Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ..


Έγιναν οι πρώτοι γκέι γάμοι στην ελλάδα, ενώ το Σάβατο 7 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί το 4ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Αθήνα



­Παρά τις αντιδράσεις του κ. Σανιδά (οι οποίες με τη σειρά τους ξεσήκωσαν αντιδράσεις από τις οργανώσειςγια τα δικαίωματα των ομοφυλόφιλων) και την εντολή του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου για να σταματήσει την τέλεση των πρώτων γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών από το Δήμαρχο Τήλου, οι γάμοι πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Ηχητικό απόσπαμα από το γάμο μπορείτε να ακούσετε εδώ. Οι φήμες είχαν ξεκινήσει μέρες πριν, με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ και επιβεβαιώθηκαν με συνέντευξη τύπου στις 29 Μάη.­
Το Σάβατο 8 Ιούνη, σε ανάμνηση των γεγονότων που έγιναν τον Ιούνη του 1969 έξω από το bar StoneWall της Νέας Υόρκης, όταν γκέι, λεσβίες και τρανσέξουαλ αντεπιτέθηκαν για πρώτη φορά σε επίθεση της αστυνομίας εναντίον τους, και στην παράδοση που καθιέρωσε να γίνονται σε όλο τον κόσμο "φεστιβάλ υπερηφάνειας", θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το ­4ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας.




«Βαθύτατη πολιτική πράξη» για τους ομοφυλόφιλους ο γάμος στην Τήλο(ανακοινωση της ΟΛΚΕ)

Βαθύτατα πολιτική πράξη», χαρακτήρισε την απόφαση του ιδίου και του συντρόφου του να προχωρήσουν σε πολιτικό γάμο, ο Δημήτρης Τσαμπρούνης, μέλος ενός εκ των δύο ζευγαριών ομοφύλων, που παντρεύτηκαν στην Τήλο.
Σε συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε από την Ομοφυλοφιλική - Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, με αφορμή τις αντιδράσεις, που προκάλεσαν οι δύο γάμοι ομοφύλων ζευγαριών, εκφράστηκαν συγχαρητήρια στον δήμαρχο Τήλου, Αναστάσιο Αλιφέρη, «για την αποφασιστικότητα, το θάρρος, την αξιοπρέπεια και τη σθεναρή του στάση» και διατυπώθηκαν παράπονα για την «έλλειψη υποστήριξης, σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες προσβάλλονται οι ομοφυλόφιλοι».
Στη συνέντευξη πήραν μέρος, εκ μέρους της ΟΛΚΕ, οι Μάριος Ηλιάκης και Γρηγόρης Βαλιανάτος, και εκ μέρους των ζευγαριών, που τέλεσαν τον πολιτικό γάμο, οι Δημήτρης Τσαμπρούνης και Ευαγγελία Βλάμη. Μίλησαν επίσης οι δημοσιογράφοι Μάριος Διονέλης από το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» και Πάνος Λάμπρου από την εφημερίδα «Εποχή».
Επισημάνθηκε ότι «η ληξιαρχική πράξη, που εκδόθηκε μετά την τέλεση του πολιτικού γάμου, ισχύει νομικά εφόσον δεν ανακληθεί ή ακυρωθεί», ενώ ο νομικός εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ τόνισε ότι «δεν πρέπει να ποινικοποιούνται τα κοινωνικά ζητήματα και, είτε ρητά θα πρέπει να κατοχυρωθεί το δικαίωμα του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, είτε να επεκταθεί το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα άτομα ίδιου φύλου».
Ο Δημήτρης Τσαμπρούνης χαρακτήρισε το γάμο του με τον σύντροφό του πράξη βαθύτατα πολιτική, καθώς, όπως είπε, «κανείς δεν παρεμβαίνει να μας προστατεύσει, όταν μας προσβάλουν κι έτσι, γνωρίζοντας τη δημοσιότητα που θα έπαιρνε το θέμα, ανοίξαμε διάπλατα τη συζήτηση».
Την εκτίμηση του Τσαμπρούνη συμμερίστηκαν και οι Γρηγόρης Βαλανιάτος και Ευαγγελία Βλάμη, επισημαίνοντας ότι «με τους πολιτικούς γάμους, τέθηκε επί τάπητος η μη αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομοφύλων ζευγαριών, ως πολιτικό ζήτημα», ενώ ως «ηθικούς αυτουργούς» για τη δολοφονία Σεριανόπουλου, υπέδειξαν «βαθειά συντηρητικές κοινωνικές ομάδες».
Ο Βαλιανάτος ανέφερε επίσης, ότι «η πολιτεία θα συρθεί, τελικά, και παρά τη θέλησή της, να λύσει το θέμα», χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις για το δικαίωμα στην υιοθεσία εκ μέρους ομόφυλων ζευγαριών, «σε αυτή τη φάση, παραπλανητικές» και χαρακτήρισε τις συζητήσεις με θέμα την ομοφυλοφιλία, στα τηλεοπτικά παράθυρα, ως «στίγμα για την ελληνική κοινωνία».
Ως «την καλύτερη απάντηση, που αποδεικνύει γιατί ήταν ανάγκη να γίνουν αυτοί οι γάμοι», χαρακτήρισε την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Μ. Διονέλης, ενώ ο Π. Λάμπρου επέκρινε τη στάση εκείνων που εκδηλώνονται επιθετικά έναντι της τέλεσης των πολιτικών γάμων ομοφύλων. «Δεν σοκάρονται από τη βία και τις δολοφονίες κατά ομοφυλοφίλων και λεσβιών, δεν διαμαρτύρονται για τις κοινωνικές διακρίσεις και τον κοινωνικό ρατσισμό», είπε.
Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά από εμένα, που εκτεθήκανε τόσο πολύ για να ανοίξουν το δρόμο. Δεδομένων των αντιλήψεων της ελληνικής κοινωνίας η πράξη τους είναι από τις πιο δύσκολες που θα μπορούσε να κάνει κανείς. Η κοινωνία πιο έυκολα αποδέχεται φυσικά και ηθικά, όποιον έχει διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα, παρά τους ανθρώπους που έχουν διαπράξει το «έγγλημα» της αγάπης ανάμεσα στο ίδιο φύλλο.
http://www.olke.org/




Oι γάμοι στην Τήλο ήταν μόνο η αρχή… (ανακοινωση του ΔΙΚΤΥΟΥ για τα πολιτικα και κοινωνικα δικαιωματα)

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα χαιρετίζει την τέλεση στην Τήλο των πρώτων γάμων ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε ταχτεί ενάντια στις κάθε λογής διακρίσεις που στηρίζονται στις ερωτικές επιλογές. Καμιά κοινωνία δεν μπορεί να είναι ελεύθερη όσο η ερωτική επιθυμία γνωρίζει καταστολή και απαγορεύσεις. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει ισότητα όσο οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες υφίστανται διακρίσεις και βία. Αν και δεν θεωρούμε ότι με τα θεσμικά μέτρα λύνεται αυτόματα το ζήτημα της ομοφυλοφοβίας και των διακρίσεων, εντούτοις, θεωρούμε μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την πλήρη αναγνώριση των γάμου των ομοφυλόφιλων.
Η επιχείρηση ιδεολογικής τρομοκρατίας που εκπορεύεται από τους γνωστούς κύκλους της κοινωνικής Δεξιάς και της εκκλησίας πρέπει να πέσει στο κενό. Καμιά υποχώρηση δεν δικαιολογείται απέναντι στην υποκρισία, την ερωτοφοβία και τη μισανθρωπία των πουριτανών. Οι γάμοι στην Τήλο ήταν μόνο η αρχή…

Το ερχόμενο Σάββατο 7 Ιούνη να βρεθούμε όλοι και όλες στο 4ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην πλατεία Κλαυθμώνος για να φωνάξουμε δυνατά ότι:

Η αγάπη γράφεται με τα ίδια γράμματα για όλες και όλους!


Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα


αλλα link για το ιδιο θεμα:
http://indy.gr/newswire/nai-eginan-oi-prtoi-gamoi-omofylon-zeygarin

http://www.indy.gr/
Αναρτήθηκε από ΟΜΝΙΑ SUNT COMMUNIA στις 6/06/2008 08:13:00 μμ 0 σχόλια Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: