Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Η ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ

Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, επιστρέφοντας στο σπίτι της στα Α. Πετράλωνα η καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Η Κωνσταντίνα είναι εκλεγμένη συνδικαλίστρια στον χώρο των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού. Δουλεύει στον ΗΣΑΠ μέσω της εταιρείας «ΟΙΚΟΜΕΤ» του κυρίου Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ - μια από τις εταιρείες εργολάβων που αναλαμβάνουν «δουλειές» για το Δημόσιο τομέα. Είχε δώσει μάχες ενάντια στην υπερεκμετάλλευση και στην εργοδοτική αυθαιρεσία και είχε απειληθεί πολλές φορές γι αυτό. Παρότρυνε τις συναδέλφους της να μην υποκύπτουν στην αυθαιρεσία, καθώς η εταιρεία στην οποία δούλευαν συστηματικά θησαύριζε σε βάρος των εργαζομένων υποχρεώνοντάς τους να υπογράφουν λευκές συμβάσεις και πληρώνοντάς τους λιγότερες ώρες από τις πραγματικές. Με τον ίδιο τρόπο προσπάθησε τις τελευταίες μέρες να τους περικόψει και το δώρο των Χριστουγέννων. Η Κωσταντίνα πρωτοστατούσε ενάντια σε αυτές τις αδικίες. Επέλεξαν να τη χτυπήσουν γιατί την θεώρησαν, ως γυναίκα και μετανάστρια πιο ευάλωτη και γιατί τους εξοργίζει το γεγονός ότι μια μετανάστρια από κοινού με τις ελληνίδες συναδέλφισσες της στεκόταν στην πρωτοπορία της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Η Κωνσταντίνα σήκωσε το ανάστημα της απέναντι στους χαμερπείς εργοδότες της, γιατί έχει ανάστημα. Δεν το άντεξαν.
Πως φτάσαμε εδώ; Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας έβαλαν τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία και κατέστησαν τα κυκλώματα της νύχτας και της εκμετάλλευσης πρωτοπόρες επιχειρήσεις. Κέρδη για τους εργολάβους, μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Εξοντωτική δουλειά, λιγότερα λεφτά, τρομοκρατία. Όλα αυτά παρʼ ότι η απευθείας πρόσληψη καθαριστριών είναι φτηνότερη για το δημόσιο και αξιοπρεπέστερη για τις καθαρίστριες. Η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ είναι συνυπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση γιατί και γνώριζαν τη συγκεκριμένη υπόθεση και δεν καλύπτουν συνδικαλιστικά τα ιδιωτικά συνεργεία για λόγους μικροκομματικών ισορροπιών.
Τα ΜΜΕ έθαψαν το γεγονός. Έριξαν όλο το ενδιαφέρον τους στην πίεση, τις τελευταίες μέρες, να δουλέψουν οι εμποροϋπάλληλοι σαν σκλάβοι άλλη μία Κυριακή του χρόνου, ενώ ξέχασαν σχεδόν εντελώς να ασχοληθούν με τη δολοφονική επίθεση κατά μιας συνδικαλίστριας που υπερασπιζόταν εργασιακά δικαιώματα. Ανάμεσα στο βιτριόλι της εργοδοτικής τρομοκρατίας και το δηλητήριο της τηλεοπτικής τρομοκρατίας υπάρχει αλληλεγγύη!
Η επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα: Δεν ήταν «εξοστρακισμός». Δεν ήταν ενέργεια “θερμοκέφαλων”. Δεν ήταν η «κακιά η ώρα». Ήταν συμβόλαιο θανάτου.
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος – Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Το κράτος σκοτώνει, η εργοδοσία τιμωρεί.
Η Κωσταντίνα όμως δεν είναι μόνη. Ήδη η αλληλεγγύη έστειλε το πρώτο μήνυμα και είναι σαφές. Δεν θα ανεχτούμε δολοφονικές απόπειρες ενάντια σε εργαζόμενους.
ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ
ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο ΗΣΑΠ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Δίκτυο Για Τα Πολιτικά Και Κοινωνικά Δικαιώματα

www.diktio.org

2 σχόλια:

ANTIFA-AREA είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Σήμερα το μεσημέρι, κατά την πορεία αφισοκόλλησης-αντιπληροφόρησης για τους διωκόμενους εξεγερμένους του Δεκέμβρη και την Κωνσταντίνα Κούνεβα, καταληψίες του Εργατικού Κέντρου κατά τη σημερινή εξόρμηση αντιπληροφόρησης διέκοψαν δύο συναυλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης στην κατάμεστη πλατεία Αριστοτέλους