Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Κινητοποιήσεις ενάντια στη Ντιρεκτίβα του Αίσχους



Στην Ελλάδα, συγκεντρώσεις ενάντια στη ντιρεκτίβα του αίσχους πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ στην Πάτρα έγιναν καταλήψεις ραδιοφωνικών σταθμών.
Το Σάββατο 14 Ιούνη συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Παρίσι και τη Λισαβώνα, τη Δευτέρα 16 Ιούνη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Λονδίνο ενώ για την Τρίτη 17 Ιούνη έχει ανακοινωθεί συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.Σειρά κινητοποιήσεων διοργανώνονται στην Ισπανία [1], [2].
H Διεθνής Αμνηστία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ECRE) καλούν τους ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν τη ντιρεκτίβα.
Η διεθνής επιτροπή νομικών Meijers με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ντιρεκτίβα παραβιάζει βασικές αρχές δικαίου.
Ενάντια στη ντιρεκτίβα καταφέρεται και το Ευρω-Μεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EMHRN).
Ανακοίνωση-κάλεσμα της ισπανικής αναρχοσυνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGT.
Κείμενο πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Κείμενο της SOS RACISM.
Κείμενο εκπαιδευτικών από τη Γαλλία.
Tο Σάββατο 7 Ιούνη δημοσιοποιήθηκε στην Ισπανία ένα κείμενο το οποίο απαιτεί την απόσυρση της ντιρεκτίβας του αίσχους, κάνοντας λόγο για φασιστική διάταξη, η οποία μακροπρόθεσμα θα στραφεί ενάντια και στους ευρωπαίους. ''Εμείς οι μετανάστες είμαστε τα πειραματόζωα για κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές οι οποίες τελικά θα στραφούν ενάντια στο σύνολο του πληθυσμού'', αναφέρεται χαρακτηριστικά. Είναι απίστευτο το εύρος των οργανώσεων που υπογράφουν το κείμενο: από οργανώσεις αλληλεγγύης σε λατινοαμερικάνικα κινήματα μέχρι χριστιανικές ενώσεις, από αναρχοσυνδικαλιστές μέχρι το κομμουνιστικό κόμμα, από πασιφιστές μέχρι την αντιφά. Και φυσικά δεκάδες οργανώσεις μεταναστών >>
Evo Morales: Διακοπή συνομιλιών με την Ε.Ε. αν ψηφιστεί η ντιρεκτίβα του αίσχους
Ισημερινός: H ντιρεκτίβα μετατρέπει πρόσφυγες και μετανάστες σε εγκληματίες.
Ενάντια στη ντιρεκτίβα κινητοποιούνται ακόμα και χριστιανικές οργανώσεις, όπως η Caritas Europa και η Σύνοδος Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, χαρακτηρίζοντας τη ντιρεκτίβα ως ''απαράδεκτη'' σε επιστολή τους προς τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου.
Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε στη συγκέντρωση της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη:
Όχι στα Ευρωπαϊκά Γκουαντανάμο!
Όχι στη Ντιρεκτίβα του Αίσχους!
Tην Τρίτη 17 Ιούνη, σε συνθήκες απόκρυψης και ένοχης σιωπής, θα υποβληθεί προς ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο η «ντιρεκτίβα περί επιστροφής προσώπων». Η ντιρεκτίβα, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
τη δυνατότητα 18μηνης κράτησης μεταναστών που «παραβιάζουν τα σύνορα της Ευρώπης»,
τη δυνατότητα φυλάκισης και απέλασης μεταναστών χωρίς χαρτιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (έγκυες, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων, ασυνόδευτοι ανήλικοι),
την παράκαμψη των νομικών διαδικασιών, καθώς η φυλάκιση των μεταναστών χωρίς χαρτιά θα μπορεί να διατάσσεται από διοικητικές αρχές (και όχι απαραίτητα δικαστικές),
τη δυνατότητα απέλασης σε τρίτη χώρα, ακόμα και ασυνόδευτων ανήλικων (ένα παιδί-πρόσφυγας από το Αφγανιστάν θα μπορεί να απελαύνεται στην Τουρκία ή τη Λιβύη...),
5ετή απαγόρευση επανεισόδου σε όσους/ες απελαύνονται.
Η ντιρεκτίβα εγκαθιδρύει την Ευρώπη των στρατόπεδων συγκέντρωσης
Τα ευρωπαϊκά κράτη ήδη από το 2005 ετοιμάζουν μια ντιρεκτίβα που θα τους επιτρέπει να απαλλαχθούν από τους μετανάστες που τους περισσεύουν, κρατώντας μόνο όσους τους χρειάζονται για να διατηρούν τους μισθούς στα επίπεδα που επιβάλλει η ʽʼανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίαςʼʼ. Το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία αντικαθίσταται από ένα αιματηρό σύστημα επιτήρησης, υπόλογο μόνο στα κέρδη και τις ορέξεις του ευρωπαϊκού καπιταλισμού.
Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική από καιρό ακολουθεί το δρόμο της ωμής καταπίεσης ενώ με το κατευθυνόμενο αίτημα για «ασφάλεια» οι μετανάστες γίνονται τα πειραματόζωα για περικοπή ελευθεριών και επιβολή κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών οι οποίες τελικά θα στραφούν ενάντια στο σύνολο του πληθυσμού.
Η επιβολή πολύμηνης φυλάκισης σε ανθρώπους που δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα, εκτός της «παράνομης εισόδου», σε συνδυασμό με την παράκαμψη του νομικού έλεγχου στις διαδικασίες, θυμίζει μια περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας η οποία νομίζαμε ότι είχε παρέλθει ανεπιστρεπτί, την εποχή των πογκρόμ, των αυθαίρετων συλλήψεων, των στρατόπεδων συγκέντρωσης.
Τα 280 κέντρα κράτησης μεταναστών που υπάρχουν σήμερα στο ευρωπαϊκό έδαφος θα αυξηθούν και θα επεκταθούν πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει με τη χρήση κυβερνήσεων που έχουν διαταχθεί να εκτελούν χρέη δεσμοφύλακα έξω από τις πύλες της Ευρώπης.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στήριξης της Ντιρεκτίβας του Αίσχους και όλων των αντιμεταναστευτικών μέτρων που προωθούνται πανευρωπαϊκά. Ως ανταμοιβή, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδιαφορεί για το γεγονός ότι διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν την Ελλάδα για βασανιστήρια και για μηδενικά ποσοστά χορήγησης ασύλου. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει απλόχερη χρηματοδότηση για κατασκευή νέων κέντρων κράτησης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το αίτημα για ίδρυση στρατηγείου της ευρωπαϊκής στρατιωτικής συνοριοφυλακής FRONTEX στον Πειραιά.
Η Ντιρεκτίβα του Αίσχους χαράσσει μια κόκκινη γραμμή αίματος, ένα ξεκάθαρο σύνορο ανάμεσα στην απανθρωπιά του καπιταλισμού και την αλληλεγγύη. Ορίζει ένα κεντρικό μέτωπο του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση...
Να μην αφήσουμε να περάσει η Ντιρεκτίβα του Αίσχους!
Όχι στην εγκληματοποίηση της μετανάστευσης!
Αλληλεγγύη στους μετανάστες - Άσυλο στους πρόσφυγες!
Συνέλευση noborder Θεσσαλονίκης
www.clandestina.org
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=881181

Δεν υπάρχουν σχόλια: