Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΗΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Ημερομηνία:Πέμπτη 4 Δεκέμβρη,5μμ
Χώρος: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Αίθουσα 2ος όροφος

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Ακολουθεί η προκήρυξη:

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη Προπύλαια 3μμ
- ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
- ΑΣΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
- ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Το «Ευρωπαϊκό Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» με πρόταση Σαρκοζί υιοθετήθηκε από την σύνοδο κορυφής στις 16 Οκτώβρη 2008 και η κυβερνητική επιτροπή στην Ελλάδα έτρεξε να το εγκρίνει ομοφώνως. Ο Προκόπης Παυλόπουλος μάλιστα ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο.
Αυτή η κατεύθυνση αποθράσυνε το ΛΑΟΣ Kυψέλης και την Χρυσή Αυγή που βγήκαν ανοιχτά κατά των προσφύγων καλώντας σε συγκέντρωση μίσους στονΑγ.Παντελεήμονα Αχαρνών. Η πρώτη μαζική ενωμένη κινητοποίηση της Επιτροπής κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου με την αντιρατσιστική συγκέντρωση την Δευτέρα 24 Νοέμβρη τους έκλεισε τον δρόμο.
Το Σύμφωνο είναι ένα ρατσιστικό τερατούργημα που βάζει στο στόχαστρο άγριων διώξεων εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, ανθρώπους κατατρεγμένους από τους πολέμους ,την φτώχεια καιτην κλιματική αλλαγή, χωρών της Μ. Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής. Μια ρατσιστική Ε.Ε.-φρούριο οικοδομείται με πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα και διώξεις σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, που τους αντιμετωπίζει σαν αποδιοπομπαίους τράγους για τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης.
Προωθείται με την οδηγία του αίσχους η δεκαοκτάμηνη φυλάκιση καιη απέλαση χωρίς δικαίωμα αίτησης για άσυλο παρά μόνο όταν περάσει μια πενταετία, εγκρίνεται η φυλάκιση παιδιών, αναπτύσσεται μια ένοπλη δύναμη καταδίωξης στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στις θάλασσες του Αιγαίου και τις νάρκες του Έβρου αλλά ο Παυλόπουλος αναζητεί τρόπους να επιβάλει ένα θεσμοποιημένο πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Θέλει να νομιμοποιήσει τιςεπιχειρήσεις-σκούπα της αστυνομίαςστην Πάτρα και στην Αθήνα, τις απαγωγές των Πακιστανών, τα ξεγυμνώματα μεταναστών στους δρόμους και μέσα στα Αστυνομικά τμήματα, τις δολοφονίες μεταναστών και τα ρατσιστικά κυνηγητά από φασιστικές συμμορίες, τις άγριες συνθήκες εκμετάλλευσης στους χώρους εργασίας, τις διακρίσεις στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.
Γι αυτό πρέπει τώρα να απαιτήσουμε να καταργηθεί το σύμφωνο και η οδηγία και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.
- Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και φροντίδα για την αξιοπρεπή διαβίωση τους
- Να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες εδώ και τώρα. Να μπει τέλος στην διαδικασία-φάρσα της καταγραφής που χρυσοπληρώνουν οι μετανάστες.
- Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα πρόσβασης στην δημόσιαεκπαίδευση και την Υγεία .
- Να κατοχυρωθούν τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας χωρίς εξαιρέσεις.
- Να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις απαγωγές των Πακιστανών, τους βασανισμούς και τους εξευτελισμούς μεταναστώναπό την Αστυνομία.
Δεν θα αφήσουμε τον Προκόπη Παυλόπουλο να επιβάλει την συγκάλυψη αυτών των ρατσιστικών σκανδάλων όπως και νέα μέτρα σε βάρος των μεταναστών.
Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να ενοχοποιεί τους μετανάστες για την οικονομική κρίση, την φτώχεια και την ανεργία την ώρα που χαρίζει 28 δις στους τραπεζίτες και σπαταλάει υπέρογκα ποσάγια εξοπλισμούς και πολεμικές εκστρατείες στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ , στο Καύκασο και στη Σομαλία. Αντίθετα δεν δίνει χρήματα για τις γειτονιές, τα νοσοκομεία, τα σχολεία ενώπαγώνει τους μισθούς και τις συντάξεις μας.
Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις μαθητικές κοινότητες, τις κινήσεις και ενώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων να πρωτοστατήσουν ώστε να καταργηθεί το Σύμφωνο.
Με την υιοθέτηση του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο στα μέσα του Οκτώβρη ολοκληρώνεται μια πολυετής και συστηματική προσπάθεια των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, καθώς πρόκειται για ένα κείμενο ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τους άξονες των εθνικών στρατηγικών απέναντι στην υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων στο άμεσο μέλλον.
Η μετακίνηση ανθρώπων από τρίτες χώρες εξαιτίας οικονομικών, περιβαλλοντολογικών ή πολιτικών παραγόντων θεωρείται πρόβλημα και η εργασία τους στις χώρες μέλη απειλή για την συνοχή των κοινωνιών υποδοχής και την ευημερία των αγορών εργασίας.
Η οδηγία για την υιοθέτηση της μπλε κάρτας υψηλής ειδίκευσης, η ρητή απαγόρευση μαζικών νομιμοποιήσεων, η οδηγία του αίσχους για την βίαιη απομάκρυνση και επιστροφή των μεταναστών, που οι κυβερνήσεις ωθούν ή διατηρούν εκτός νομιμότητας, η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην οικογενειακή επανένωση αποτελούν στοιχεία ενός ξενοφοβικού μετώπου των από πάνω απέναντι στους από κάτω για την διαιώνιση και την ενίσχυση της εκμετάλλευσης και της κυριαρχίας τους.
- Καλούμε σε άμεση κινητοποίηση για την απαράδεκτη κατάσταση στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Π.Ράλλη. Δικαίωμα στο άσυλο .Όχι περιορισμοί σε αριθμό αιτούντων.
-Να σταματήσει η ρατσιστική, εξευτελιστική και δολοφονική αντιμετώπιση της αστυνομίας σε βάρος των αιτούντων άσυλο. Να φύγει η διαχείριση της διαδικασίας υποβολής αίτησης για άσυλο από την Αστυνομία και να περάσει σε δημόσιο φορέα
Καλούμε σε πρώτο δυναμικό βήμα μεΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, το Σάββατο 20 Δεκέμβρη 3μμ στα Προπύλαια
με συνθήματα: ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΡΚΟΖΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ,
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ!
Ζητάμε την συμμετοχή φορέων, συνδικάτων, Δήμων, φοιτητικών συλλόγων,
κινήσεων για τα δικαιώματα με έκδοση ψηφισμάτων.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ, ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ
To σχέδιο οδηγίας για την απέλαση, γνωστής και ως οδηγία της ντροπής, αποτελεί βασικό εργαλείο αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις για κοινές πτήσεις έτσι ώστε να διευκολύνονται απελάσεις σε χώρες όπου δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν εύκολα οι μετανάστες και για τη χρηματοδότηση αυτών των πτήσεων μέσω ενός κοινού ταμείου όπως επίσης και για την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων απομάκρυνσης.
Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΕ καθορίζει κοινές διαδικασίες απέλασης, χωρίς να έχουν εναρμονισθεί κοινοί κανόνες χορήγησης άδειας διαμονής και εργασίας. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν μόνιμη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών. Οι μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μας μετά την 31-12-2004 θεωρούνται όλοι παράνομοι (το ίδιο ισχύει για όσους δεν είχαν το κατάλληλο έγγραφο για να αποδείξουν την είσοδο τους πριν την ημερομηνία αυτή). Σε συνδυασμό με το Σύμφωνο Σαρκοζί που απαγορεύει την καθιέρωση μαζικών διαδικασιών νομιμοποίησης (όπως αυτές που διενεργήθηκαν και στην Ελλάδα το 2001 και το 2005) γίνεται κατανοητό ότι οι οικονομικοί μετανάστες εξωθούνται στην παρανομία και στην Ελλάδα,άρα η παράνομη μετανάστευση καθίσταται πλέον ο κανόνας για την Ελλάδα. Οι μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας διωγμένοι από την πατρίδα τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων θα τελούν στο περιθώριο της κοινωνίας υπό τον κίνδυνο της άμεσης απέλασής τους, υποχείρια των εργοδοτών και κάθε ρατσιστή.
H Nτόρα Μπακογιάννη και ο Προκόπης Παυλόπουλος διεκδικούν να γίνει η Ελλάδα έδρα (!) του συντονισμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατά των μεταναστών και των προσφύγων.
Με την οδηγία καθιερώνεται μια σειρά μέτρων που καθιστούν ακόμα πιο επώδυνη τη διαδικασία απέλασης:
- Προσωρινή κράτηση του αλλοδαπού μέχρι την απέλαση για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάνει και στους 18 μήνες. Η επί 18μηνο κράτηση των μεταναστών στα άθλια ελληνικά κρατητήρια ισοδυναμεί με πλήρη εξόντωσή τους. Ήδη η επί 3μηνο κράτηση που ισχύει σήμερα είναι αρκετή για να διαλύσει την αξιοπρέπεια του μετανάστη.
- Απαγόρευση επανεισόδου για 5 έτη σε όποιον μετανάστη απομακρύνθηκε από τη χώρα ως παράνομος. Η απαγόρευση μπορεί να υπερβεί τα 5 έτη εάν ο μετανάστης παραβίασε την απαγόρευση ή θεωρείται «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια». Ετσι, στα πλαίσια της τρομολαγνείας και της ισλαμοφοβίας η απαγόρευση επανεισόδου μπορεί να παρατείνεται συνεχώς για ολόκληρες κατηγορίες μεταναστών ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους.
- Καθιέρωση απόφασης επιστροφής (δηλαδή εκούσιας εξόδου) και απόφασης απομάκρυνσης (δηλαδή ακούσιας – βίαιης εξόδου) με συνοπτικές διαδικασίες, ακόμη και όταν εκκρεμεί αίτημα άδειας παραμονής ή άδεια ανανέωσης παραμονής του αλλοδαπού.
- Δυνατότητα σώρευσης της απόφασης για εκούσια επιστροφή με την απόφαση για την άμεση απομάκρυνση!
- Καμία πρόβλεψη ελαχίστου ορίου προθεσμίας εκτέλεσης της απόφασης απομάκρυνσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι μετανάστες (ιδίως όσοι μπορούν να επαναπροωθηθούν) δεν θα έχουν στην πράξη καμία δυνατότητα άσκησης ενδίκων μέσων κατά της απόφασης.
- Κανένας περιορισμός στην έκδοση τέτοιων αποφάσεων σε περιπτώσεις πολιτικών προσφύγων ή κινδύνου ζωής και ελευθερίας στο κράτος προέλευσης των αλλοδαπών.
- Εξάρτηση του χρόνου απαγόρευσης επανεισόδου και εξαίρεση από το ανώτατο όριο των πέντε ετών για όποιον αποτελεί «απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια», χωρίς η κρίση αυτή να συνδέεται με κανένα συγκεκριμένο και προϋπάρχον κριτήριο (π.χ. καταδικαστική απόφαση). Άρα παράδοση των αλλοδαπών στην αυθαίρετη υποκειμενική κρίση της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, αντιμετώπιση των αλλοδαπών σύμφωνα με την πολική η την θρησκευτική τους τοποθέτηση, η ακόμη και ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους, επάνοδος της τρομοϋστερίας και της ισλαμοφοβίας, θέσπιση αυθαίρετων πολιτικών κριτηρίων στο δρόμο της Σύμβασης Σένγκεν.
- Άρση κάθε δικαιώματος δικαστικής προστασίας για τον μετανάστη:
- Δυνητική (εφόσον ζητηθεί…) η μετάφραση της σχετικής απόφασης και μάλιστα όχι στη γλώσσα του μετανάστη, αλλά σε γλώσσα που εικάζεται ότι καταλαβαίνει! Μάλιστα η μετάφραση αυτή μπορεί να γίνει προφορικά!
- Δυνητική επίσης εξασφάλιση νομικής βοήθειας «εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία για την αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη». Δηλαδή εφόσον κριθεί (από τις αρχές και όχι από τον ίδιο) εάν είναι αναγκαία χωρίς να προβλέπονται και εδώ κριτήρια) εάν είναι αναγκαίο το αυτονόητο, η νομική προστασία ενός διωκόμενου μετανάστη σε ξένη χώρα.
- Απουσία ρητής πρόβλεψης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης απομάκρυνσης μέχρι την εκδίκαση ενδίκων μέσων εναντίον της.
Η Ευρώπη-φρούριο ολοκληρώνεται θεσμικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση, γνωστό ως Σύμφωνο Σαρκοζί, το οποίο συνίσταται σε μια πολιτική δέσμη μέτρων για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Στα πλαίσια αυτά αναβαθμίζονται οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής (FRONTEX) που αναλαμβάνει πλέον πέρα από το συντονισμό των επιμέρους κρατικών υπηρεσιών και αρμοδιότητες άμεσης επέμβασης με δικές της δυνάμεις κατά παράβαση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας. Επίσης επιβάλλεται ο έλεγχος των μεταναστών με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΡΚΟΖΙ-ΕΕ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΩΡΑ!
Μετά από σύσκεψη φορέων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας
την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου συγκροτήθηκε Επιτροπή κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε.
Eπικοινωνήστε με: 6932 828964, 6938 675348 symfonoasylo@yahoo.gr http://oxisymfonoasyloee.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: