Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008

Απεργία πείνας ξεκίνησαν σήμερα μετανάστες στα Χανιά

Σήμερα το πρωί ξεκίνησε η απεργία πείνας στα Χανιά 15 μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική που ζητούν να τους χορηγηθεί άδεια για να μείνουν νόμιμα στην Ελλάδα. Την απεργία άρχισαν στις 5 το πρωί στήνοντας σκηνές έξω από το δημαρχείο της πόλης με την παρουσία πολλών αλληλεγγυων.

Τα αιτήματά τους βρίσκονται εδώ http://www.clandestina.org/EIDHSEIS/2008/EIDHSEIS_NOVEMBER_2008_02.html

πιο αναλυτικα:
Σήμερα 11-11-08, από τις τις 5 τα ξημερώματα, ξεκίνησε η απεργία πείνας των 15, με τη συμπαράσταση από την πρώτη στιγμή εκατοντάδων αλληλέγγυων, ελλήνων και μεταναστών. Οι σκηνές και η μικροφωνική στήθηκαν δίπλα στην είσοδο του δημαρχείου, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος αφενός να παίρνει χαπάκια από νωρίς, αφετέρου να έχει συνεχώς στο πόδι τα μπατσάκια του - αλλά και τους οριτζιναλ αρχιμπάτσους - γύρω μας, η παρούσια των οποίων, δεν αρκεί φυσικά να φοβίσει τους συγκεντρωμένους (οι 9 στους 10 δεν έχουν χαρτιά). Ασταμάτητα τα συνθήματα, κατά τον ιδιαίτερο αραβικό τραγουδιστό τρόπο, δίνουν τον παλμό και το χρώμα της κινητοποίησης, αλλά δείχνουν εύγλυπτα και την αποφασιστικότητά τους: "πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, να μας κρεμάσουν αν ξεχάσουμε τα δικαιωματά μας".

Η αλήθεια είναι όμως, ότι αυτό που ζητάνε οι απεργοί, ουσιαστικά συνιστά αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής του κράτους, κάτι που μόνο με νέο (ή τροποποίηση του παλιού) νόμο μπορεί να επιτευχθεί. Το κατα πόσο μπορούμε να κλιμακώσουμε την πίεση πανελλαδικά προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το ζητούμενο για εμάς, τους έλληνες και ξένους αλληλέγγυους, αδιάφορο εάν μια τέτοια θετική εξέλιξη θα πιστωθεί σε κοινοβουλευτικό κόμμα ή όχι. Αυτή είναι και η έκκλησή μας προς τους πάντες. Κάντε ό,τι μπορείτε... Γνωρίζουμε ότι τώρα πολλοί από εμάς τρέχουν για τον αγώνα των κρατουμένων. Οι δυο αυτοί αγώνες αποκλεισμένων ανθρώπων, έχουν ένα κοινό. Αν κερδίσουν αυτοί οι άνθρωποι, θα είναι κέρδος για όλους μας. Αν χάσουν, θα χάσουν μόνον/κυρίως οι ίδιοι.
Να σημειώθει ότι οι 15 μέσα από ένα συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο, απαιτούν την επίλυση συγκεκριμένου προβλήματος με τα χαρτιά τους, το όποιο όμως αντιμετωπίζουν και άλλες δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών και προσφύγων στην ελλάδα. Το κείμενο των απεργών:
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς κάθε οργάνωση, τα κόμματα και τους βουλευτές, τους Δήμους και τις Νομαρχίες, Εργατικά Κέντρα και κάθε συνδικάτο εργαζομένων και επιστημονικό σύλλογο. Προς κάθε πολιτική και πολιτιστική συλλογικότητα στα Χανιά, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προς κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Είμαστε μετανάστες, μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης που ζούμε στην Ελλάδα. Ήρθαμε παράνομα όπως η πλειοψηφία των μεταναστών, μιας και το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει δε δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που αναζητάμε μια καλύτερη μοίρα για μας και τις οικογένειές μας, να νομιμοποιηθούμε στην Ελλάδα, τη χώρα που ζούμε, δουλεύουμε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είχαμε καταθέσει το φάκελο μας για την άδεια παραμονής αφού εκπληρώναμε τις προυποθέσεις, αλλά η απάντηση ήταν απορριπτική, γιατί το διαβατήριο μας είχε εκδοθεί μετά το 2004, ενώ η αίτηση για χορήγηση διαβατηρίου στην πρεσβεία μας στην Ελλάδα είχε γίνει πολύ πριν το 2004. Ακολουθήσαμε τη νόμιμη διαδικασία με προσφυγή κατά της απόφασης στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Πληρώσαμε χιλιάδες ευρώ ο καθένας για όλη αυτή την διαδικασία. Πολλές από τις προσφυγές δεν έχουν ακόμη δικαστεί και η ζωή μας παραμένει «λαθραία». Για τις αστυνομικές αρχές δεν ισχύει κανένα από τα έγγραφα μας και ανά πάσα στιγή μπορούμε να βρεθούμε στα κρατητήρια και προς απέλαση, όπως έχει ήδη συμβεί.

Με βάση το σύνολο της μεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας που ισχύει, η οποία μας βάζει στο περιθώριο, αγνοώντας την ύπαρξη και τα προβλήματα μας, αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά, και να μάθουν όλοι τα δίκαια αιτήματα μας.Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή και στη δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες.Για να διαμορφωθεί μια μεταναστευτική πολιτική που θα εγγυάται την πραγματική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και την ουσιαστική ένταξη μας στην ελληνική κοινωνία, είναι απαραίτητο

- να αποδεσμευτούμε από το σημερινό καθεστώς ομηρίας, που είτε μας αποκλείει από τη διαδικασία νομιμοποίησης, είτε μας απειλεί με από-νομιμοποίηση με βάση τις επιταγές της «Ευρώπης-Φρούριο».

- να αποσυνδεθεί η ανανέωση της άδειας παραμονής από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων γνωρίζοντας το καθεστώς μαύρης εργασίας που επικρατεί (μας αναγκάζει στην αγορά ανύπαρκτων ενσήμων).

- να αποσυνδεθεί το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης από την απόδειξη ορισμένου εισοδήματος (μας οδηγεί σε εικονικές δηλώσεις εισοδημάτων από αγροτικές εργασίες).

- να μειωθεί η αξία του παράβολου ώστε να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος της έκδοσης της άδειας.

- να αυξηθεί το προσωπικό στους Δήμους και τις περιφέρειες που ασχολούνται με την χορήγηση ή ανανέωση της άδειας παραμονής. Επίσης να υπάρχουν μεταφρασμένες οι απαραίτητες πληροφορίες για όσους δε γνωρίζουν τη γλώσσα. (το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης έχει από καιρό δηλώσει στις παραπάνω υπηρεσίες τη διαθεσιμότητα του να βοηθήσει σε αυτό).

- να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση απέλασης και κράτησης κάθε ανηλίκου.

- Να εγγράφονται στα δημοτολόγια και να παίρνουν πιστοποιητικό γέννησης τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαική Ένωση και να αποκτούν την ιθαγένεια με τη γέννηση τους.

- Να γίνουν σεβαστές οι διεθνείς συμβάσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Για όλα τα παραπάνω έχουμε προσπαθήσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Έχουμε συμμετάσχει σε δημόσιες εκδηλώσεις και συζητήσεις με συμπολίτες μας αλλά και θεσμικούς παράγοντες και υπηρεσίες, έχουμε πάρει μέρος σε μαζικές πορείες διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Έχουμε εξαντλήσει κάθε νομική διαδικασία που ισχύει στην Ελλάδα και έχουμε πληρώσει πολλά από το υστέρημα και τον κόπο μας. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια.Απαιτούμε

- να χορηγηθεί άμεσα άδεια παραμονής σε όλους όσους τη δικαιούνται με βάση τη νομοθεσία (εκατοντάδες μόνο στα Χανιά). Είτε δια της ανάγνωσης του νόμου με την κοινή λογική, είτε με ρύθμιση επέκτασης των κριτηρίων απόδειξης εισόδου στη χώρα.Ξεκινάμε απεργία πείνας (11-11-2008) με την ελπίδα να ακουστεί η φωνή μας και η πολιτεία να διορθώσει την αδικία που γίνεται σε βάρος μας. Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε την υγεία και τη ζωή μας, για να καταλάβει η κοινωνία πως εμείς οι μετανάστες έχουμε προβλήματα που αφορούν στην ίδια μας την επιβίωση.Καλούμε σε ενεργή και καθημερινή συμπαράσταση και υποστήριξη, κάθε μετανάστη/στρια που ζεί στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα, αλλά και κάθε δημοκράτη και σκεπτόμενο Έλληνα συμπολίτη μας. Αναζητούμε στο πλευρό μας όλη την κοινωνία. Τη χρειαζόμαστε. Περιμένουμε στήριξη από τα κόμματα και τους βουλευτές, τους Δήμους και τις Νομαρχίες, Εργατικά Κέντρα και κάθε συνδικάτο εργαζομένων και επιστημονικό σύλλογο. Ζητάμε την υποστήριξη κάθε πολιτικής και πολιτιστικής συλλογικότητας στα Χανιά και σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, γιατί ξέρουμε ότι μας αφορά όλους.Γιατί ξέρουμε ότι η κοινωνία δεν κινδυνεύει από μας. Κινδυνεύει μόνο από το ρατσισμό, την καταστολή, τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις.


Οι απεργοί,

11-11-2008


πηγες:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=923359
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=923359
http://antifa-area.blogspot.com/2008/11/blog-post_9786.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: