Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Ρατσιστική αντίδραση σε μεταναστες απεργούς πείνας


Αντιμέτωποι με τη δημοτική αρχή Χανίων αλλά και με μια μικρή ομάδα νεαρών που δηλώνουν «ρατσιστές» βρίσκονται οι 15 μετανάστες από χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι οποίοι συνεχίζουν για τρίτη ημέρα σήμερα την απεργία πείνας έξω από το δημαρχείο Χανίων, ζητώντας να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής και να ζήσουν με αξιοπρέπεια στην Ελλάδα.



15 μετανάστες ζητούν να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής
Την ίδια ώρα διευρύνεται το κύμα συμπαράστασης στους απεργούς πείνας, και ο ένας μετά τον άλλον τοπικοί φορείς εκδίδουν ανακοινώσεις αλληλεγγύης. Παράλληλα, Χανιώτες που είναι αλληλέγγυοι στους μετανάστες έχουν συγκροτήσει ομάδες περιφρούρησης για να αποτραπούν νέα επεισόδια.

Ηταν στις 2 χθες τα ξημερώματα όταν άρχισαν οι επιθέσεις. Μέχρι τις 6 το πρωί τέσσερις φορές πέρασαν έξω από το δημαρχείο νεαροί με μηχανάκια που πετούσαν στις σκηνές των μεταναστών γυάλινα μπουκάλια. Μέλη της περιφρούρησης κυνήγησαν ένα μηχανάκι, το οποίο ακινητοποίησαν επί της οδού Αποκορώνου και σ' αυτό επέβαιναν δύο νεαροί 17 και 18 χρόνων, οι οποίοι δήλωσαν «ρατσιστές». Τους νεαρούς προσήγαγε η Αστυνομία που βρέθηκε στο σημείο.

Σαν να μη φτάνει αυτό, χθες το πρωί ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, καταγγέλθηκε ότι ζήτησε επέμβαση της Αστυνομίας για να... καθαρίσει το δημαρχείο από τους μετανάστες. Ο ίδιος ωστόσο δεν έκανε κάποια σχετική δήλωση. Αντίθετα ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης φέρεται να είπε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα αν οι μετανάστες μεταφερθούν έξω από τη νομαρχία.

Το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Μάρκος Χατζησάββας, δήλωσε χθες ότι «μέσα στο κλίμα της γενικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις των συμπολιτών μας στα Χανιά σχετικά με την απεργία πείνας των 15 μεταναστών έξω από το δημαρχείο Χανίων, είχαμε δυστυχώς και τις πρώτες επιθέσεις νεαρών Χανιωτών που πέταξαν γυάλινα μπουκάλια στις σκηνές τους. Ξεκίνησαν στις 2 τα ξημερώματα και κράτησαν μέχρι τις 6 το πρωί. Ηταν παιδιά 17 και 18 χρόνων. Το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια των επιθέσεων των τελευταίων μηνών.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/11/0

Δεν υπάρχουν σχόλια: