Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Φωτογραφίες από την πορεία αλληλεγγυηςστα Πετράλωνα για την Κωνσταντινα Κουνεβα








Οι φωνές της αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και της ρήξης με τα αφεντικά, ενώθηκαν σήμερα στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν περίπου έξι εκατοντάδες ανθρώπων στις γειτονιές των Πετραλώνων και του Θησείου, ύστερα από κάλεσμα της «πρωτοβουλίας κατοίκων Πετραλώνων».
Από αρκετά νωρίς, σε σχέση με το κάλεσμα, κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία Μερκούρη. Πηγαδάκια, μικροφωνική και ντουντούκα για την ενημέρωση των γειτόνων, μηχανές με ασφαλίτες και ζητάδες να τριγυρνούν στα γύρω στενά, διμοιρία βρίσκεται στην Τεχνόπολη για να φρουρεί τον 9.84 (μην τυχόν και ξαναγίνει κατάληψη), κάποιοι δημοσιογράφοι οι οποίοι παρακολουθούν από μακριά τη συγκέντρωση.
Η πορεία ξεκινάει. Στη Δημοφώντος ο όγκος της πορείας μοιάζει με ένα «φίδι» το οποίο έχει ξεχυθεί στους δρόμους των Άνω Πετραλώνων. «Η Κωνσταντίνα δεν είναι μόνη, αφεντικά γουρούνια δολοφόνοι». Συνθήματα στους τοίχους, προκηρύξεις στα χέρια.
Στρίβουμε στην Τριών Ιεραρχών. Στην αρχή της, γίνεται επεισόδιο με θαμώνα καφενείου ο οποίος απειλεί με μαχαίρι διαδηλωτές που γράφουν σύνθημα στο τοίχο του μαγαζιού.
Λίγο παρακάτω στάση έξω από το φροντιστήριο της «Ευρωπαϊκής Πορείας». Ένα ακόμη σημείο συμπύκνωσης της εργοδοτικής τρομοκρατίας στις γειτονιές μας, για το οποίο έχουν γίνει κατα καιρούς διάφορες δράσεις (κάποιες από αυτές μπορείτε να τις δείτε εδώ: [1], [2]).Στο ύψος των γραφείων του 3ου διαμερισματικού συμβουλίου και της δημοτικής αστυνομίας διμοιρία προσπαθεί να πλευρίσει από μπροστά τη διαδήλωση. Γρήγορα απομακρύνεται διατηρώντας μία απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων.
Κατά μήκος της Τριών Ιεραρχών οι τράπεζες γεμίζουν με συνθήματα, ενώ καταστρέφονται και κάποιες κάμερες παρακολούθησης.
Συνθήματα γράφονται και έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία εξακολουθούν να έχουν τα σημάδια της επίθεσης που είχαν δεχθεί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στις αρχές του Δεκέμβρη.Η πορεία στρίβει και κάνει στάση στον σταθμό του ΗΣΑΠ, όπου διαδηλωτές καταστρέφουν τις κάμερες παρακολούθησης και τα ακυρωτικά μηχανήματα. Ο σταθμός του ΗΣΑΠ έχει ούτε λίγο ούτε πολύ 18 κάμερες!!! Οι 8 από αυτές βρίσκονται στις αποβάθρες και οι υπόλοιπες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το οπτικό τους πεδίο καταγράφει τη διέλευση από τα Άνω στα Κάτω Πετράλωνα. Ή καλύτερα... κατέγραφε, μέχρι σήμερα! Μία διμοιρία προσπαθεί να προσεγγίσει τους διαδηλωτές που βρίσκονται στο σταθμό από τη μεριά των Κάτω Πετραλώνων, παραμένει όμως στις σκάλες και δε μπαίνει μέσα.
Η πορεία ανασυγκροτείται, περνάει από το σπίτι της Κωνσταντίνας και μέσω της Τρώων, της Δημοφώντος και της Νηλέως καταλήγει στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Θησείο, όπου και διαλύεται.
ΠΗΓΕΣ:http://st-antipnoia.blogspot.com/
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=960766


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Νικηταρά 8-10, 10678 Αθήνα, Τηλ./Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501

Email: sekagr@msn.com, www.sitemaker.gr/seka





Καταδικάζουμε τη μεσαιωνικού τύπου δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέα του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών



Πιστεύουμε ότι η πράξη αυτή των «άγνωστων» θυτών, η επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας, δεν είναι παρά η παραδειγματική της τιμωρία για τη ακηδεμόνευτη συνδικαλιστική της δράση. Η εργοδοτική τρομοκρατία διάλεξε να χτυπήσει με τον πιο βάναυσο τρόπο μια γυναίκα – μετανάστρια – συνδικαλίστρια, το πιο ευάλωτο άτομο στον εργασιακό χώρο.

Ηθικός αυτουργός όμως, είναι το ίδιο το κράτος.

Ως έκτακτοι αρχαιολόγοι γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό το ιδιότυπο καθεστώς εργασίας που τείνει να γίνει κανόνας στο δημόσιο και τις επιχειρήσεις του. Αν και σε καλύτερη εργασιακή μοίρα (ακόμα), ξέρουμε τους κινδύνους που ενέχει το γεγονός αλλού να αποδίδεις την εργασία σου (πραγματικό αφεντικό) και από αλλού να πληρώνεσαι (τυπικός εργοδότης).



· Το κράτος δέχτηκε τη δημιουργία εταιριών ενοικίασης εργαζομένων που ο μοναδικός τους ρόλος είναι να παρακάμπτουν την εργασιακή νομοθεσία.

· Και το κράτος χρησιμοποιεί τέτοιες επιχειρήσεις, παρόλο που του κοστίζει περισσότερο από το να προσλάβει απευθείας τους υπαλλήλους που χρειάζεται (τους λόγους μπορεί να τους φανταστεί ο καθένας).

· Το κράτος έχει ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου στον χώρο της εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους πρέπει να μπλεχτούν σε πολύχρονους δικαστικούς αγώνες.

· Το ίδιο το κράτος παραβιάζει την εργασιακή νομοθεσία καθημερινά: ανασφάλιστη εργασία (προγράμματα stage), παράνομες διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (συμβασιούχοι), μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών (ως και έξι μήνες), συμβάσεις έργου για εξαρτημένη σχέση εργασίας (μπλοκάκι) και πλήθος άλλων μικρών ή μεγάλων παρανομιών.



Τελικά, όλοι οι φορολογούμενοι είμαστε συνένοχοι γιατί ανεχτήκαμε με τα λεφτά μας να πληρώνονται οι σύγχρονοι νταβατζήδες των εργαζόμενων.



Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο Παναττικό Σωματείο των Καθαριστριών για τους δύσκολους αγώνες που δίνει με τα διπλά και τριπλά αφεντικά, που ο ένας κρύβεται πίσω από τον άλλο και όταν δεν τα καταφέρνουν φωνάζουν τους μπράβους να καθαρίσουν. Σεβόμαστε τη δύσκολη εργασία τους, την απολύτως απαραίτητη για την επιβίωσή μας στους αστικούς χώρους που συγκροτήσαμε, και όλοι οφείλουμε να απαιτήσουμε αυτή η εργασία να γίνεται με καλύτερες συνθήκες.





ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ



Σ.ΕΚ.Α

Ανώνυμος είπε...

Καλούμε σε σύσκεψη Πρωτοβάθμια Σωματεία και Εργαζόμενους
για να συζητήσουμε και να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες, σχετικά με την
υπόθεση της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα.





Η δολοφονική απόπειρα ενάντια στη συνδικαλίστρια Κούνεβα
η οποία με τη δράση της είχε γίνει ενοχλητική στις εταιρείες που παίρνουν
εργολαβικά την καθαριότητα δημοσίων και δημοσιοποιημένων οργανισμών είναι,
πρωτοφανές γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα.







Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει:


- να
σταθεί στο πλευρό της συναδέλφισσας Κωνσταντίνας τις δύσκολες αυτές ώρες


- να καταγγείλει την ακραία αυτή έκφραση της εργοδοτικής
τρομοκρατίας


- να
απαιτήσει και πρακτικά να βοηθήσει ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι (φυσικοί και
ηθικοί αυτουργοί της εγκληματικής ενέργειας)


- να παλέψει
για να ξεσκεπαστεί και να καταργηθεί το καθεστώς σκλαβοπάζαρου που επικρατεί
στον κλάδο των εταιρειών καθαριότητας (εξευτελιστικοί μισθοί, μαύρη εργασία,
κλεμμένα ένσημα, αυθαιρεσία και τρομοκρατία της εργοδοσίας, συνδικαλιστικές
διώξεις…)


- να
αγωνιστεί για το σταμάτημα του άθλιου καθεστώτος των εργολαβιών, για προσλήψεις
μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στους δημόσιους και δημοσιοποιημένους
οργανισμούς


- να
αναδείξει τα ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες διαμονής και εργασίας
στην Ελλάδα των μεταναστών εργατών





Η πρωτοβουλία που παίρνουμε
στοχεύει σε αυτή την κατεύθυνση να συμβάλει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τι θα
κάνει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία για όλα τα παραπάνω, η οποία ούτε θέλει
ούτε μπορεί να δράσει αποτελεσματικά για την υπεράσπιση των εργαζομένων σε αυτό
τον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες της Παναττικής Ένωσης
Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού για την ανταπόκριση που δε βρήκαν οι
εκκλήσεις τους από τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα (ΓΣΕΕ, ΕΚΑ…)







Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία
του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής (Λόντου 6, β’ όροφος, Εξάρχεια)
την Τετάρτη 7/1/2009 στις 7.00 μ.μ.





- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ


- ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ


- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ και
ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


- ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Την Δευτέρα στις 22/12 στις 12:10 το βράδυ η Κωσταντίνα Κούνεβα γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, επιστέφοντας από την δουλειά της δέχτηκε Δολοφονική Επίθεση με ΟΞΥ. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες στα μάτια και στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να έχει χάσει την όρασή της από το ένα μάτι και να έχει υποστεί μόνιμες βλάβες σε άλλα ζωτικά όργανα. Kινδυνεύει η ίδια η ζωή της.

Η απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής της Κωσταντίνα Κούνεβα, εκπροσώπου των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-συνεργεία καθαρισμού κτιρίων δημόσιων ή ιδιωτικών, η οποία αποδίδεται στην συνδικαλιστική της δράση, μαρτυρά την ύπαρξη και λειτουργία σκοτεινών μηχανισμών που δραστηριοποιούνται με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Εταιρίες φαντάσματα μέσο πολιτικών- πελατειακών σχέσεων έχουν καταφέρει να επιβάλουν καθεστώς εργασιακής και κοινωνικής ζούγκλας.

Οργή προκαλεί η στάση της αστυνομίας για την καθυστέρηση στη διενέργεια έρευνας. Η Κωσταντίνα Κούνεβα κινδυνεύει, είναι στην εντατική και ακόμα δεν έχει κινηθεί καμιά διαδικασία για να βρεθούν οι ένοχοι !

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

- Να βρεθούν άμεσα και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι.

- Να εφαρμοστούν τα εργατικά δικαιώματα και να σπάσουν τα εργασιακά γκέτο των εργολαβιών καθαρισμού.

- Καλούμε όλα τα συνδικάτα όλους τους φορείς και τους εργαζομένους σε συμπαράσταση.

Η αποκάλυψη του αποτρόπαιου εγκλήματος είναι χρέος τιμής για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο.



το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε.Θ.
(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ)


.

Ανώνυμος είπε...

Ψήφισμα ΣΦΙΑΠΘ για την Κωνσταντίνα Κούνεβα


Υπερψηφίστηκε σήμερα στη συνέλευση του συλλόγου φοιτητών ιατρικής ΑΠΘ το παρακάτω ψήφισμα. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης μαζεύτηκαν 150 ευρώ που θα κατατεθούν τη Δευτέρα, ενώ φυσικά το ταμείο θα παραμείνει ανοιχτό...





Στις 23/12/2008 ενώ γύριζε από τη δουλειά της η Κωνσταντίνα Κούνεβα, καθαρίστρια στην εταιρία "ΟΙΚΟΜΕΤ", δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο και από τότε νοσηλεύεται στην εντατική του Ευαγγελισμού έχοντας χάσει την όρασή της από το ένα μάτι, με εκτεταμένα εγκαύματα στο πρόσωπο και βλάβες στον οισοφάγο και την τραχεία. αν η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν μια φορά αποτέλεσμα της δολοφονικής πρακτικής του κράτους και του κεφαλαίου, η περίπτωση της Κωνσταντίνας είναι εξόφθαλμα μέρος μιας συγκεκριμένης πολιτικής που δεν επιλέγει τυχαία τα θύματά της, αλλά πολύ συγκεκριμένα και συχνά κατόπιν σχεδίου. Η Κωνσταντίνα λοιπόν επιλέχθηκα γιατί ήταν:



- Εργάτρια

Η Κωνσταντίνα είναι μια από τις εκατοντάδες μετανάστριες εργάτριες που εργάζεται χρόνια σαν καθαρίστρια σε καθεστώς υπενοικίασης στην «ΟΙΚΟΜΕΤ», μια πανελλαδική εταιρία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, ιδιοκτησίας Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που απασχολεί «επίσημα» 800 εργαζομένους (οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν για διπλάσιους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3000). Οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και η εργοδοτική παρανομία αποτελεί καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, οι οποίες δε φτάνουν ποτέ στα χέρια τους. Δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα. Τρομοκρατούνται, μετατίθενται δυσμενώς, απολύονται και εκβιάζονται με οικιοθελή αποχώρηση (εργαζόμενη απειλήθηκε από την εργοδοσία, κρατούμενη για 4 ώρες σε χώρο της εταιρίας μέχρι να υπογράψει την παραίτησή της).



- Συνδικαλίστρια

Η Κωνσταντίνα είναι γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών-τριών και Οικιακού Προσωπικού, μάχιμη συνδικαλίστρια, γνωστή για τη στάση της σε πολλά αφεντικά. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα είχε έρθει σε κόντρα με την εργοδοσία, διεκδικώντας ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων γιʼ αυτήν και τις συναδέλφισσές της και καταγγέλλοντας τις παρανομίες στη μισθοδοσία. Έχει προηγηθεί η εκδικητική απόλυσή της μητέρας της από την ίδια εταιρία, δυσμενής μετάθεση της ίδιας στο Μαρούσι, ενώ εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 5/1/2009 ύστερα από καταγγελία της. Πράγματα καθόλου άγνωστα στο χώρο της καθαριότητας και υπενοικίασης εργαζομένων. Ίσα-ίσα.

Κι ενώ τα αφεντικά έχουν μάθει να ορίζουν εγκάθετους συνδικαλιστές (στην εταιρία το αφεντικό έχει στήσει εργοδοτικό σωματείο για να χειραγωγήσει τους εργαζομένους, ενώ απολύει και προσλαμβάνει κατά βούληση μην αφήνοντας κανένα περιθώριο εργασιακής επικοινωνίας και συλλογικής δράσης) η Κωνσταντίνα σπάζοντας με την αγωνιστική στάση της την πεποίθηση των εργοδοτών της ότι όλα επιτρέπονται, έφερε στο φως τόσο τις παρατυπίες των αφεντικών, όσο και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, αλλά και προώθησε την αλληλεγγύη των εργατριών, αυτού δηλαδή που πιο πολύ από όλα φοβούνται οι εργοδότες.



- Μετανάστρια

Η Κωνσταντίνα ως οικονομική μετανάστρια από τη Βουλγαρία, ήταν ο εύκολος στόχος. Από τα κομμένα δάχτυλα και τις κακοποιήσεις στον καταυλισμό μεταναστών στην Πάτρα, από τους ξυλοδαρμούς Μπαγκλαντεσιανών εργατών υφαντουργίας στο κέντρο της Αθήνας, τα βασανιστήρια στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας και την αστυνομική βία αλλού, τις δολοφονίες (Τόνυ Ονουα για μερικά CD, Χουσεΐν Ζαχιντούλ για μια αίτηση ασύλου, Μοχάμεντ Ασράφ, και τόσοι άλλοι) τις απαγωγές των Πακιστανών, από απειλές και την τρομοκρατία στους εργάτες φράουλας στη Μανωλάδα, μέχρι και τα εργατικά ατυχήματα που βαφτίζονται αυτοκτονίες, είναι προφανές πως οι μετανάστες είναι εύκολος στόχος. Αυτοί που δε θα τους ψάξει κανένας, αυτοί για τους οποίους δ θα ενδιαφερθεί κανένας, αυτοί που 20 σχεδόν χρόνια βιώνουν τη ζεστή ελληνική φιλοξενία.



- Γυναίκα

Η επιλογή του τρόπου της επίθεσης δεν είναι τυχαία. Βιτριόλι χρησιμοποιούσαν οι μαστροποί για να στιγματίσουν και να εξευτελίσουν τις ανυπάκουες πόρνες. Για να παραδειγματίσουν ταυτόχρονα και όσους θα έβλεπαν το μόνιμο αποτέλεσμα της κτηνωδίας τους. Έτσι και τώρα μια γυναίκα αγωνίστρια τους εξόργισε, και με το βιτριόλι προσπαθούν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: όποιος τολμάει να σηκώνει το κεφάλι θα του το κόβουμε.



Η τρομοκρατία των εργοδοτών όμως δε μας τρομάζει, μας εξοργίζει. Γιατί όταν χτυπάνε έναν από εμάς, μας χτυπάνε όλους, και όλοι μαζί απαντάμε εντείνοντας τους αγώνες μας. Προχωράμε στη σύσταση ταμείου αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα κατατεθούν στο λογαριασμό οικονομικής ενίσχυσης που ήδη υπάρχει και στον οποίο έχουν συμβάλλει πολλές κινήσεις αλληλεγγύης, φορεία και σωματεία:

5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς DUCHEVA ELENA KUNEVA KOSTADINKA NIKOLOVA



ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ



Υπερψηφίστηκε σήμερα στη συνέλευση του συλλόγου φοιτητών ιατρικής ΑΠΘ το παρακάτω ψήφισμα. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης μαζεύτηκαν 150 ευρώ που θα κατατεθούν τη Δευτέρα, ενώ φυσικά το ταμείο θα παραμείνει ανοιχτό...





Στις 23/12/2008 ενώ γύριζε από τη δουλειά της η Κωνσταντίνα Κούνεβα, καθαρίστρια στην εταιρία "ΟΙΚΟΜΕΤ", δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο και από τότε νοσηλεύεται στην εντατική του Ευαγγελισμού έχοντας χάσει την όρασή της από το ένα μάτι, με εκτεταμένα εγκαύματα στο πρόσωπο και βλάβες στον οισοφάγο και την τραχεία. αν η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν μια φορά αποτέλεσμα της δολοφονικής πρακτικής του κράτους και του κεφαλαίου, η περίπτωση της Κωνσταντίνας είναι εξόφθαλμα μέρος μιας συγκεκριμένης πολιτικής που δεν επιλέγει τυχαία τα θύματά της, αλλά πολύ συγκεκριμένα και συχνά κατόπιν σχεδίου. Η Κωνσταντίνα λοιπόν επιλέχθηκα γιατί ήταν:



- Εργάτρια

Η Κωνσταντίνα είναι μια από τις εκατοντάδες μετανάστριες εργάτριες που εργάζεται χρόνια σαν καθαρίστρια σε καθεστώς υπενοικίασης στην «ΟΙΚΟΜΕΤ», μια πανελλαδική εταιρία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, ιδιοκτησίας Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που απασχολεί «επίσημα» 800 εργαζομένους (οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν για διπλάσιους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3000). Οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και η εργοδοτική παρανομία αποτελεί καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, οι οποίες δε φτάνουν ποτέ στα χέρια τους. Δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα. Τρομοκρατούνται, μετατίθενται δυσμενώς, απολύονται και εκβιάζονται με οικιοθελή αποχώρηση (εργαζόμενη απειλήθηκε από την εργοδοσία, κρατούμενη για 4 ώρες σε χώρο της εταιρίας μέχρι να υπογράψει την παραίτησή της).



- Συνδικαλίστρια

Η Κωνσταντίνα είναι γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών-τριών και Οικιακού Προσωπικού, μάχιμη συνδικαλίστρια, γνωστή για τη στάση της σε πολλά αφεντικά. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα είχε έρθει σε κόντρα με την εργοδοσία, διεκδικώντας ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων γιʼ αυτήν και τις συναδέλφισσές της και καταγγέλλοντας τις παρανομίες στη μισθοδοσία. Έχει προηγηθεί η εκδικητική απόλυσή της μητέρας της από την ίδια εταιρία, δυσμενής μετάθεση της ίδιας στο Μαρούσι, ενώ εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 5/1/2009 ύστερα από καταγγελία της. Πράγματα καθόλου άγνωστα στο χώρο της καθαριότητας και υπενοικίασης εργαζομένων. Ίσα-ίσα.

Κι ενώ τα αφεντικά έχουν μάθει να ορίζουν εγκάθετους συνδικαλιστές (στην εταιρία το αφεντικό έχει στήσει εργοδοτικό σωματείο για να χειραγωγήσει τους εργαζομένους, ενώ απολύει και προσλαμβάνει κατά βούληση μην αφήνοντας κανένα περιθώριο εργασιακής επικοινωνίας και συλλογικής δράσης) η Κωνσταντίνα σπάζοντας με την αγωνιστική στάση της την πεποίθηση των εργοδοτών της ότι όλα επιτρέπονται, έφερε στο φως τόσο τις παρατυπίες των αφεντικών, όσο και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, αλλά και προώθησε την αλληλεγγύη των εργατριών, αυτού δηλαδή που πιο πολύ από όλα φοβούνται οι εργοδότες.



- Μετανάστρια

Η Κωνσταντίνα ως οικονομική μετανάστρια από τη Βουλγαρία, ήταν ο εύκολος στόχος. Από τα κομμένα δάχτυλα και τις κακοποιήσεις στον καταυλισμό μεταναστών στην Πάτρα, από τους ξυλοδαρμούς Μπαγκλαντεσιανών εργατών υφαντουργίας στο κέντρο της Αθήνας, τα βασανιστήρια στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας και την αστυνομική βία αλλού, τις δολοφονίες (Τόνυ Ονουα για μερικά CD, Χουσεΐν Ζαχιντούλ για μια αίτηση ασύλου, Μοχάμεντ Ασράφ, και τόσοι άλλοι) τις απαγωγές των Πακιστανών, από απειλές και την τρομοκρατία στους εργάτες φράουλας στη Μανωλάδα, μέχρι και τα εργατικά ατυχήματα που βαφτίζονται αυτοκτονίες, είναι προφανές πως οι μετανάστες είναι εύκολος στόχος. Αυτοί που δε θα τους ψάξει κανένας, αυτοί για τους οποίους δ θα ενδιαφερθεί κανένας, αυτοί που 20 σχεδόν χρόνια βιώνουν τη ζεστή ελληνική φιλοξενία.



- Γυναίκα

Η επιλογή του τρόπου της επίθεσης δεν είναι τυχαία. Βιτριόλι χρησιμοποιούσαν οι μαστροποί για να στιγματίσουν και να εξευτελίσουν τις ανυπάκουες πόρνες. Για να παραδειγματίσουν ταυτόχρονα και όσους θα έβλεπαν το μόνιμο αποτέλεσμα της κτηνωδίας τους. Έτσι και τώρα μια γυναίκα αγωνίστρια τους εξόργισε, και με το βιτριόλι προσπαθούν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: όποιος τολμάει να σηκώνει το κεφάλι θα του το κόβουμε.



Η τρομοκρατία των εργοδοτών όμως δε μας τρομάζει, μας εξοργίζει. Γιατί όταν χτυπάνε έναν από εμάς, μας χτυπάνε όλους, και όλοι μαζί απαντάμε εντείνοντας τους αγώνες μας. Προχωράμε στη σύσταση ταμείου αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα κατατεθούν στο λογαριασμό οικονομικής ενίσχυσης που ήδη υπάρχει και στον οποίο έχουν συμβάλλει πολλές κινήσεις αλληλεγγύης, φορεία και σωματεία:

5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς DUCHEVA ELENA KUNEVA KOSTADINKA NIKOLOVA



ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


ΣΦΙΑΠΘ
(φοιητεςιατρκης ΑΠ80

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονισμένες από τη δολοφονική επίθεση με οξύ σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, αισθανόμαστε την ανάγκη να ενώσουμε τη φωνή μας με εκείνη του σωματείου της, της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, προκειμένου να απαιτήσουμε να σπάσει επιτέλους το φράγμα της σιωπής που καλύπτει την ίδια την αδιανόητη εγκληματική ενέργεια και τους άμεσους αυτουργούς της όσο και εκείνους, ανθρώπους και μηχανισμούς, που τους όπλισαν το χέρι.




Μέσα από το λόγο των γυναικών αυτών, το λόγο της ίδιας της Κωνσταντίνας, προκαλείται ένα πρώτο ρήγμα στο φράγμα της σιωπής, αρχίζει να γίνεται ορατό το αόρατο, να διατυπώνεται το ανείπωτο. Και, ταυτόχρονα, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της συνενοχής μιας κοινωνίας που εθίζεται, χρόνια τώρα, να αντλεί οφέλη από την υπερεκμετάλλευση της γυναικείας, μεταναστευτικής κατά κύριο λόγο, εργασίας χωρίς να αναρωτιέται για το μερίδιο της ατομικής ευθύνης στις γενικευμένες συλλογικές συμπεριφορές.





Είναι βέβαιο ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα κλήθηκε να πληρώσει το τίμημα για το κουράγιο της να μπει μπροστά και να διεκδικήσει αυτή, μια μετανάστρια, στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα για την ίδια και τις συναδέλφους της. Με έκδηλες τις αρχαϊκές όσο και σεξιστικές αναφορές του, ο πρωτοφανής τρόπος της «τιμωρίας» της παραπέμπει σε έναν σκοτεινό κόσμο ασύλληπτης αγριότητας, οι άγραφοι νόμοι του οποίου επιβάλλουν τον κυριολεκτικό αφανισμό του προσώπου και το πνίξιμο της φωνής της γυναίκας που τόλμησε να απειθαρχήσει. Και στο σημείο αυτό, οι ευθύνες των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών αλλά και των επίσημων συνδικαλιστικών φορέων είναι ανυπολόγιστες. Τι κι αν η Κωνσταντίνα και το σωματείο των καθαριστριών δεν σταμάτησαν τα τελευταία χρόνια να καταγγέλλουν απίστευτες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, μαφιόζικες εργοδοτικές πρακτικές, απόλυτη αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών; Το προσοδοφόρο για τους επιτήδειους σύστημα των εργολαβιών εξαπλώθηκε (και) στον δημόσιο τομέα επιβάλλοντας ένα καθεστώς απόλυτης αυθαιρεσίας, το οποίο συνεχίζει να χλευάζει κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Έχοντας εξασφαλίσει τη σιωπηρή συναίνεση των αρμοδίων, οι εργολάβοι ανέπτυξαν έτσι ένα σύστημα που τους επιτρέπει να μην κολλούν τα απαραίτητα ένσημα, να μην πληρώνουν υπερωρίες και να δηλώνουν πλασματικές ώρες, να υποχρεώνουν τις εργαζόμενες να υπογράφουν για αποδοχές που δεν εισέπραξαν και λευκά χαρτιά για την περίπτωση απόλυσής τους, να τις απειλούν με το παραμικρό με απόλυση ή με ένταξη στη «μαύρη λίστα», να στήνουν εργοδοτικά σωματεία…





Στο δουλοκτητικό αυτό καθεστώς αντιστάθηκε η Κωνσταντίνα. Στην εργοδοτική ασυδοσία, αλλά και στη συνένοχη κρατική αδιαφορία και τη βολική συνδικαλιστική ανοχή που την έκαναν δυνατή. Το ελάχιστο χρέος προς τη θαυμαστή αυτή γυναίκα, που δίνει ακόμη τη μάχη της ζωής στον Ευαγγελισμό, είναι να απαιτήσουμε να αποκαλυφθούν άμεσα και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της και, αλληλέγγυες με τις γυναίκες του σωματείου της, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δοθεί ένα τέλος στις απαράδεκτες συνθήκες που συνιστούν την εργασιακή τους καθημερινότητα.




Φεμινιστική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα