοποίηση του από την υποστήριξη ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας που μοιράζεται την αγωνία των μεταναστών που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στην Ελλάδα.
Οι απεργοί βρίσκονται στη 18η ημέρα απεργίας πείνας. Η υγεία τους πλέον κινδυνεύει άμεσα. Ζητάνε να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να διευρύνεται το ρυθμιστικό πεδίο του αρ. 91 Ν. 3386/2005, ώστε κάθε δημόσιο έγγραφο που εκδόθηκε πριν την 31-12-2004 να συνιστά απόδειξη παραμονής στην Ελλάδα και μάλιστα, να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να θεραπευθεί η καταφανής αδικία που η ισχύουσα ρύθμιση προκάλεσε.

Στήριξη από συλλογικότητες, πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες και οργανώσεις κόμματων
Το πρωί της 27-11-2008 αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες από συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού χώρου προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων ως έμπρακτη συλλογική δράση αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταναστών απεργών. Η συνέλευση της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, μέσα από το υπό κατάληψη κτίριο της περιφέρειας, χαιρετίζει την κίνηση και καλεί κάθε πολίτη και συλλογικότητα να εντείνουν τη συμπαράσταση τους στους απεργούς πείνας

Επίσης, τη συμπαράσταση τους με κείμενο και συνθήματα εξέφρασαν χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι όταν η πορεία τους για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που διοργανώθηκε από τους αγροτικούς συλλόγους Δ. Μεθύμνης και Αρμένων, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων και την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), πέρασε μπροστά από το χώρο των απεργών.

Καθώς η υγεία των απεργών πείνας επιδεινώνεται, καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων που σε όλη την Ελλάδα συγκινούνται και συμπαραστέκονται πολιτικά στον αγώνα τους. Πάνω από χίλιοι πολίτες έχουν επισκεφθεί τις σκηνές των μεταναστών μπροστά στο κτίριο της εφορίας για να υπογράψουν το βιβλίο συμπαράστασης, να ενισχύσουν οικονομικά και συναισθηματικά τον αγώνα τους και να συζητήσουν με μετανάστες και αλληλέγγυους. Η λίστα των συλλογικοτήτων, πολιτικών και πολιτιστικών ομάδων και κομμάτων που έχουν υπογράψει τα αιτήματα περιλαμβάνει μέχρι σήμερα:

Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Σύλλογος Μαγκρέμπ Αράμπι στην Κρήτη, Rosa Nera κατάληψη (Χανιά), Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων, ΣΥΡΙΖΑ (Τ.Ε Χανίων),No Border (Συνέλευση Θεσσαλονίκης), Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Φόρουμ Μεταναστών Ρεθύμνου, Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, Γιατροί του Κόσμου (Μη Κυβερνητική – Αθήνα), Διεθνής Αμνηστία (παράρτημα Χανίων), YRE-Νεολαία ενάντια στο ρατσισμό στην Ευρώπη (Αθήνα), ΑΔΕΔΥ (Νομαρχιακό Τμήμα Χανίων), Αυτόνομη Παρέμβαση Χανίων (Συνδικαλιστική παράταξη εργαζ.), Βουλευτής ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηλίας Λαμπίρης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, Δημιουργικές Γέφυρες (Μη Κυβερνητική - Χανιά), Δημοκρ. Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων ΔΟΥ Χανίων-Ρεθύμνου, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών (Αθήνα), Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών (Βόλος), Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι (Μη Κυβερνητική – Αθήνα), ΕΛΜΕ Χανίων, Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων, Ένωση Προστασίας Καταναλωτών νομού Χανίων, Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, Εργατικό Κέντρο Χανίων, Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό (Αθήνα), ΚΙΝΟ Χανίων, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών (Αθήνα), Μαθητικό Ξεκίνημα (μαθητική εφημερίδα), Νεολαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (Αθήνα), Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων, ΞΕΚΙΝΗΜΑ -Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών (Αθήνα), Ομάδα Μεταναστών και Προσφύγων Θεσσαλονίκης, Ομάδα νομικών Θεσσαλονίκης υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων, ΠΑΜΕ (Συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων), ΠΑΣΟΚ (Ν.Ε Ρεθύμνου), ΠΑΣΟΚ (Ν.Ε Χανίων), Ποδηλάτρεις, Πρωτοβουλία Μεταναστών Μικροπωλητών (Αθήνα), Πρωτοβουλία Παρέμβαση Εκπαιδευτικών (Συνδικαλιστική παράταξη), Ριζοσπαστική Αγωνιστική Συσπείρωση Γιατρών Χανίων (συνδικαλιστική παράταξη γιατρών), Σ.Ε.Κ Χανίων, Στέκι Αλβανών Μεταναστών (Αθήνα), Στέκι Μεταναστών (Αθήνα), Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών νομού Χανίων, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κρήτης, Σύλλογος Υπαλλήλων Ναυστάθμου Κρήτης, ΣΥΡΙΖΑ (Τ.Ε Ρεθύμνου), Σωματείο Εργαζομένων στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, Σωματείο Οδηγών ΤΑΧΙ Χανίων, Τ.Ε.Ε (τμήμα Δυτικής Κρήτης), Ταξική Πορεία Χανίων (Συνδικαλιστική παράταξη εργαζ.), Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών (Αθήνα), HUMAN RIGHTS DEFENCE CENTRE (ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, Ian Parker καθηγητής Ψυχολογίας στο Department of Psychology and Social Change, Manchester Metropolitan University, Saud Salem (Λίβυος ζωγράφος-γλύπτης).

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: