Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ενημέρωση από παρέμβαση Αντιρατσιστικής στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Άδειες εργασίας στους πρόσφυγες!

Οι κοινοί αγώνες των προσφύγων και του αντιρατσιστικού κινήματος μπορούν να νικήσουν. Μετά τη σημερινή κινητοποίηση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης ελπίζουμε πια ότι η ρατσιστική πρακτική της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να μην εκδίδει άδειες εργασίας για τους πρόσφυγες θα σταματήσει εδώ.

Εδώ και ένα χρόνο λοιπόν η Νομαρχία Θεσσαλονίκης αρνείται να εκδίδει ή να ανανεώνει τις άδειες εργασίας όλων των προσφύγων (κατόχων της «ροζ κάρτας»). Η τυπική δικαιολογία της Νομαρχίας είναι η εφαρμογή του ακραία ρατσιστικού Προεδρικού Διατάγματος για το άσυλο, σύμφωνα με το οποίο για να δοθεί άδεια εργασίας σε κάποιο πρόσφυγα δεν πρέπει να υπάρχει έλληνας άνεργος με παρόμοια ειδίκευση. Δεν μας εξηγεί όμως γιατί είναι η μόνη Νομαρχία σε όλη την Ελλάδα που το εφαρμόζει - και μάλιστα με έναν τρόπο που στην πράξη αποκλείει όλους τους πρόσφυγες, όπως δεν εξηγεί και γιατί αυτή η πρακτική ξεκίνησε ξαφνικά πέρσι, ενώ το ίδιο Π.Δ. ισχύει από το 1998. Με ευθύνη των πολιτικών προϊσταμένων και της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες σταμάτησαν να εκδίδουν άδειες εργασίες, καταδικάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία ή τη μαύρη εργασία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου 40 περίπου πρόσφυγες και μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας απαιτήσαμε να σταματήσει αυτή η πολιτική εξόντωσης. Μπροστά στην πίεση των ίδιων των προσφύγων, ο Νομάρχης αναγκάστηκε να δεσμευθεί δημόσια ότι, στο βαθμό που άλλες Νομαρχίες συνεχίζουν την έκδοση αδειών, το ίδιο θα κάνει και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Προφανώς βέβαια εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα λόγια, αλλά οι πράξεις. Θα είμαστε λοιπόν εκεί για να ελέγξουμε την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων μας. Την Τετάρτη θα συναντηθούμε με την αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικών Δικαιωμάτων και από την Πέμπτη εκατοντάδες πρόσφυγες θα καταθέσουν νέες αιτήσεις. Αν προσπαθήσουν, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να αποσύρουν τη δέσμευσή τους θα μας βρουν ξανά μπροστά τους, και στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο και κάθε μέρα.
www.socialcenter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: