Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Σουηδία: δημοτικός σύμβουλος του Rättvisepartiet Socialisterna (σουηδικό τμήμα της CWI,δέχεται βάναυση επίθεση από νεοναζι

Την Κυριακή 22 Μάρτη, ο Mattias Bernhardsson, δημοτικός σύμβουλος με το Rättvisepartiet Socialisterna (RS, σουηδικό τμήμα της CWI), έπεσε θύμα μιας σχεδιασμένης, βάναυσης επίθεσης από μια ομάδα νεοναζί. Οι τραμπούκοι, οπλισμένοι με μαχαίρι και σιδηρογροθιές, τον ακολούθησαν και του επιτέθηκαν λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του στην εργατική γειτονιά του Jordbro, περίπου στις 7 το απόγευμα. Τα χτυπήματα των νεοναζί στόχευαν στο κεφάλι και το πρόσωπο του Mattias.
«Προσπάθησαν να με σκοτώσουν», είπε ο Mattias, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά τραύματα. Κατάφερε να αφοπλίσει τον νεοναζί που κρατούσε μαχαίρι και άρχισε να τον χτυπά, με αποτέλεσμα η ομάδα των φασιστών να φοβηθεί και να το βάλει στα πόδια. Μπήκαν σε ένα αμάξι που τους περίμενε και εξαφανίστηκαν.
«Είναι φανερό πως αυτοί που μου επιτέθηκαν ήταν νεοναζί», δήλωσε ο Mattias, που έχει δεχτεί πολλές απειλές στο παρελθόν εξαιτίας της συνεχούς δουλειάς του στο δημοτικό συμβούλιο και στο κίνημα, ενάντια στις απελάσεις προσφύγων, τον ρατσισμό και τον φασισμό. Ο 29χρονος Mattias είναι ένας από τους δύο συντρόφους που εκλέχτηκαν το 2006 με το RS στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Haninge, στα περίχωρα της Στοκχόλμης. Οι αντιρατσιστικές εκστρατείες του RS, ήταν σημαντικός παράγοντας για αυτή την επιτυχία. Το Jordbro, η περιοχή που μένει ο Mattias, είναι μια κατ’ εξοχήν εργατική περιοχή, με μεγάλο ποσοστό κατοίκων που δεν έχουν γεννηθεί στη Σουηδία. Το RS κατέλαβε την τρίτη θέση στο Jordbro στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Την Πέμπτη 26 Μάρτη διοργανώνεται αντιφασιστική πορεία στην περιοχή.
Η επίθεση προκαλεί την αποστροφή της κοινότητας
Η καθημερινή εφημερίδα Svenska Dagbladet, έγραψε για το θέμα στις 24 Μάρτη: ...Στο Jordbro ο Mattias Bernhardsson είναι μια πολύ δημοφιλής προσωπικότητα. Η Jeanette Saliba, που δουλεύει στο τοπικό καπνοπωλείο, δάκρυσε όταν άκουσε το τι έγινε. “Είναι πολύ καλός. Σκέφτεται με σωστό τρόπο.” δήλωσε στην εφημερίδα μας. Η εφημερίδα αναφέρεται στο γεγονός πως στο Jordbro ένας στους 10 ψηφοφόρους στήριξε το RS.
«Όλοι οι μετανάστες που έχουν υπηκοότητα τους ψηφίζουν κι αυτό εξαιτίας του Mattias. Μιλάει για το μέλλον», δήλωσε ο Ali Mirza. H Veronika Johansson, που γνωρίζει προσωπικά τον Mattias, δηλώνει σοκαρισμένη από το γεγονός. «Έχει σταθεί έξω από αυτό το εμπορικό κέντρο μιλώντας ενάντια στον ρατσισμό και στα άλλα προβλήματα μας».
Αυτή ήταν η πιο σοβαρή επίθεση πρόσφατα, μέρος μιας αλυσίδας επιθέσεων από φασιστικές ομάδες στη Σουηδία. Διάφορα μέλη του RS στην Στοκχόλμη και το Γκέτενμποργκ έχουν τραυματιστεί τα τελευταία 3 χρόνια. Ακριβώς την προηγούμενη μέρα της επίθεσης, ο Mattias, μαζί με άλλο ένα μέλος του RS, τον Joel Eriksson, δέχτηκαν απειλές από μια ομάδα νεοναζί στο κέντρο της Στοκχόλμης, λίγο μετά τη λήξη μιας αντιπολεμικής διαδήλωσης.
Η επίθεση σε έναν δημοτικό σύμβουλο έχει γίνει μεγάλο θέμα στα σουηδικά ΜΜΕ. Με την εμφάνιση του σε μια σειρά τηλεοπτικά κανάλια, λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο Mattias είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την πραγματική φύση των «Σουηδών Εθνικιστών» και την απειλή που συνιστούν για όποιον έχει το θάρρος να τους αντιπαρατεθεί. Έκανε επίσης ξεκάθαρο πως οι εκπρόσωποι της εργατικής τάξης δεν τρομοκρατούνται.
Το γεγονός όπως καλύφτηκε στην σουηδική τηλεόραση:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33538&a=1491224&lid=puff_1490815&lpos=lasmer

Άρθρο σουηδικής εφημερίδας (στα αγγλικά): http://www.thelocal.se/18384/20090323

Για περισσοτερες πληροφοριες: www.xekinima.org
http://indy.gr/other-press/soyidia-dimotikos-symboylos-toy-rattvisepartiet-socialisterna-soyidiko-tmma-tis-cwi-adelf-organosi-toy-ksekinmatos-de3c7etai-banaysi-epithesi-apo-neonazi

Δεν υπάρχουν σχόλια: