Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ(Κείμενο για την Κ.Κούνεβα από Σπάρτη).

Το βράδυ της Δευτέρας 22/12/2008 η Κωνσταντίνα Κούνεβα επιστρέφοντας από τη δουλειά της δέχτηκε δολοφονική επίθεση με καυστικό οξύ (βιτριόλι) έξω από το σπίτι της, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο, στην όραση (την οποία έχει χάσει οριστικά από το ένα μάτι) και σε άλλα ζωτικά σημεία του σώματός της μιας και την ανάγκασαν να το καταπιεί. Νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”. Η Κωνσταντίνα είναι γυναίκα , μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, μετανάστρια, εργαζόμενη και μάχιμη συνδικαλίστρια ως γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού Καθαρισμού (Π.Ε.Κ.Ο.Π.).
Η ΟΙΚΟΜΕΤ, “μαγαζάκι” καθαρισμού, ιδιοκτησίας του μεγαλοεργολάβου Ν.Οικονομάκη, πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, με Νομικό Σύμβουλο τον Λ. Τζανή, υφυπουργό του ίδιου κόμματος, έχει στη δούλεψη της περίπου 800 άτομα, στην πλειοψηφία τους μετανάστες. Η Κωνσταντίνα ήταν μία εξ αυτών που δούλευε 6 ώρες και πληρωνόταν για 4,5 (μισθός και ένσημα), για να μην ξεπερνά τις 30 ώρες, ώστε να γλιτώνουν τα αφεντικά της τα βαρέα – ανθυγιεινά ένσημα. Ήταν και αυτή μία εργαζόμενη με καθυστερημένες συμβάσεις, κλεμμένα μεροκάματα και κλεμμένες υπερωρίες. Η διαφορά της όμως από αρκετούς εργαζόμενους στην ΟΙΚΟΜΕΤ και γενικά στον τομέα της καθαριότητας, ήταν η συνδικαλιστική της δράση, όπου σε συνδυασμό με τον δυναμικό της χαρακτήρα και τον ακηδεμόνευτο αγώνα της, μαζί με τους συναδέλφους της μέσω του μαχητικού – ταξικού σωματείου της Π.Ε.Κ.Ο.Π., διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, καταγγέλλοντας συνεχώς του σύγχρονους όρους δουλείας που θέλουν να επιβάλλουν οι εργοδότες – ιδιοκτήτες των εταιριών καθαρισμού. Η δράση της δεν άφησε πολλά περιθώρια στα αφεντικά της με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί (δεχόταν απειλές για τη ζωή της πολύ καιρό πριν το συμβάν) και να δεχθεί τελικά τη δολοφονική επίθεση που λίγο έλειψε να της στοιχίσει τη ζωή.
Αν νομίζουμε όμως ότι οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, των καθαριστριών και όχι μόνο, γίνονται από μεγάλες εταιρίες καθαρισμού σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη είμαστε γελασμένοι. Ας κοιτάξουμε και τα «μικρομάγαζα» όπου αναλαμβάνουν την καθαριότητα δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων στην πόλη μας (όπως ΤΕΙ, Τράπεζες, Νοσοκομείο, Ασφαλιστικοί Οργανισμοί, πολυκατοικίες κ.ά.).
Η Κωνσταντίνα λοιπόν δεν είναι η μόνη αλλά δεν είναι και μόνη της. Από την πρώτη στιγμή έχει αναπτυχθεί ένα Κίνημα Αλληλεγγύης τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου με πολύμορφες δράσεις (όπως: παρεμβάσεις, πορείες, καταλήψεις εργατικών κέντρων – επιθεωρήσεων εργασίας κ.ά.), αναδεικνύει το ζήτημα και στέκεται έμπρακτα αλληλέγγυο, τόσο στην ίδια την Κωνσταντίνα όσο και στην οικογένεια της.
Είναι ελάχιστη ταξική υποχρέωση όλων μας να σταθούμε πλάι τους.

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ!

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Κ.Κούνεβα (Σπαρτη)
p_a_spartis@yahoo.gr

Αριθμός Λογαριασμού για Οικονομική Ενίσχυση
5012-019021-277/ Τράπεζα Πειραιώς
Όνομα: DECHEVA ELENA TODOR
KUNEVA KOSTANTINKA - NIKOLOVA

Δεν υπάρχουν σχόλια: