Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2008

Καταγγελία για μπάτσους που εισβάλλουν σε σπίται μεταναστών

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Επισκέψεις» της ΕΛ.ΑΣ σε γραφεία και οικίες μελών Δ.Σ. μεταναστευτικών συλλόγωνΤο τελευταίο διάστημα, μέλη συλλόγων του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών δέχονται επισκέψεις από αστυνομικούς με πολιτικά στα σπίτια ή τα γραφεία τους. Ενημερώνοντας τα μέλη των Δ.Σ των μεταναστευτικών Συλλόγων για τις εν λόγω ενέργειες, η αστυνομία αναφέρει ότι «καταγράφει απλώς τα στοιχεία των μελών των Δ.Σ και τις διευθύνσεις τους».
Ωστόσο, τα μεταναστευτικά σωματεία και οι σύλλογοι που ελέγχει η αστυνομία είναι νόμιμα αναγνωρισμένα από τα ελληνικά δικαστήρια. Ο μόνος αρμόδιος φορέας για τους μεταναστευτικούς και τους ελληνικούς συλλόγους και σωματεία είναι οι Νομαρχίες, οι οποίες έχουν τη νόμιμη εποπτεία και το δικαίωμα να ελέγχουν. Επομένως, εάν η Αστυνομία χρειάζεται οποιαδήποτε στοιχεία για τις μεταναστευτικές οργανώσεις για οποιοδήποτε λόγο, θα έπρεπε να τα ζητάει από τις Νομαρχίες, παρά να κάνει εφόδους σε σωματεία και σε οικείες μεταναστών.

Οι απροειδοποίητες επισκέψεις της Αστυνομίας στα σπίτια των μεταναστών, τα οποία λόγω έλλειψης πόρων για στέγαση συχνά αποτελούν παράλληλα και έδρες μεταναστευτικών οργανώσεων, δημιουργεί εύλογα προβλήματα στις οικογένειές τους. Είναι εύκολο να στιγματιστούν στο ευρύτερο περιβάλλον τους ως καταζητούμενοι, όταν κατά τη διάρκεια της απουσίας τους από το σπίτι, τυγχάνει να εμφανίζονται αστυνομικοί και να ζητούν πληροφορίες γι’ αυτούς από γείτονες και περιοίκους χωρίς μάλιστα να διευκρινίζουν το λόγο της επίσκεψής τους στην οικία των μεταναστών.
Κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται σε φιλήσυχους πολίτες κλίμα διωγμού και φόβου άνευ λόγου και αιτίας, ενώ θίγεται η προσωπική και οικογενειακή γαλήνη των εκπροσώπων των μεταναστευτικών οργανώσεων. Επιπλέον, αποτρέπουν οι περιγραφόμενες ενέργειες της Αστυνομίας πολλούς νόμιμους μετανάστες από τη συμμετοχή τους στις οργανώσεις, διότι οι έλεγχοι και οι «επισκέψεις» τους θυμίζουν άλλες εποχές, μη δημοκρατικές, κατά τις οποίες εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους ή αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν, ώστε να αποφύγουν απροειδοποίητες «επισκέψεις» της αστυνομίας και παρακρατικών.

Πρέπει να σημειωθεί δε ότι το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών όχι μόνο δεν αρνείται να συνεργάζεται με όλες τις υπηρεσίες του κράτους εφόσον το επιβάλλει ο νόμος, αλλά και με δικές του πρωτοβουλίες στο παρελθόν έχει ζητήσει να διεξάγονται οι νόμιμες διαδικασίες ελέγχου στη λειτουργία του.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

· Ποιοι λόγοι υπαγορεύουν τις επισκέψεις αστυνομικών με πολιτικά σε οικίες μελών διοικητικών συμβουλίων μεταναστευτικών συλλόγων που συμμετέχουν στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών;

· Δεδομένου ότι η Νομαρχία είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για την νόμιμη εποπτεία και το δικαίωμα ελέγχου συλλόγων - ελληνικών και μεταναστευτικών - θα σταματήσουν αμέσως οι επισκέψεις της αστυνομίας;

3.11.2008

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: