Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ


Η ντιρεκτίβα του αίσχους εγκαθιδρύει την Ευρώπη των στρατόπεδων συγκέντρωσης

Tη Δευτέρα 16 Ιούνη θα υποβληθεί προς ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο η «ντιρεκτίβα περί επιστροφής προσώπων». Το περιεχόμενο της οδηγίας, όπως τελικά διαμορφώθηκε από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις 22 Μάη, είναι ακόμα χειρότερο από το κείμενο που είχε αρχικά εμφανισθεί το Σεπτέμβρη του 2007. Η ντιρεκτίβα, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
τη δυνατότητα 18μηνης κράτησης μεταναστών που «παραβιάζουν τα σύνορα της Ευρώπης»
τη δυνατότητα φυλάκισης και απέλασης μεταναστών χωρίς χαρτιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (έγκυες, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων, ασυνόδευτοι ανήλικοι)
τη δυνατότητα απέλασης σε τρίτη χώρα, ακόμα και ασυνόδευτων ανήλικων (ένα παιδί-πρόσφυγας από το Αφγανιστάν θα μπορεί να απελαύνεται στην Τουρκία ή τη Λιβύη...)
5ετή απαγόρευση επανεισόδου σε όσους/ες απελαύνονται
Η ντιρεκτίβα εγκαθιδρύει την Ευρώπη των στρατόπεδων συγκέντρωσης

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 12 Ιούνη, άγαλμα Βενιζέλου, 7.00 μμ (Θεσσαλονίκη)

Η επόμενη βδομάδα και ιδίως η 14η Ιούνη έχουν χαρακτηριστεί πανευρωπαϊκές ημέρες δράσης ενάντια στη ντιρεκτίβα του αίσχους. Διαδηλώσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί στο Παρίσι και την Ισπανία [1], [2].

Tο Σάββατο 7 Ιούνη δημοσιοποιήθηκε στην Ισπανία ένα κείμενο το οποίο απαιτεί την απόσυρση της ντιρεκτίβας του αίσχους, κάνοντας λόγο για φασιστική διάταξη, η οποία μακροπρόθεσμα θα στραφεί ενάντια και στους ευρωπαίους. ''Εμείς οι μετανάστες είμαστε τα πειραματόζωα για κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές οι οποίες τελικά θα στραφούν ενάντια στο σύνολο του πληθυσμού'', αναφέρεται χαρακτηριστικά. Είναι απίστευτο το εύρος των οργανώσεων που υπογράφουν το κείμενο: από οργανώσεις αλληλεγγύης σε λατινοαμερικάνικα κινήματα μέχρι χριστιανικές ενώσεις, από αναρχοσυνδικαλιστές μέχρι το κομμουνιστικό κόμμα, από πασιφιστές μέχρι την αντιφά. Και φυσικά δεκάδες οργανώσεις μεταναστών >>

Tο Δίκτυο NoBorder καλεί σε πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις το Σάββατο 14 Ιούνη.

www.clandestina.org



Πάνω από 200 οργανώσεις στην Ισπανία απαιτούν να αποσυρθεί η ντιρεκτίβα

Tο Σάββατο 7 Ιούνη δημοσιοποιήθηκε στην Ισπανία ένα κείμενο το οποίο απαιτεί την απόσυρση της ντιρεκτίβας του αίσχους, κάνοντας λόγο για φασιστική διάταξη, η οποία μακροπρόθεσμα θα στραφεί ενάντια και στους ευρωπαίους. ''Εμείς οι μετανάστες είμαστε τα πειραματόζωα για κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές οι οποίες τελικά θα στραφούν ενάντια στο σύνολο του πληθυσμού'', αναφέρεται χαρακτηριστικά. Είναι απίστευτο το εύρος των οργανώσεων που υπογράφουν το κείμενο: από οργανώσεις αλληλεγγύης σε λατινοαμερικάνικα κινήματα μέχρι χριστιανικές ενώσεις, από αναρχοσυνδικαλιστές μέχρι το κομμουνιστικό κόμμα, από πασιφιστές μέχρι την αντιφά. Και φυσικά δεκάδες οργανώσεις μεταναστών. Παραθέτουμε μετάφραση του κειμένου και τις υπογραφές.



Λαμβάνοντας υπ' όψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή την Οδηγία περί Απελάσεων η οποία προβλέπει έως και 18μηνη κράτηση για τους χωρίς χαρτιά, ενώ παράλληλα ορίζει πως η κράτησή τους μπορεί να διατάσσεται από διοικητικές αρχές (και όχι απαραίτητα δικαστικές), ενώ επιπλέον επιτρέπει την κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων,

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

Τα ευρωπαϊκά κράτη, απέναντι στην επερχόμενη κρίση, ήδη από το 2005 ετοιμάζουν μια ντιρεκτίβα που θα τους επιτρέπει να απαλλαχθούν από τους μετανάστες που τους περισσεύουν, κρατώντας μόνο όσους χρειάζονται για να διατηρούν τους μισθούς στα επίπεδα που επιβάλλει η ''ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας''. Το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία (μετανάστευση) περιορίζεται σε μια απλή διοικητική εξουσιοδότηση που θα καθορίζεται από τα κέρδη και τις ορέξεις του ευρωπαϊκού καπιταλισμού.
Η τριάδα εξουσίας Σαρκοζύ-Μέρκελ-Μπερλουσκόνι προσανατολίζουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική σε μια ξεκάθαρα καταπιεστική κατεύθυνση κι εκμεταλλεύονται τη μανία με την ασφάλεια, που χαρακτηρίζει μια εποχή σε κρίση ώστε να χρησιμοποιήσουν τους μετανάστες για να ξεκινήσουν την περικοπή των ελευθεριών και των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Εμείς οι μετανάστες είμαστε τα πειραματόζωα για κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές οι οποίες τελικά θα στραφούν ενάντια στο σύνολο του πληθυσμού.
Η ρατσιστική και ξενόφοβη παράνοια που ξέσπασε στην Ιταλία με τη συνενοχή, αν όχι την καθοδήγηση, του κράτους μάς θυμίζει μια περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας η οποία νομίζαμε ότι είχε παρέλθει ανεπιστρεπτί, η εποχή των πογκρόμ, των αυθαίρετων συλλήψεων, των στρατόπεδων συγκέντρωσης.
Τα 280 κέντρα κράτησης μεταναστών που υπάρχουν σήμερα στο ευρωπαϊκό έδαφος θα μπορούν να αυξηθούν και να επεκταθούν πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει με τη χρήση κυβερνήσεων που έχουν διαταχθεί να εκτελούν χρέη δεσμοφύλακα έξω από τις πύλες της Ευρώπης.
Ο χρόνος κράτησης, σε συνδυασμό με τις διαδικασίες χωρίς νομικό έλεγχο, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη απειλή για το κράτος δικαίου από την εποχή που ένα διάταγμα του Χίλερ ήταν αρκετό για να συλληφθούν, να απελαθούν και να εξοντωθούν εκατομμύρια ανθρώπων που ζούσαν υπό ναζιστική-φασιστική κυριαρχία.
Είναι ψευδές το επιχείρημα της ισπανικής κυβέρνησης η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει το χρόνο κράτησης πέρα από τις 60 ημέρες που ισχύουν σήμερα. Ποια κυβέρνηση, αν και όταν το θεωρήσει αναγκαίο, δεν θα αξιοποιήσει στο μέγιστο το νομικό της οπλοστάσιο;
Απέναντι σε αυτή την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των πολιτικών ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών, οι οργανώσεις που υπογράφουμε αυτό το κείμενο

Εκφράζουμε την απόλυτη απόρριψη της αισχρής και προκλητικής ντιρεκτίβας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των φασιστοειδών νόμων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ιταλία, τους οποίους καλούμε να ενωθούν μαζί μας στον αγώνα για τα δικαιώματα των μεταναστών, ενάντια στη ντιρεκτίβα του αίσχους.
Καλούμε τις οργανώσεις μεταναστών και προσφύγων και το διεκδικητικό κοινωνικό κίνημα σε μια μέρα δράσης ενάντια στη ντιρεκτίβα, για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης και τη διασφάλιση πλήρων δικαιωμάτων σε όλους όσους διαμένουν στην Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καλούμε τις προοδευτικές και δημοκρατικές οργανώσεις της Ισπανίας να προσυπογράψουν αυτή τη διακήρυξη, να καταγγείλουν τη ντιρεκτίβα και να κινητοποιηθούν εναντίον της.
Ζητάμε από τις κυβερνήσεις, τα κόμματα, τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα των χωρών προέλευσης των μεταναστών που ζουν στην Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσουν σε αυτή την πολιτική που παραβιάζει βασικά δικαιώματα, υψώνει τη σημαία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και εγκληματοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 13 της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπογράφουν:


ACSUR Las Segovias – MADRID
ACUDE
AMEC
Asociación Christ International Ministres
ASOCIACION ASOVOLUN DE NAVARRA PAMPLONA
Acera del Frente- Lesbianas, Gays, Trans, Bisex y Madrid
ACHES (Asociación de Chilenos en España) Madrid
ACOLVAL -COLOMBIANOS EN VALENCIA VALENCIA
ADEYADE madrid
aladlproinmigrantes Jerez de la Frontera
APLA Amigos del Pueblo Latino Americano Madrid
Argentinos de Norte a Sur Chiclana de la Frontera
ASAMBLEA SOCIAL DE RIVAS RIVAS VACIAMADRID
ASINAV ALZIRA (VALENCIA)
Asoc. Cultural Pacifista Moratalaz Madrid
Asociación Chilenos en Valencia
ASOCIACION CULT. DE PERUANOS RESIDENTES EN PALENCIA
ASOCIACION CULTURAL COMPAÑEROS DEL URUGUAY GANDIA
Asociación Cultural de Ecuatorianos Raíces y Color Madrid
ASOCIACIÓN CULTURAL MAVID-A SEVILLA
ASOCIACIÓN DE ESTUDIO Y DESARROLLO INMIGRANTE SEVILLA
Asociación de Hermanamiento de los Pueblos del Mundo Sevilla
Asociación de los inmigrantes Marroquíes en las islas Palma de Mallorca
Asociación de los Ucranianos de Sevilla Sevilla
Asociación de Mujeres Guineanas
Asociación de Mujeres Hispanoamericanas Murcia Región Murcia
Asociación de mujeres inmigrantes "Abia Yala" de C Cádiz
Asociación ENTREIGUALES
Asociación Entreiguales – Valencia
Asociación Espacio de la Solidaridad
Asociación Gabriela Mistral
Asociación La Esperanza
Asociación Madres por la Tolerancia
Asociación MOLATO
Asociación Nuevos Colectivos de Barcelona
ASODEFU
Asociación Ernesto Guevara de la Serna Madrid
Asociación Iberoamericana Abya Yala Alicante
Asociación juvenil latente Madrid
Asociación La Maroma Málaga
Asociación marroqui para la integracion de los inm malaga
Asociación Mujeres Jóvenes de Madrid Madrid
Asociación Nación Humana Universal Madrid
Asociación para la Defensa de la Sanidad Pública ( LEON
ASOCIACION PARA LA INVESTIGACIÓN E INTERVENCIÓN SOCIAL MADRID
ASOCIACION PRO DERECHOS HUMANOS DE ESPAÑA- APDHE Madrid
ASOCIACION PUNTO DE ENCUENTRO SOLIDARIO MADRID
Asociación Sense Papers Barcelona
Asociación Sin Fronteras de Astorga Astorga-León
ASOCIACION SOCIOCULTURAL BEREBER "AYEMMUN n' IMAZI ALMERIA
ASOCIACION SOCIOCULTURAL GUITELAR SEVILLA
Asociación sol y carbon uruguay malaga
Asociación Tinglao Madrid
Asociación Ernesto Guevara de la Serna Cuenca
Asociación de Mujeres Hispanoamericanas Murcia (1 Región Murcia
Associació ADIB BILADI Tarragona
Associació Catalana d'Ajuda a immigrants i Refugia Barcelona
Associació Catalana de Residents Senegalesos Barcelona
Associació de dones immigrant "Llum" Salt-Girona
Associació de mediadors interculturals del Maresme Mataró
Associació intercultural bages per a tothom Manresa
Associació Papers i Drets per a Tothom Barcelona
Associaó de Veïns i Veïnes de Natzaret Valencia
Atime Valencia Valencia
ATTAC Madrid
ATTAC Madrid
AYUDA URGENTE A ÁFRICA MÁLAGA
CARMEN MARDONES "APLA" Madrid
Casa América de Badalona Badalona
Casa Argentina en España Cádiz
Casa Argentina Malaga MALAGA
Casa de los Trabajadores Inmigrantes Barcelona
Casa dels Treballadors Immigrants - FCIC -Maresme Mataró
Casal Argenti a Salou " 20 de Junio " Salou
Casal ARGENTINO (Barcelonés Nord-Maresme) Badalona
Casal Argentino de Barcelona Barcelona
CEAR Madrid
Central de Trabajadores de la Argentina - Barcelon Barcelona
Centro de Defensa y Estudio de los Derechos Humanos (CEDEHU) Madrid
Centro de Estudios Africanos España
Centro de Estudios Panafricanos Madrid
Centro de Recursos para Asociación de Cádiz y la B Cádiz
Centro Panafricano Madrid
Círculo de reflexión y sensibilización de los came madrid
COL.LECTIU AUTòNOM DE TREBALLADORS València
Colectivo Pedagogico ADARRA Euskalherria
Colectivo trinchera digital sur madrid
Col·lectiu DRARI d'IAP pels Drets de l'Infant Barcelona
COMISION 0'7 % P.I.B de Ávila Ávila
Comunidad CarmelitasVedruna de la Ventilla Madrid
Conáfrica Portal Web España Santa Cruz de Tenerife-Madrid
Consejos Populares de Acción Ciudadana Madrid
Coordinadora Antifascista Málaga (www.antifascista Málaga
Coordinadora d'Associacions Senegaleses de Catalunya Barcelona
Coordinadora Un Altre Món És Possible de Sabadell Sabadell
Cultura Africana y Viajes Madrid y Barcelona
Centro Uruguayo de Madrid
CINPROINDH
Colectivo de Colombianos Refugiados en España COLREFE
Comité Madrileño por los Derechos Humanos en Colombia
Confederación General del Trabajo CGT
Coordinadora de Ecuatorianos en España - CONADEE
Coordinadora de Inmigrantes de Málaga CIM
Derechos para Todos y Todas
Ecologistas en Acción
Espacio Alternativo
Federación Estatal de Asociaciónes de Inmigrantes y Refugiados FERINE
Foro Alternativo Valencia
Globalízate
Integra-2 Mundo Valencia
Oficina de Derechos Sociales ODS-CARABANCHEL-MADRID
Sindicato de Trabajadores de Andalucía SAT
Sindicato Obrero del Campo SOC
DELEGACION INTERNACIONAL EN ESPAÑA FUNDACION VIDA MADRID
Esquerra Unida P.V. Valencia
FEDACHES (Federación de Asociaciones de Chilenos e España Estatal (Madrid, Valencia, Alicante, Mur
Federació Col·lectius Immigrants de Catalunya Barcelona
FEDERACION CASA DE LAS NACIONES PAMPLONA
Federación de Asociaciones y Casas de Uruguayos en España
FEDERACIÓN MUJERES JÓVENES MADRID
FENADEE -Federacion Nal. de Asociaciones de Ecuato Madrid
FORO CÍVICO AVILA
Foro Social Segovia Segovia
Fundació Andreu Nin Barcelona
Granja-escola Baladre Ondara
Grupo de Accion Comunitaria Madrid
HOCHA GONZALEZ MADRID
Humanistas del Mundo Malaga
Ilargia vital Bilbao
INICIATIvA SOCIALISTA DE IZQUIERDAS-ISI SEVILLA
Iniciativas de Sostenibilidad, Medioambiente y Aut Malaga-Cadiz
Integra-2 Mundo Valencia
INTERSINDICAL CANARIA CANARIAS
JÓVENES DE IZQUIERDA UNIDA DE ÁVILA ÁVILA
Juristas sin Fronteras Barcelona
Kori Kurmi Valencia
LA CAJA DE PANDORA TORREPEROGIL
LOS VERDES DE COLLADO MEDIANO (LOS VERDES DE MADRI COLLADO MEDIANO (MADRID)
Mambo's Blues & the Mass Tour Band's Boys (Grup mu Barcelona
Obrint Portes Valencia
Oficina de Derechos Sociales Patio Maravillas Madrid
ONG MENUTS DEL MÓN Valencia
ONGD Pueblos en Marcha Sevilla
Oule Producciones Madrid
Partido Comunista de España Madrid
Partido Humanista en Andalucia Andalucia
Plataforma Antifascista de Alicante (España) alicante
PLATAFORMA DE ASOCIACIONES DE INMIGRANTES DE ANDAL SEVILLA
PRODEIN MELILLA
PROYECTO CULTURA Y SOLIDARIDAD Avila
Pueblos en Marcha (ONGD) Sevilla
Raices Solidarias Barcelona
Revolta Global Catalunya
S.I.E.T.E Madrid
Sindicato de Administraciones Públicas CGT-Málaga Málaga
Sindicato de Oficios Varios de la CGT CADIZ
Sodepaz Balamil Valladolid
SODePAZ-Balamil Valladolid
SONRIE Y LUCHA VALLADOLID
THAMZGHA MADRID
Veïns Sense Fronteres Palma de Mallorca
Federacio de Act-Diverses de CCOO Bages/Bergueda Manresa
Afro_Aid España Madrid
Alter Nativas iniciativas interculturales Pamplona
Asoc. Cultural Tremn Olivenza
Asociación Actrices En Paro Madrid
Asociación AKIBA Santa Fe (Granada)
Asociación Akiba-Motril Motril
ASOCIACION COLONBIA SIN FRONTERAS SEVILLA
ASOCIACION DE MUJERES ITAKAS MADRID BARCELONA
150
ASOCIACION HUANCAVILCA DEL AMAZONAS HUDEA VERA
Asociación NEXOS Madrid
Baladre. Coordinación Estatal de Luchas contra el Estatal
Centre de Cooperació per al Desenvolupament Rural Lleida
Centre de les Cultures de Catalunya Barcelona
Centro de Recursos para Asociaciones de Cádiz y la Cádiz
CGT - Alacant Alicante
Colectivo de Educacion en DDHH y de Prevencion Act Palm de Mallorca
Colectivo de Unidad de los Trabajadores - Bloque A Andalucía
Colectivo SocialyJusticia Gijón
COLECTIVO SUR CACARICA VALENCIA
COMITE OSCAR ROMERO MADRID
Coordinadora Obrera Sindical - COS Països Catalans
Ecologistas en accion Andalucía Andalucía
El Bosque Mágico Eventos Pedreguer
Esquerra Unida i Alternativa del Bages/Bergueda Manresa
Federación Humanista del Centro de las Culturas Madrid
Federación Provincial de Sindicatos CGT Málaga
Ferrocarril Clandestino Madrid
Foro Social de Murcia Murcia
Futura Projecte Humanista de Reciprocitat Social Barcelona
IEPALA MADRID
J.E .C. Juventud Estudiante Católica Madrid
Koordinadora d'Osona kontra la tortura Torelló
La Canterella Godella
Mitimaes Madrid
No Nos Resignamos Madrid
Observatori DESC Barcelona
OBSERVATORIO DEL SISTEMA PENAL Y LOS DERECHOS HUMA BARCELONA
Partido comunista de Chile en españa madrid
Plataforma Argentina contra la Impunidad-Barcelona Barcelona
Proyecto Colombia Siglo XXI Madrid
Psicólogos Sin Fronteras Valencia
SECCIÓ SINDICAL DE CGT DE LOGISTA MADRID
SECCIÓN SINDICAL DEL GRUPO ALTADIS MADRID
Senderos y huellas segorbe castellon
Sentido Sur Madrid
SINDICATO ALIMENTACIÓN, COMERCIO, HOSTELERÍA Y TAB MADRID
Sindicato federal ferroviario - conderación genera Málaga
SODEPAU BARCELONA
SODePAZ Madrid
TARINGA, Inteligencia Colectiva BADAJOZ
Zambra iniciativas para la acción social Estatal
ASOCIACIÓN PPANTERAS NEGRAS España-Gibraltar MADRID

Το κείμενο έχουν αρχίσει να υπογράφουν και οργανώσεις εκτός Ισπανίας, όπως οι ακόλουθες


Associacion national de diplomados en paro de Marr Marruecos Al-hucemas
Federación de mujeres de carreras juridicas Países Bajos holanda
Bloque Socialista Perú Cañete
Colombia Solidarity Campaign Reino Unido Londres
Union Bolivia Europa (Janet Rodriguez) Suiza Zürich
Col.lectiu A les Trinxeres Andorra BALAGUER -LLEIDA- Països Catalans
FUNDACION CREANDO FUTURO Argentina VIEDMA
Confederacion Latinoamericana en Austria Austria Viena
CIDIL Bolivia La Paz
SOLIDARIDAD MIGRANTE Bolivia LA PAZ
Erika Arco Iris Barros Brasil Sao Paulo
Grupo Artística Colombia Bogotá
Organizacion wayuumunsurat Colombia Riohacha
Sinaltrainal Colombia bogota
Instituto Nacional Sindical CEDINS Colombia Bogotà

Καταδικάζουμε την «ντιρεκτίβα του αίσχους» για τη μετανάστευση




ντιρεκτίβα που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 18 Ιουνίου, είναι μια ξεκάθαρη επίδειξη του ιμπεριαλιστικού και καταπιεστικού χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία είναι πρωταθλητής της νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής.
Η ντιρεκτίβα αυτή η οποία προβλέπει τη φυλάκιση από 6 ως 18 μήνες κάθε «παράνομου» μετανάστη, με άλλα λόγια, κάθε μετανάστη «χωρίς χαρτιά», είναι αντίθετη με όλες τη διεθνείς συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ένα ρατσιστικό και ξενοφοβικό μέτρο που προωθεί τις διακρίσεις και στρέφεται ενάντια στους λαούς και ιδιαίτερα ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.
Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως αυτές των Μπερλουσκόνι, Μέρκελ, Σαρκοζί, Θαπατέρο, κλπ., επιδεικνύουν πλήρη έλλειψη ιστορικής μνήμης γιατί ξεχνούν ότι οι Ευρωπαίοι αποίκησαν με βάρβαρο τρόπο την Αμερικανική ήπειρο, την Ινδία και ένα μεγάλο μέρος της Ασίας, ξεχνούν ότι κατά τη διάρκεια του 18ου , 19ου και 20ου αιώνα εκατομμύρια Ισπανοί, Ιταλοί, Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Σουηδοί, Πορτογάλοι, με άλλα λόγια, άνθρωποι από όλη την Ευρώπη αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ένα τόπο να εργαστούν, μια κάποια ασφάλεια που τους την είχαν στερήσει στη χώρα τους λόγω των τοπικών και εμφύλιων πολέμων (ας θυμηθούμε τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο μεταξύ του 1936 και του 1939).
Ήταν ευπρόσδεκτοι παντού. Η ενσωμάτωση τους σε αυτές τις χώρες είναι μια αναμφισβήτητη αλήθεια. Η Ευρώπη αρνείται το ίδιο δικαίωμα στους λαούς της Αμερικής οι οποίοι γενναιόδωρα δέχτηκαν τους Ευρωπαίους μετανάστες.
Οι Αφρικανοί καταληστεύτηκαν, σφαγιάστηκαν, η ντόπια οικονομία καταστράφηκε, μετατράπηκαν σε δούλους από τους Ευρωπαίους καπιταλιστές (της Μεγάλης Βρετανίας, Βελγίου, Γερμανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας) και σήμερα, αφού τους βύθισαν στην ανέχεια και στον ενδημικό λιμό, τους απαγορεύεται να εργάζονται στην Ευρώπη. Οι μετανάστες ρισκάρουν τη ζωή τους με βάρκες και σαπιοκάραβα στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, τα στενά του Γιβραλτάρ ή τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Σήμερα, ο νεοφιλελευθερισμός και η διείσδυση στρατιωτικών και οικονομικών δυνάμεων συνεχίζουν τη λεηλασία και την καταστροφή της Αφρικανικής ηπείρου, συντηρούν στην εξουσία τις αντιδραστικές και αιμοδιψείς κυβερνήσεις και τις υποστηρίζουν ενάντια στους λαούς, όπως στην περίπτωση του αυτοκράτορα της Τυνησίας Μπεν Αλί ή του σατράπη του Μαρόκο που καταπιέζει το λαό του και το λαό της Σαχάρας.
Το 1948, υπογράφτηκε η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία αναφέρεται (άρθρο 13): «Καθένας έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα και να εκλέγει τον τόπο της διαμονής του στο εσωτερικό ενός κράτους». Στους μετανάστες, επειδή ακριβώς η κατάσταση τους είναι τέτοια που τους κάνει ανθρώπους χωρίς καμιά προστασία, πρέπει να τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα που απορρέει από αυτό το άρθρο. Εκτός αν τα ανθρώπινα δικαιώματα αναγνωρίζονται μόνο για τις πλούσιες χώρες, για τους αποικιοκράτες και τους ιμπεριαλιστές.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το περιεχόμενο αυτής της κακόφημης απόφασης της ΕΕ, έγραψε μια θαρραλέα και εύστοχη επιστολή η οποία υποστηρίχτηκε από ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών ηγετών της Λατινικής Αμερικής, όπως οι Κορέα, Τσάβες και άλλοι. Ο Μοράλες δήλωσε: «οι μετανάστες δεν ευθύνονται για τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα του μοντέλου ανάπτυξης που επιβάλλουν οι χώρες του Βορρά το οποίο καταστρέφει τον πλανήτη και αποσυνθέτουν τις ανθρώπινες κοινωνίες.»
Αν και αμφιβάλουμε ότι είναι ικανοί να το πράξουν, λόγω των καπιταλιστικών συμφερόντων τους και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους, απαιτούμε από την ΕΕ να επεξεργαστεί μια πολιτική που θα σέβεται τους μετανάστες, τα δικαιώματα τους, που δε θα τους στιγματίζει, που δε θα τους περιθωριοποιεί. Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος Μοράλες, έφτασε η ώρα για τα Ευρωπαϊκά κράτη να ξεπληρώσουν «μια για πάντα, όλα τα τεράστια ιστορικά, οικονομικά και οικολογικά χρέη των Ευρωπαϊκών χωρών προς τον Τρίτο Κόσμο (…) Δε μπορείτε να αποτύχετε σήμερα στην «μεταναστευτική πολιτική» όπως αποτύχατε με το λεγόμενο «εκπολιτισμό» την εποχή των αποικιών…».
Οι εργάτες της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου πρέπει να ενωθούν προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στην εγκληματική πολιτική των διακρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι παρόμοια της πολιτικής του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των άλλων ιμπεριαλιστών σε όλο τον κόσμο. Το σύνθημα που φώναζαν τις τελευταίες μέρες οι Γάλλοι εργάτες και οι μετανάστες αδερφοί τους στους δρόμους του Παρισιού πρέπει να ηχήσει με δύναμη σε όλες τις χώρες όπου διαμένουν εργάτες από άλλες χώρες και ηπείρους. Είναι ένα σύνθημα αλληλεγγύης, αδελφοσύνης, αντίστασης απέναντι στους εκμεταλλευτικούς μηχανισμούς του καπιταλισμού.
«Δουλεύουν εδώ, ζουν εδώ, μένουν εδώ!»
Ιούνιος 2008
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Δανίας Κομμουνιστικό Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα Ισημερινού Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 Κομμουνιστική Πλατφόρμα Ιταλίας Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικό (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) Μαρξιστική Λενινιστική Οργάνωση «Επανάσταση» Νορβηγίας Κομμουνιστικό Κόμμα Εργασίας της Δομινικανής Δημοκρατίας Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας Κομμουνιστικό Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα Βενεζουέλας Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Άνω Βόλτας Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ακτής Ελεφαντοστού Οργάνωση για την δημιουργία ενός Κομμουνιστικό Κόμματος Εργατών της Γερμανίας Επαναστατική Δημοκρατία Ινδίας Εργατικό Μέτωπο Πακιστάν (Mazdur Mahaaz) Ομάδα «Τσε Γκεβάρα» (Γαλλία) “Proletarskaya gazeta” (Λένινγκραντ Ρωσία) Anatoly Pyzhov – Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Εκτελεστική Γραμματείας της Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Ρωσίας «Υπεράσπιση της Δουλειάς» (Ρωσία) Εργατική νεολαιίστικη οργάνωση «Κόκκινη Κομμούνα» (Χάρκοβ, Ουκρανία) Μαρξιστική Οργάνωση των εργατών “Orion” (Λετονία) Σοσιαλιστικό Κόμμα της Μαλαισίας Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας - Roter Morgen Κομμουνιστική Πλατφόρμα (Νορβηγία)
anasintaxi.blogspot.com
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=891983

Δεν υπάρχουν σχόλια: