Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ :Γυναίκα, εργάτρια, συνδικαλίστρια, μετανάστρια

Πλήρωσε και με τις τέσσερις ιδιότητες της την αξιοπρέπεια και την αξία που έδινε σε αυτές. Δεν έγινε 35χρονη κανενός Βαρθολομαίου κανενός Ζαχόπουλου. Δεν πούλησε τις συναδέλφισσες της σαν συνδικαλίστρια, δεν θεώρησε τον εαυτό της σκλάβα αντί για εργάτρια, δεν δείλιασε από την τρομοκρατία της πλήρους ανασφάλειας της σαν μετανάστρια. Για αυτό το παράκεντρο κράτος των σαδιστών εργολάβων την πότισε και την έκαψε με βιτριόλι.
Είναι το ίδιο παράκεντρο κράτος του νεοφιλελευθερισμού που θεωρεί φόνο κάθε εμπόδιο που μπαίνει στην ανταγωνιστικότητα, στην παραγωγικότητα, στην κερδοφορία του κεφαλαίου όπως είναι τα εργατικά δικαιώματα. Που την ίδια στιγμή θεωρεί απλή βλάβη τις εκατόμβες των δολοφονημένων εργατών (130 το 2008) στα εργασιακά Γκουαντανάμο του Περάματος, της Σωληνουργίας Κορίνθου, στα ματωμένα γιαπιά των εργολάβων κατασκευαστών.
Τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονικής απόπειρας μπορεί να μην τους έχουμε βρει ακόμα, αλλά ξέρουμε πολύ καλά τους ηθικούς αυτουργούς:
· Είναι οι κυβερνήσεις του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού που θεσμοθέτησαν όλα αυτά τα 20 χρόνια το σημερινό εργασιακό τοπίο, μετατρέποντας τη μισθωτή εργασία σε απλή δουλεία, τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δουλοπάροικους. Είναι αυτές που καθιέρωσαν τις “ελαστικές” εργασιακές σχέσεις, την μαύρη και κακοπληρωμένη εργασία, το νοικίασμα – δουλεμπόριο των εργαζομένων, που διέλυσαν την δημόσια κοινωνική ασφάλιση, που αμφισβητούν την συνδικαλιστική δράση αλλά και κάθε μορφή συλλογικής έκφρασης της εργατικής τάξης.
· Είναι το κεφάλαιο που απογείωσε τα κέρδη του αλλά και τα παρασιτικά μεσαία στρώματα που ανελίχτηκαν το ίδιο διάστημα, αξιοποιώντας το διαρκές φθήνεμα της εργατικής δύναμης που τους πρόσφερε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση και προσαρμογή.
· Είναι οι λεγόμενοι «ελεγκτικοί» μηχανισμοί του κράτους (επιθεωρήσεις εργασίας, ΙΚΑ κτλ) που όταν δεν καλύπτουν ανέχονται κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και επιτρέπουν την πλήρη μετάλλαξη-απαξίωση σε ότι έχει απομείνει όρθιο από το εργατικό δίκαιο και την εργατική νομοθεσία μετά την συντριβή του κράτους πρόνοιας.
· Είναι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους που το εργατικό κίνημα βρίσκει απέναντι του κάθε φορά που διεκδικεί (βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων για απαγόρευση απεργιών, ΜΑΤ κτλ) αλλά που είναι ανίκανοι να βρουν ένα στοιχείο για την δολοφονική απόπειρα εναντίον της Κωνσταντίνας.
· Είναι τα κυρίαρχα ΜΜΕ της νεοφιλελεύθερης διαπλοκής που εδώ και ένα μήνα δεν βρήκαν να αφιερώσουν ούτε ένα λεπτό για την δολοφονική επίθεση, που διατιμούν την ανθρώπινη ύπαρξη με τους πιο σκληρούς ταξικούς όρους (τι είναι η ζωή μιας καθαρίστριας μπροστά στην ζωή ενός αυτοδημιούργητου απαχθέντα εφοπλιστή!!).
· Είναι οι δημόσιοι και οι ημιδημόσιοι οργανισμοί που στα πλαίσια της δήθεν «διαφάνειας» και του «περιορισμού της σπατάλης» και της μείωσης των δαπανών, επέβαλαν σαν λύση όχι το ψαλίδισμα των παχουλών αμοιβών των διοικητών και των διευθυντών τους, αλλά τη συμπίεση των κατεφημισμό μισθών των 500  και την κατάργηση των ΒΑΕ των καθαριστριών. Αντικείμενο των μειοδοσιών ήταν αποκλειστικά και μόνο τα εργατικά δικαιώματα. Δυστυχώς όμως υπήρξαν και κομμάτια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας αυτών των οργανισμών και όχι μόνο, που συμφώνησαν και ανέχτηκαν το σύγχρονο αυτό δουλεμπόριο, όπως ανέχονται δίπλα τους και την ύπαρξη χιλιάδων συμβασιούχων με μισά δικαιώματα, μισές αμοιβές, ανασφάλιστους κλπ.
Η σιωπή για τις σύγχρονες μορφές δουλεμπορίου, για τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις πρέπει να σπάσει. Το εργατικό κίνημα στο επίκεντρο των αγώνων του πρέπει να βάλει τα ζητήματα της επισφαλούς εργασίας.
Πρέπει να απαιτήσει:
ü Την ποινικοποίηση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας.
ü Την μετατροπή όλων των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε συμβάσεις μισθωτής εργασίας αορίστου χρόνου.
ü Να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρίες υπενοικίασης εργαζομένων.
ü Μέχρι την εξάλειψη αυτού του είδους της απασχόλησης η αμοιβή των συμβασιούχων ενοικιαζόμενων να γίνεται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν στους οργανισμούς και τις εταιρείες που υπενοικιάζονται.
· Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει.
· Να αποκαλυφθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονικής απόπειρας.
· Κάτω η κυβέρνηση του παρακράτους, της φτώχειας και της ανεργίας.

Από τις 22/12/2008 κάθε μαχόμενη εργάτρια, εργαζόμενη, ελληνίδα ή μετανάστρια, στο εργοστάσιο, στην καθαριότητα, το γραφείο ή το χωράφι ονομάζεται ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ.





Ε.Α.Μ.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
www.eamgr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: