Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ξυλοδαρμός φοιτητη απο φασιστες στο Ρεθυμνο:"Στόχος ήταν όλοι οι αγωνιζόμενοι φοιτητές και εργαζόμενοι πολίτες"


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στις 31 Μαρτίου στο εργατικό κέντρο ο φοιτητής που ξυλοκοπήθηκε από τρία άτομα τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Αρκαδίου, Γιώργος Μωραΐτης. Επίσης στη συνέντευξη τοποθετήθηκε και μέλος του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών Σωτήρης Λάμπρου και ως απλός πολίτης και Ρεθυμνιώτης ο κ. Μανόλης Ηλιάκης.
Να θυμίσουμε ότι ο Γιώργος Μωραΐτης, φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και ενεργό μέλος αριστερής φοιτητικής παράταξης, γύρω στις τέσσερις τα ξημερώματα της Δευτέρας γύριζε στο σπίτι του από το μαγαζί όπου εργάζεται και στην οδό Αρκαδίου δέχθηκε επίθεση από τρία άτομα.Όπως είπε ο Γιώργος και στη συνέντευξη, η επίθεση ξεκίνησε με ένα μπουκάλι μπύρας που του πέταξε ο ένας από τους τρεις δράστες στο κεφάλι, στη συνέχεια και ενώ τον πλησίασαν και οι τρεις, τον έριξαν κάτω και τον κλωτσούσαν στο κεφάλι ρωτώντας τον παράλληλα εάν ανήκει σε κάποιο κόμμα και τι ψηφίζει, κάτι που κάνει εμφανή τον πολιτικό χαρακτήρα της επίθεσης. Στη συνέχεια μια περαστική κοπέλα μετέφερε τον φοιτητή στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύτηκε για μία ημέρα.
«..Άνανδρη έκφραση βίας ενάντια σε άτομα που τολμάνε να μιλήσουν και να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους και το συλλογικό συμφέρον» χαρακτήρισε το συγκεκριμένο φαινόμενο που δεν είναι μεμονωμένο όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών, Σωτήρης Λάμπρου.
Σύμφωνα με την αριστερή παράταξη η επίθεση στον φοιτητή προήλθε από τη φασιστική συμμορία της Ο.Ε.Ρ. (παρακλάδι της Χρυσής Αυγής), όπως την αποκαλούν, ενώ όπως είπε και ο Γιώργος Μωραίτης, είναι τα ίδια άτομα που έγραψαν στους τοίχους του Πανεπιστημίου συνθήματα κατά του Μανόλη Γλέζου ο οποίος είχε επισκεφθεί το Ρέθυμνο πριν από μερικές ημέρες.Σύμφωνα με τον Σωτήρη Λάμπρου το συμβάν της επίθεσης στον φοιτητή, αν και είχε σκοπό να τρομοκρατήσει την ελεύθερη βούληση, δεν τα κατάφερε. Κάλεσε τέλος την κοινωνία του Ρεθύμνου να απονομιμοποιήσει αυτές τις ομάδες τρομοκρατίας, ιδεολογικά, πολιτικά και πρακτικά και να σταθεί δίπλα στους φοιτητές και στους εργαζόμενους που αγωνίζονται.
Τη στήριξή του στους φοιτητές που αγωνίζονται εξέφρασε ο κ. Μανόλης Ηλιάκης, ο οποίος ως πολίτης της πόλης του Ρεθύμνου μίλησε κι αυτός για την επίθεση στον Γιώργο Μωραϊτη η οποία θεωρεί πως δεν στόχευε στον συγκεκριμένο φοιτητή αλλά σε μια καθυπόταξη του κόσμου που αντιστέκεται και εκδηλώνεται με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλα νόμιμα μέσα, ενώ χαρακτήρισε όλους όσους συσπειρώνονται γύρω από αυτές τις φασιστικές οργανώσεις ως «ντόπερμαν που λειτουργούν για τα αφεντικά».
Τέλος ο κ. Ηλιάκης κάλεσε κι αυτός τους Ρεθυμνιώτες να προστατέψουν τους φοιτητές που όπως φαίνεται επανειλλημένα, αντιμετωπίζονται από αυτές τις παρατάξεις ως ξένα σώματα και προσπαθούν να τους διώξουν επειδή είναι ενεργοί και αντιστέκονται.
ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ
Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, με αφορμή τον ξυλοδαρμό φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
"Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε αποτρόπαιες ενέργειες και δράσεις ακραίων ομάδων, που αναπτύσσονται και δρουν στο Ρέθυμνο τον τελευταίο καιρό, προκαλώντας και εκθέτοντας τον τόπο μας με το χειρότερο τρόπο.Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και την κοινωνία του Ρεθύμνου από πάσης φύσεως ακραίες και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές ανθρώπων, που "κουβαλούν" νοοτροπίες και ιδέες, ξένες προς τη δημοκρατικότητα του λαού μας, και οι οποίες προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω σε χρόνια "δίσεκτα" και καιρούς χαλεπούς. Σχετικά με αυτό η Νομαρχία σκοπεύει πολύ σύντομα να αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος".

http://athens.indymedia.org/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλα αναρχικοι στην πορεια δεν υπηρχαν;;
Ουστ καριολιδες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΧωρΙς επεισΟδια η ΠαγκρΗτια φοιτητικΗ πορεΙα χθες βρΑδυ
Διαδήλωσαν εναντίον των φασιστικών δράσεων
Ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας στην πόλη
Σάββατο, 04 Απριλίου 2009

Με απόλυτη ηρεμία πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο Ρέθυμνο η παγκρήτια φοιτητική πορεία που οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενάντια στο φασισμό, στα ακραία φαινόμενα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην πόλη και στα περιστατικά βίας εναντίον συμφοιτητών τους.

Η διαδήλωση έγινε με αφορμή τον ξυλοδαρμό του φοιτητή Γιώργου Μωραΐτη από ομάδα εθνικιστών, όπως καταγγέλθηκε από τον ίδιο, τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Τη φοιτητική κοινότητα του Ρεθύμνου πλαισίωναν στην πορεία φοιτητές που είχαν έρθει από τα Χανιά και το Ηράκλειο κυρίως αριστερών παρατάξεων αλλά και εκπαιδευτικοί ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης όλων των παρατάξεων, καθώς και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής.

Πάνω από πεντακόσια άτομα, που συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο, διαδήλωσαν με πανώ και συνθήματα στους δρόμους της πόλης, έφτασαν μέχρι το άστυνομικό μέγαρο και επέστρεψαν ξανά στη λεωφόρο Κουντουριώτη απʼ όπου διαλύθηκαν με τάξη.

Στο στόχαστρο τους οι διαδηλωτές, μέσω των συνθημάτων τους, είχαν εκτός των εθνικιστικών ομάδων και των δράσεων τους και την αστυνομία.

Την πορεία ακολουθούσε κατά πόδας ισχυρή αστυνομική δύναμη αποτελούμενη από άνδρες του Τ.Α. του Α.Τ. και ομάδα των ΜΑΤ ενώ οι αστυνομικές αρχές καθʼ όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν σε επιφυλακή και εκτελούσαν περιπολίες σε όλη την πόλη από το φόβο επεισοδίων.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών που χτύπησαν τον φοιτητή Γιώργο Μωραΐτη, ο συνήγορος του οποίου Μανώλης Πετρακάκης θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον αστυνομικό διευθυντή Μανώλη Παραβολιδάκη προκειμένου να ενημερωθεί για τη μέχρι σήμερα πορεία της έρευνας.

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε ο φοιτητής, ο συνήγορος του τόνισε: «Πρόκειται για μια απρόκλητη επίθεση κατά εικοσάχρονου φοιτητή. Πρόκειται για μια επίθεση με πολιτικά κίνητρα. Περιμένουμε τις αρχές που έχουν αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης να φέρουν αποτέλεσμα, να εντοπίσουν τους δράστες και να τιμωρηθούν».

Ο κ.Πετρακάκης επεσήμανε ότι σπείρουν φόβο οι φασιστικές ομάδες, γιʼ αυτό το λόγο, αν και υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, δεν επιθυμούν να καταθέσουν στις αστυνομικές αρχές.

«Το χτύπημα που δέχτηκα ήταν πισώπλατο, άνανδρο και πολιτικά στοχευμένο. Στη θέση μου θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος φοιτητής ή εργαζόμενος, ο οποίος έχει απόψεις αντίθετες με τα άτομα που με χτύπησαν. Οπως φάνηκε και στο παρελθόν, όποιος έχει διάθεση να βρεθεί αντιμέτωπος με τις πρακτικές του δικομματισμού, και τις κρατικές πολιτικές εν γένει, θα δεχτεί την επίθεση είτε της αστυνομίας και των ΜΑΤ με χημικά και δακρυγόνα στις πορείες είτε των παρακρατικών δεξιών ομάδων, όπως στην περίπτωση μου, που αποτελούν το μακρύ χέρι όλου του συστήματος. Το ζήτημα είναι να μην τρομοκρατείται ο κόσμος που αγωνίζεται» δήλωσε στη διάρκεια της πορείας ο Γιώργος Μωραΐτης.

Η αντινομάρχης Γιάννα Κεφαλογιάννη, απευθυνόμενη στην τοπική κοινωνία ζήτησε να καταδικάσει και να απομονώσει τις φασιστικές συμπεριφορές: «Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου βλέποντας αυτά που συμβαίνουν στην πόλη μας δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια σε αυτά τα γεγονότα. Πρέπει να καταδικαστούν απʼ όλη την κοινωνία, μάς γυρνάνε πίσω σε χαλεπούς καιρούς. Θεωρούμε ότι η κοινωνία πρέπει να αφυπνιστεί και γιʼ αυτό βρισκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών και των συλλόγων που συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Πολύ σύντομα η νομαρχία Ρεθύμνου θα αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να βγούμε από το πρόβλημα που δημιουργούν κάποια φασιστικά στοιχεία και να βρούμε τη λύση σε συνεργασία με τους φορείς την εκπαιδευτική κοινότητα, το φοιτητικό κόσμο και το πανεπιστήμιο».

Η γραμματέας της νεολαίας ΣΥΝ Ρεθύμνου, Μάνια Καβαθά, κάλεσε την κοινωνία του Ρεθύμνου να σταθεί κοντά στους φοιτητές και να απομονώσει τα ακραία στοιχεία που εμφανίζουν την δράση τους στην πόλη.

«Το τελευταίο περιστατικό κάθε άλλο παρά τιμά τη ρεθεμνιώτικη κοινωνία, που όλοι ξέρουμε ότι έχει αγωνιστεί πολλές φορές ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι φοιτητές, και ειδικότερα οι αριστεροί, δεν είναι εχθροί της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας αλλά θέλουμε να σταθούμε στο πλάι της και να πολεμήσουμε τα όσα συμβαίνουν στην πόλη. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας επειδή ανήκουμε σε συγκεκριμένη πολιτική οργάνωση».

Το μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Συλλόγου φοιτητών ηλεκτρονικών υπολογιστών Ηρακλείου, Βασίλης Μυρσινιάς επεσήμανε: «Το συλλαλητήριο έχει παγκρήτιο χαρακτήρα γιατί πρόκειται για μια επίθεση που χτυπά τα δημορκατικά δκαιώματα. Είναι εκδήλωση ενάντια στο φασισμό, για να πάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να σταματήσουν τα μεγάλα κόμματα να καλύπτουν τέτοια στοιχεία».

Εν τω μεταξύ για το θέμα η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου αλλά και ολόκληρη η Κοινωνία του Ρεθύμνου παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τα κρούσματα φασιστικής συμπεριφοράς και βίας που συμβαίνουν στο Ρέθυμνο.

Τα Φασιστικά συνθήματα που γράφονται στους δρόμους, η αδιανόητη για τη φιλοξενία του Ρεθεμνιώτικου Λαού αναγραφή συνθημάτων σε βάρος του Μανώλη Γλέζου προ ημερών, η επίθεση από «αγνώστους» σε καταστήματα της παλιάς πόλης και οι βανδαλισμοί, ο ξυλοδαρμός φοιτητών, δείχνουν δυστυχώς ότι δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά όπως ίσως αρχικά είχαν θεωρηθεί και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μας αφήνουν να εφησυχάζουμε. Φαίνεται πως κάποιοι έχουν επιλέξει το Ρέθυμνο ως χώρο άσκησης βίας με την πρόφαση των ακραίων πολιτικών τους απόψεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο και η κοινωνία του Ρεθύμνου να απομονώσει τη βία και τους όποιους φορείς της. Η άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, προϋποθέτει ελεύθερη βούληση και ανυπαρξία φόβου. Προϋποθέτει ικανότητα διαλόγου και όχι φασιστικές πρακτικές. Απαιτεί διαλλακτικότητα, αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού και όχι ρατσισμό και μισαλλοδοξία.

Για να διαφυλάξουμε την ειρηνική μας συνύπαρξη και τη στοιχειώδη δυνατότητά μας να λειτουργούμε δημοκρατικά, έχουμε ευθύνη όλοι. Οι υπηρεσίες του κράτους, οι φορείς, τα κόμματα, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς. Δεν αρκούν καταγγελίες και ευχολόγια. Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική, έχοντας πάντα υπόψη μας ότι η όποια νομιμοποίηση της «δικής» μας βίας νομιμοποιεί και τη βία των άλλων».



Επιστροφή


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

ανοίξτε συζήτηση για αυτό το άρθρο
1013797
Και η αλλη φυλλαδα Κρητικη επιθεωρηση δεν ειδε το μπλοκ των αναρχικων που ηταν το μεγαλυτε

από Τυφλοι!!! 12:42μμ, Σάββατο 4 Απριλίου 2009
Πορεία ενάντια στη βία και τις ακραίες συμπεριφορές
04/04/09



Την αντίθεσή τους στα φαινόμενα βίας και ακραίων επιθετικών συμπεριφορών εξέφρασαν χθες οι φοιτητές και πολίτες του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και των Χανίων, στην παγκρήτια πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού του 20χρονου φοιτητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Γιώργου Μωραΐτη. Το θύμα αλλά και οι συμφοιτητές του, έχουν από την πρώτη στιγμή καταγγείλει για την επίθεση ως δράστες, μέλη του εθνικιστικού χώρου που υπάρχει στο Ρέθυμνο υπό την ονομασία Οργάνωση Εθνικιστών Ρεθύμνου.
Η τοπική κοινωνία και η πανεπιστημιακή κοινότητα, ανησυχεί για τα αυξανόμενα περιστατικά βίας και υπογραμμίζει πως η διαφύλαξη των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας είναι ευθύνη όλων.
Στις 6.30 το απόγευμα έξω από το Δημαρχείο συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές οι οποίοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της παλιάς πόλης, με ισχυρή την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας.
Την πορεία ακολουθούσε «στενά» διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία παρά το αίτημα της αντιπροσωπείας των διαδηλωτών να μην βρίσκεται στην ουρά της πορείας, διότι αυτή ήταν ειρηνική, παρέμεινε μέχρι το τέλος κρατώντας από το αστυνομικό τμήμα και μετά κάποια απόσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσαν το παρών οι δυο αντινομάρχεις, Γιάννα Κεφαλογιάνη και Ζωή Σιταρένιου Μπριλλάκη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, Κωστής Μαθιουδάκης και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Μανώλης Παπυράκης.
«Κάθε άλλο παρά τιμάει τη ρεθυμνιώτικη κοινωνία το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στην πόλη, μια κοινωνία που όλοι ξέρουμε ότι έχει αγωνιστεί ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό.
Οι αριστεροί άνθρωποι και οι φοιτητές δεν είναι εχθροί της ρεθυμνιώτικης κοινωνίας, αλλά θέλουμε να είμαστε μαζί για να πολεμήσουμε αυτά που συμβαίνουν στο Ρέθυμνο», δήλωσε εκπρόσωπος των φοιτητών.
«Το χτύπημα σε βάρος μου ήταν πισώπλατο και άνανδρο. Στη θέση μου θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος φοιτητής ή εργαζόμενος ο οποίος έχει πολιτικές απόψεις αντίθετες από των συγκεκριμένων ατόμων», είπε ο Γιώργος Μωραΐτης που δέχτηκε την επίθεση.
Από την πλευρά της η αντινομάρχης κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι τα γεγονότα αυτά πρέπει να καταδικαστούν από όλη την κοινωνία γιατί «μας γυρνάνε σε πολύ χαλεπούς καιρούς και η κοινωνία πρέπει να αφυπνιστεί». Τόνισε δε, πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλίες ούτως ώστε να «μπορέσουμε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και τους φορείς να λύσουμε το πρόβλημα που δημιουργούν κάποια τέτοια φασιστικά στοιχεία».

Πανεπιστήμιο: "Μηδενική ανοχή σε ακραίες συμπεριφορές"

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης καταδικάζει τον άγριο ξυλοδαρμό του κου Γιώργου Μωραΐτη, φοιτητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και για άλλη μια φορά δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε μορφή βίας, καλώντας την Πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και τις πόλεις του Ρεθύμνου και Ηρακλείου σε εγρήγορση και μηδενική ανοχή στις ακραίες συμπεριφορές.

Τη βαθιά του ανησυχία για τα φαινόμενα βίας και μισαλλοδοξίας που έχουν πολλαπλασιαστεί εκφράζει και το Δ.Σ. των Ενιαίων Φορέων Διδασκόντων των Σχολών του Ρεθύμνου και του Συλλόγου Καθηγητών Σχολών του Ηρακλείου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι Ενιαίοι Φορείς Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Κρήτης καταδικάζουν απερίφραστα το γεγονός και καλούν σύσσωμη την Πανεπιστημιακή κοινότητα και τις Ακαδημαϊκές αρχές να διαφυλάξουν και να υπερασπιστούν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και αξίες.

Καταδικάζει την άνανδρη επίθεση κατά του Γιώργου Μωραΐτη με ψήφισμα της η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Μανόλη Χορευτάκη ένα δεύτερο κρούσμα επίθεσης κατά φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης έρχεται και πάλι να προβληματίσει όλους όσους ζουν και εργάζονται στο Ρέθυμνο. Το γεγονός ότι χτυπήθηκε ένας εργαζόμενος-φοιτητής με συνδικαλιστική δράση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Σήμερα που η ανάγκη ελεύθερης έκφρασης των ιδεών και συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων είναι τόσο επείγουσα, τέτοιες πράξεις υπονομεύουν το ρόλο του Πανεπιστημίου, παραβιάζουν συνταγματικά δικαιώματα και δηλητηριάζουν τις σχέσεις της τοπικής κοινωνίας με τους φοιτητές, δημιουργώντας διαιρέσεις σε μια περίοδο που οι πολίτες οφείλουν να είναι ισχυροί για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: το δικαίωμά τους στη μόρφωση, την εργασία και σ’ ένα καλύτερο αύριο», σημειώνεται στο ψήφισμα.

ΠΑΣΟΚ: "Η κοινωνία να απομονώσει τη βία"

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, κάνοντας λόγο για ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής καταδίκης της βίας.
«Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο και η κοινωνία του Ρεθύμνου να απομονώσει τη βία και τους όποιους φορείς της. Η άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, προϋποθέτει ελεύθερη βούληση και ανυπαρξία φόβου. Προϋποθέτει ικανότητα διαλόγου και όχι φασιστικές πρακτικές. Απαιτεί διαλλακτικότητα, αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού και όχι ρατσισμό και μισαλλοδοξία.
Για να διαφυλάξουμε την ειρηνική μας συνύπαρξη και τη στοιχειώδη δυνατότητά μας να λειτουργούμε δημοκρατικά, έχουμε ευθύνη όλοι. Οι υπηρεσίες του κράτους, οι φορείς, τα κόμματα, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς. Δεν αρκούν καταγγελίες και ευχολόγια. Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική, έχοντας πάντα υπόψη μας ότι η όποια νομιμοποίηση της «δικής» μας βίας νομιμοποιεί και τη βία των άλλων».




1013802
μερικα ακομα δημοσιευματα αποψεις τοπικων εφημεριδων για τα γεγονοτα του τελευταιου 10ημερ

από Αντιφα Ρεθυμνο 12:58μμ, Σάββατο 4 Απριλίου 2009



ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ 23ΧΡΟΝΟ ΦΟΙΤΗΤΗ

Επιστολή διαμαρτυρίας σε νομάρχη και δήμαρχο Ρεθύμνου

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2009

Ανοιχτή επιστολή σε νομάρχη και δήμαρχο Ρεθύμνου, αναφορικά με την απουσία τους από την προχθεσινή συνέντευξη των φοιτητών σχετικά με το περιστατικό της επίθεσης στον 23χρονο φοιτητή, απέστειλε στην εφημερίδα μας ο κ. Γιάννης Κοτζιάνογλου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, όπου αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αγαπητέ Νομάρχη, Αγαπητέ Δήμαρχε,

Με έκπληξη μου διάβασα στον τοπικό τύπο (Ρεθεμιώτικα Νέα), ότι η δημαρχιακή και νομαρχιακή αρχή απουσίαζαν από τη συνάντηση-συνέντευξη των φοιτητών στις 31/3/09 σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα και δυσφήμηση της πόλης μας, λόγω του τελευταίου θλιβερού περιστατικού της άγριας επίθεσης στον φοιτητή Γιώργο Μοραΐτη από φασίστες της ΟΕΡ.

Σας δίνω για μια ακόμα φορά την δυνατότητα, να διαβάσετε σε πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδα, http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=31328 την «Ελευθεροτυπία», πόσο υπερήφανους μας κάνουν οι φασίστες του Ρεθύμνου.

Έχετε παιδιά, όπως έχω και εγώ, που ντρέπονται να λένε ότι είναι από το Ρέθυμνο;

Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτό;

Τουλάχιστον, να συμμετέχουμε σε συζητήσεις για να καταπολεμήσουμε τα φαινόμενα αυτά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΖΙΑΝΟΓΛΟΥ

ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

«Ας μην κάνουμε το χατίρι εκείνων που αρέσκονται σε επεισόδια»

Σάββατο, 04 Απριλίου 2009

Η Μαρία Γιαννούλη, πολιτικός μηχανικός με επιστολή της απαντά σε άρθρο των εννέα δημοτικών συμβούλων σχετικά με μαθητική συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη νέα πλατεία.
Ειδικότερα γράφει:

«Διαβάζοντας το άρθρο σας σχετικά με τη μαθητική συναυλία που έγινε στις 24 Μαρτίου στη νέα πλατεία της παλιάς πόλης, έμεινα κατάπληκτη από τη θέση που πήραν οι εννέα δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι προφανώς δεν ήταν παρόντες στη συναυλία.

Εγώ λοιπόν, ως μητέρα 16χρονου που συμμετείχε στην συναυλία, και επειδή ήμουν παρούσα, θεωρώ χρέος μου να καταθέσω την εμπειρία μου.

Τη συναυλία την θέλησαν και την οργάνωσαν τα παιδιά (τα περισσότερα 16-18 χρονών), αφού πήραν τις εγκρίσεις που τους υπέδειξαν. Στη συνέχεια, χωρίς καμία βοήθεια ειδικών, έστησαν τα μηχανήματα και με καθυστέρηση 2 ωρών έπαιξαν τα τραγούδια τους.

Τα παιδιά έδειξαν μια απίστευτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και τελικά τα κατάφεραν! και μπράβο τους.

Σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας, είμαστε αρκετοί γονείς και οποιοσδήποτε απ’ αυτούς, εκτός από εμένα, θα σας διαβεβαιώσει ότι δεν έγιναν έκτροπα και καμία, μα καμία ζημιά. Το γράψιμο στους τοίχους είχε γίνει προηγούμενες μέρες.

Και έτσι ολοκληρώθηκε η συναυλία αυτή, με τα παιδιά ενθουσιασμένα για την πρωτοβουλία τους και την επιτυχία που είχε η προσπάθειά τους και εμάς τους γονείς περήφανους.

Τώρα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, κάποιους ενόχλησε η συναυλία αυτή… ποιους; Μα, το παρακλάδι της χρυσής αυγής με την ονομασία ΟΕΡ, οι οποίοι, όπως δηλώνουν, στο site τους (www.rethimno.org), είναι τα μόνα αφεντικά του Ρεθύμνου… Επειδή όμως, ο κόσμος ήταν πολύς και η παρουσία εμάς των γονιών έντονη, δεν τόλμησαν να παρέμβουν στο χώρο της πλατείας και γι’ αυτό και έκαναν τους βανδαλισμούς τους σε παρακείμενο κατάστημα, στο οποίο συχνάζουν, μετά τη συναυλία και αφού είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι συμμετέχοντες.

Τι πρέπει λοιπόν, να κάνουμε με τα παιδιά μας; Tι διέξοδο να τους δώσουμε για τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν;

Πως θα τα απομακρύνουμε από τα net cafe και τα ρακάδικα;

Δεν θα ‘πρεπε να έχουν ένα δημόσιο χώρο, που θα μπορούν να παίξουν, να φλερτάρουν να δημιουργήσουν;

Ας μην κάνουμε το χατίρι αυτών τον ολίγων, που το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να δημιουργούν επεισόδια».

ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ-Πολιτικός Μηχανικός

Απάντηση του δημάρχου Ρεθύμνου σε επιστολή αναγνώστη

«Δεν προσκλήθηκα στην εκδήλωση για τον ξυλοδαρμό του φοιτητή»

Σάββατο, 04 Απριλίου 2009

Με επιστολή του ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, απαντάει στον αναγνώστη μας Γιάννη Κοτζιάνογλου, του οποίου η άποψη φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα μας στο φύλλο της Πέμπτης, σχετικά με την απουσία του από τη συνάντηση-συνέντευξη των φοιτητών, που έγινε με αφορμή τον ξυλοδαρμό του συμφοιτητή τους Γιώργου Μωραΐτη. Ο κ. Μαρινάκης επισημαίνει, ότι «ο συμπολίτης κ. Κοντζιάνογλου, βιάστηκε να θεωρήσει δεδομένη την «καταγγελία» περί εσκεμμένης απουσίας του και, όπως ο ίδιος διαβεβαιώνει, ουδέποτε προσκλήθηκε σε οποιαδήποτε εκδήλωση».

Τονίζει ο κ. Μαρινάκης στην επιστολή του:

«Αγνοώ την οποιαδήποτε συγκέντρωση ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση έγινε εξ’ αφορμής του ξυλοδαρμού του 20χρονου φοιτητή, και ούτε φυσικά είχα προσκληθεί να παραστώ και δεν πήγα.

Σας διαβεβαιώνω δε, ότι και προσωπικά και θεσμικά είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος εξαιτίας αυτού του γεγονότος, που, δυστυχώς, δεν φαίνεται να είναι ένα δυσάρεστο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενο, που θα πρέπει όλοι μαζί, κοινωνία, φορείς, αρχές, σχολεία, εκπαιδευτικοί, μαθητές, να βοηθήσουμε να εξαλειφθεί, αφού στην παράδοση και τον πολιτισμό του Ρεθύμνου, δεν ταιριάζουν ξενοφοβικές, ρατσιστικές και ακραίες πολιτικές πρακτικές και δράσεις.

Ευχαριστώ πάντως, τον συμπολίτη για την ευαισθησία του, την οποία συμμεριζόμαστε απολύτως. Είναι λάθος, όμως, να θεωρούμε πως κάθε τι που δημοσιεύεται ή ανακοινώνεται-και ειδικά οι αναφορές σε απόψεις τρίτων-έχει πάντοτε αληθινή βάση.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία».







1015805
«Το Ρέθυμνο μπορεί να αυτοπροστατευθεί από εθνικιστικά στοιχεία»

από allh mia 12:16μμ, Τετάρτη 8 Απριλίου 2009


Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 - Του ΝΙΚΟΥ ΝΤΑΚΑΚΗ
Αναφορικά με τις ακροδεξιές οργανώσεις που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και στο Ρέθυμνο, ο κ. Νίκος Ντακάκης, επισημαίνει τα εξής:
«Έγραψα παλιότερα για την παγκόσμια οικονομική κρίση που μας προέκυψε ξαφνικά και που τώρα πια παίρνει τη μορφή ενός κραχ απροσδιόριστης διάρκειας και μεγέθους. Τις συνέπειες της κρίσης αυτής, τις βιώνουμε ήδη. Παντού. Σε κάθε τομέα. Με την πτώση της κατανάλωσης, λόγω μείωσης εσόδων, αλλά κι από φόβο, κυρίως για τα χειρότερα που θα ʽρθουν, που αναγκαστικά επιφέρει πτώση παραγωγής στη συνέχεια, κατάρρευση βιομηχανικών κολοσσών, τραπεζικών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων και κάθε μορφής επιχειρήσεων.

Η έκρηξη της ανεργίας, η δημιουργία στρατιών αστέγων και νεόπτωχων, είναι φυσικό επακόλουθο, όπως και η απώλεια «της πίστης», της εμπιστοσύνης δηλαδή, πάνω στην οποία στηρίζεται η αγορά και το σύστημα ολόκληρο. Η απώλεια «της πίστης» όμως, από τη μια και το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ρευστού, οδηγούν σε ασφυξία την αγορά και επιχειρηματίες και εργαζόμενους, τον καθένα απʼ αυτούς για διαφορετικούς λόγους, σε απόγνωση.

Έγραφα επίσης, για την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλουν οι ισχυροί της γης, για να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση και πάνω στα συντρίμμια του οικονομικού συστήματος που καταρρέει, να τα καταφέρουν να στήσουν ένα καινούριο, με νέους κανόνες και περισσότερο αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το αν θα το επιτύχουν, δεν το γνωρίζουν ακόμη ούτε οι ίδιοι. Προς το παρόν, μας έχουν πήξει στα… G (G8, G20), όπου συσκέπτονται, πειραματίζονται, μειώνοντας τα επιτόκια και ανακοινώνουν πακέτα και μέτρα στήριξης, που όμως δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Και εντωμεταξύ, ο πολύς κόσμος υποφέρει. Γιατί οι κυβερνώντες, οι δικοί μας τουλάχιστον, δεν στερούνται τίποτα. Ούτε τους παχυλούς τους μισθούς, ούτε τα πολυάνθρωπα ταξίδια, ούτε τη χλιδή, τη σπατάλη, τη ρεμούλα.

Όλα αυτά, και γνωστά είναι και γραμμένα και χιλιοειπωμένα.

Σήμερα, ωστόσο, θα ήθελα να σταματήσω στις κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις της κρίσης και στα επικίνδυνα φαινόμενα που παρατηρούνται λόγω αυτής κυρίως. «Όπου φτώχεια και μουρμούρα», συνηθίζει να λέει ο σοφός λαός.

Μόνο που η μουρμούρα εξελίσσεται πολλές φορές σε καυγάδες, φασαρίες και κοινωνικές αναταραχές κι η φτώχεια, σχεδόν πάντα, φέρνει στροφή στον συντηρητισμό. Άλλωστε, είναι γνωστό πως στο κραχ του ʽ29 οφείλεται η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, βεβαίως, βεβαίως. Τρελοί δικτάτορες όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, ενδεδυμένοι τον χιτώνα του φασισμού και του ναζισμού, ανδρώθηκαν σʼ ένα περιβάλλον μνησίκακο και φοβικό κι όταν γιγαντώθηκαν, βάλθηκαν να κατακτήσουν τον κόσμο με ολέθρια, δυστυχώς, αποτελέσματα.

Σήμερα, βεβαίως, οι συνθήκες είναι διαφορετικές και ο κόσμος περισσότερο σοφός από άλλοτε. Όμως τα φαινόμενα του παραλογισμού όλο και πληθαίνουν. Μικρές ομάδες εμφανίζονται από το πουθενά, αποφασισμένες να δημιουργήσουν επεισόδια, να καταστρέψουν, να τρομοκρατήσουν, να σκορπίσουν φόβο, πολλές φορές και θάνατο. Τα γεγονότα του Δεκέμβρη που ξεκίνησαν από δικαιολογημένη αγανάκτηση για τον άδικο θάνατο του Αλέξανδρου, επεκτάθηκαν γρήγορα και ξένισαν με τη σφοδρότητα, τη βιαιότητα και την καταστροφική μανία κάποιων ολίγων. Και, βέβαια, προκάλεσαν ερωτηματικά για τη στάση και το ρόλο της αστυνομίας. Και βέβαια, έγιναν αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού από τις κυβερνήσεις και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπου ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης είναι υπαρκτός και μεγάλος, ιδιαίτερα στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου δραστηριοποιούνται ήδη νεοφασιστικές και ξενοφοβικές οργανώσεις.

Αντίστοιχες ακροδεξιές οργανώσεις, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, λειτουργούσαν εδώ και χρόνια στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όμως, η Κρήτη και ιδιαίτερα το Ρέθυμνο, φαινόταν να βρίσκεται στο απυρόβλητο. Γιατί ποιος πράγματι θα περίμενε, πως η Κρήτη, η γνωστή για τους αγώνες της για τη λευτεριά και τη δημοκρατία ανά τους αιώνες, θα μπορούσε ποτέ να γεννήσει και να εκθρέψει τέτοιες ομάδες. Ποιος το περίμενε, πως στο Ρέθυμνο, την πάλαι ποτέ πόλη των γραμμάτων, θα έβρισκαν πρόσφορο έδαφος οι διάφοροι ακροδεξιοί, δήθεν εθνικιστές, που με θράσος περισσό επιτίθενται, τραυματίζουν φοιτητές και προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Αν το καταφέρουν τελικά, υπεύθυνοι θα είμαστε όλοι εμείς, που με την ανοχή μας επιτρέψαμε στο αβγό του φιδιού να εκκολαφθεί. Προσωπικά, θεωρώ πως υπάρχει ακόμη καιρός. Αυτή η πόλη έχει αποδείξει πως μπορεί, όταν θέλει, να αυτοπροστατευτεί. Απλά χρειάζεται εγρήγορση».