Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

13 Δεκέμβρη – Μέρα Κινητοποίησης Κατά των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών Πολιτικών για τη Μετανάστευση


Το ελληνικό κράτος συνεχίζει να καταδικάζει τους μετανάστες στην παρανομία: τρία χρόνια μετά την τελευταία διαδικασία νομιμοποίησης, υπάρχουν ακόμα μετανάστες που κάνανε την αίτηση, πλήρωσαν τα ένσημα και περιμένουν ακόμα για να πάρουν την πρώτη άδεια παραμονής – η οποία έχει συνήθως ήδη λήξει!
Απαιτούμε την οριστική και μόνιμη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα, χωρίς όρους, εξαγορά ενσήμων και αποκλεισμούς.
Να δοθούν επιτέλους σε όσους περιμένουν οι άδειες παραμονής και να ισχύουν κανονικά για το επόμενο χρονικό διάστημα.Να αποκτήσουν όλοι οι μετανάστες και οι μετανάστριες ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, από τη συμμετοχή στις εκλογές ως την ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.
Τα παιδιά των μεταναστών, όσα γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, παραμένουν και αυτά χωρίς χαρτιά, καθώς δεν παίρνουν ούτε πιστοποιητικά γέννησης. Μετά τα 18 τους κινδυνεύουν να γίνουν «παράνομα» στην ίδια τους τη χώρα, ενώ αποκλείονται από μια σειρά κοινωνικών υπηρεσιών επειδή έχουν διαφορετική καταγωγή.
Ζητάμε το αυτονόητο, δηλαδή να δοθεί τώρα υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.Να έχουν ισότιμες δυνατότητες συμμετοχής σε κάθε χώρο της εκπαίδευσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με μια σειρά νέων Οδηγιών και Συμφώνων οργανώνει την κοινή επίθεση ενάντια στις πρόσφυγες. Απαγορεύει ουσιαστικά κάθε διαδικασία νομιμοποίησης και προκρίνει μόνο την «επιλεκτική, προσωρινή μετανάστευση» μίας χρήσεως. Μέσα από την καταστολή και τη βία, με κοινή αστυνομία, μηχανισμούς καταγραφής των προσφύγων, στρατόπεδα μέσα και έξω από τα σύνορα, καταργείται το δικαίωμα του πρόσφυγα να καταφύγει στη χώρα που αυτός διαλέγει. Ήδη, οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας δεν έχουν καμιά ελευθερία, δεν μπορούν ούτε να μείνουν νόμιμα, ούτε να φύγουν σε άλλη χώρα.
Παλεύουμε για την ελευθερία στην μετακίνηση όλων των ανθρώπων, για ανοιχτά σύνορα, χωρίς στρατόπεδα, ναρκοπέδια, εθνικές και ευρωπαϊκές συνοριοφυλακές.Για άσυλο και δικαίωμα παραμονής σε όλους τους πρόσφυγες σε όποια χώρα αυτοί επιλέγουν.
Όλοι αυτοί οι αποκλεισμοί τείνουν στην ποινικοποίηση, την αφαίρεση δικαιωμάτων και τελικά την ακραία εκμετάλλευση των μεταναστών και των προσφύγων, οι οποίοι σπρώχνονται έτσι σε προσωρινές, μαύρες και κακοπληρωμένες δουλειές χωρίς δικαιώματα. Για τους πρόσφυγες, αμφισβητείται ακόμα και αυτό το δικαίωμα στην εργασία, αφού το τελευταίο διάστημα οι Νομαρχίες αρνούνται να τους δίνουν άδειες εργασίας.
Διεκδικούμε δουλειά με ασφάλιση, δικαιώματα, σταθερότητα και αξιοπρεπείς αμοιβές για όλους και όλες μας, για έλληνες και ξένους εργαζόμενους.
Απαιτούμε να σταματήσει η νέα ρατσιστική δίωξη των προσφύγων και να δοθούν άμεσα οι άδειες εργασίας, όπως επίσης και να μην εξαιρούνται από τις άδειες των μικροπωλητών.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Ευρώπη-Φρούριο ορθώνει το πιο σκληρό της τείχος απέναντι σε μετανάστες-τριες και πρόσφυγες. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που επικυρώθηκε τον Οκτώβρη που μας πέρασε συμπυκνώνει και επεκτείνει όλες τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές των τελευταίων ετών στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Εντείνει την καταστολή και την επίβλεψη στα σύνορα, θέτει αυστηρά όρια στις δυνατότητες νομιμοποίησης και κοινωνικής εξίσωσης, εξωτερικοποιεί τα σύνορά της, επιτίθεται στο άσυλο και περιορίζει τη χορήγησή του ακόμα περισσότερο.Σε συνδυασμό με την περίφημη “Ντιρεκτίβα του Αίσχους”, και τη βαρβαρότητα που φέρνει στα ζητήματα κράτησης, απέλασης και επανεισόδου των προσφύγων που απελπισμένοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ, επίσης δημιούργημα του χρόνου που τελειώνει σε λίγο, αποτελούν τη νομική έκφραση του πολέμου που έχει κηρυχθεί κεντρικά Ευρωπαϊκά απέναντι στη μετανάστευση.
Το Ελληνικό κράτος, όχι απλά δεν πάει βήμα πίσω σε όλα αυτά, αλλά φροντίζει να πρωτοπορεί στις εξελίξεις και στις προτάσεις για το σχεδιασμό τους. Άλλωστε, στην πρακτική του έχει αποδείξει πως δε χρειάζεται ντιρεκτίβες της Κομισιόν για να ασκήσει την πλεόν μισάνθρωπη και ρατσιστική πολιτική. Συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα σε όσους και όσες μετανάστες και μετανάστριες δικαιούνται νόμιμα την άδεια παραμονής, καθυστερώντας εξοργιστικά την ανανέωσή της, αρνείται το δικαίωμα της εργασίας και συνεπώς της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης στους αιτούντες άσυλο επαναφέροντας σε ισχύ διατάξεις για χρόνια θαμμένες, κάνει τα στραβά μάτια (και πιστεύει πως είμαστε και οι υπόλοιποι-ες “στραβοί”) απέναντι στο τεράστιο ζήτημα της χορήγησης υπηκόοτητας και ίσων δικαιωμάτων στα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής, προτείνοντας τώρα, μετά από χρόνια διεκδικήσεων του αντιρατσιστικού και μεταναστευτικού κινήματος, λύσεις ήδη παρωχημένες και ξεπερασμένες από την κατάσταση.
Η συγκυρία μας επιβάλλει ένα σχόλιο, που χρόνια επαναλαμβάνεται, αλλά ήρθε με τραγικό τρόπο η ώρα να το κάνουμε με τη δυσάρεστη αίσθηση της επαλήθευσης. Οι σφαίρες του Σαββάτου που σκότωσαν τον 15χρονο Αλέξη, ήταν οι ίδιες που σκοτώνουν χρόνια τώρα μετανάστες! Το ξεσάλωμα του αστυνομικού κράτους και των δυνάμεων καταστολής προετοιμάζεται και εξασκείται καιρό τώρα πάνω στο σάκο του μποξ που αποτελείται από μετανάστες, πρόσφυγες, τσιγγάνους, ομογενείς και κάθε άλλον που παρουσιάζει “εκ γενετής αποκλίνουσα συμπεριφορά”. Σε προκήρυξη του 2000, με αφορμή τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Λεωνίδη, πρόσφυγα από την πρώην ΕΣΣΔ, γραφόταν: “Κινδυνεύουμε από την ρατσιστική αστυνομική βία όλοι μας, μετανάστες και μη. Δυστυχώς ο Λεωνίδης και ο Μάρκο Μπουλάτοβιτς (17χρονος Σέρβος μαθητής, δολοφονημένος από σφαίρα μπάτσου το '98) δεν ζουν για να το επιβεβαιώσουν....”. Το μόνο που παρενέβη μεταξύ αυτού και της σημερινής συγκυρίας ήταν (μεταξύ άλλων) πολλοί ακόμα θάνατοι προσφύγων στον πάτο του Αιγαίου και στις νάρκες του Έβρου, η δολοφονία του Τόνυ Όνουα, ο εξευτελισμός και το ξύλο στο ΑΤ Ομόνοιας, οι απαγωγές των Πακιστανών, η μόλις πριν από μια βδομάδα δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη λίγο παραπέρα από το Τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Η ευκολία με την οποία πατήθηκε η σκανδάλη από τον ειδικό φρουρό το περασμένο Σάββατο, δημιουργήθηκε από και στηρίχτηκε στη σιωπή που σε γενικές γραμμές διάλεξε η ελληνική κοινωνία απέναντι σε όλα αυτά τα περιστατικά.
Για όλα αυτά,το Σάββατο 13 Δεκέμβρη συγκεντρωνόμαστε στη 1μμ στο Άγαλμα του Βενιζέλου και στις 3μμ διαδηλώνουμε στο κέντρο της πόλης!
-Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών χωρίς όρους
-Υπηκοότητα στα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα
-Να καταργηθούν οι τελευταίες Ευρωπαϊκές Αντιμεταναστευτικές Συμφωνίες
Μας εκμεταλλεύονται τα ίδια αφεντικά,μας σκοτώνουν οι ίδιες σφαίρες, ας βρεθούμε σε κοινούς αγώνες!

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

πηγες:http://www.socialcenter.gr/
http://indy.gr/analysis/poreia-stis-13-dekembri-kai-teleytaia-gegonota-2

Δεν υπάρχουν σχόλια: