Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Μετανάστες εργάτες στη Νέα Μανωλάδα: ΝΕΑ ΟΜΗΡΕΙΑ




Αντιπροσωπεία της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και της Κοινότητας Μπαγκλαντεσιανών, επισκέφθηκε την Τετάρτη 25 Ιούλη το Βάρδα και τη Νέα Μανωλάδα. Είχαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Βουπρασίας Αντώνη Σερέτη, τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Αλλοδαπών του Δήμου, μετανάστες της ευρύτερης περιοχής και ντόπιους κατοίκους.




Στον Δήμο Βουπρασίας συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την απόφαση του Δήμου να απαιτεί «Συμβόλαιο Κατοικίας» από τους μετανάστες που μένουν στα χωράφια προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ανανεώσεων αδειών παραμονής από τον ίδιο Δήμο και συνεπάγεται την απονομιμοποίηση πολλών μεταναστών. Από τη συνάντηση προέκυψαν τα εξής:
- Η απόφαση να ζητείται Συμβόλαιο από τους μετανάστες ήταν προφορική εντολή Υπαλλήλου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δεν προβλέπεται ρητά από το νόμο περί ανανεώσεων ή από κάποια Εγκύκλιο με Πανελλαδική ισχύ. Πρόκειται για τοπική πρακτική προκειμένου – όπως μας είπε ο Δήμαρχος και η Περιφέρεια αργότερα – να ξεκαθαρίσουν αυτοί που διαμένουν μόνιμα στο Δήμο από όσους «έρχονται από όλη την Ελλάδα για να νομιμοποιηθούν στη Βουπρασία»
- Ρωτήσαμε πώς είναι δυνατόν να εξασφαλίσει κάποιος μετανάστης της Μανωλάδας σπίτι για να νοικιάζει αφού δεν υπάρχουν άλλα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή εκτός από αυθαίρετες παράγκες στα χωράφια και θερμοκήπια που μετατρέπονται σε καταλύματα. Μας είπαν πως αυτοί που μένουν στα χωράφια δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι και πως οι φραουλάδες έχουν ήδη δηλώσει στο Δήμο το μόνιμο προσωπικό τους. Τους υπόλοιπους, έχουν δεν έχουν χαρτιά, τους θεωρούν προσωρινούς και όχι μόνιμους κατοίκους αν δεν έχουν Συμβόλαιο μίσθωσης κατοικίας ή υπεύθυνη δήλωση ότι τους φιλοξενεί κάποιος ιδιοκτήτης σπιτιού. Άρα δεν τους ανανεώνουν τις άδειες!
- Ο Μ.Μάολα, πρόεδρος της κοινότητας Μπαγκλαντές, επισήμανε πως η πρακτική αυτή του Δήμου αναγκάζει συμπατριώτες του μετανάστες να απευθύνονται σε παράνομα κυκλώματα εξασφάλισης «Συμβολαίων» και «υπεύθυνων δηλώσεων» φιλοξενίας έναντι αδρής αμοιβής. Ζήτησε να αποσυρθεί αυτή η προϋπόθεση που είναι πανελλαδική πρωτοτυπία, αφού όλοι οι άλλοι Δήμοι δεν ζητούν παρόμοια δικαιολογητικά κατά την ανανέωση, παρά μόνο όταν υπάρχει αλλαγή τόπου κατοικίας. Δήλωσε πως η Κοινότητα Μπαγκλαντές θα προχωρήσει στην καταγραφή όλων όσων αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα και θα καταθέσει τη λίστα στο Δήμο, απαιτώντας να ανανεωθούν οι άδειες παραμονής τους, και μάλιστα χωρίς πρόστιμο για τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις.
- Ζητήσαμε να μάθουμε πόσες αιτήσεις ανανέωσης αδειών διαμονής έχουν κατατεθεί εντός του 2008 και συγκριτικά στοιχεία για το 2007. Ο Υπεύθυνος Αλλοδαπών του Δήμου μας είπε πως δεν έχει καταμετρήσει το φετινό σύνολο αιτήσεων αλλά υπολογίζει πως φέτος ο Δήμος «κατάφερε» να δεχτεί περίπου 1000 αιτήσεις λιγότερες από πέρυσι.
- Ο Δήμαρχος μετέφερε την εικόνα ότι το Καλοκαίρι υπολειτουργούν σημαντικές Υπηρεσίες του Δήμου Βουπρασίας καθώς είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν υπαλλήλους στην Υπηρεσία Αλλοδαπών, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας και πως οι αρμόδιοι Υπάλληλοι (4 τον αριθμό) εξοντώνονται. Ρωτήσαμε γιατί δεν προσλαμβάνει και άλλους υπαλλήλους για να καλύψει τις ανάγκες, αφού ο Δήμος έτσι κι' αλλιώς εισπράττει σημαντικό ποσοστό από τα υπέρογκα παράβολα που ορίζει ο νόμος. Μας απήντησαν πως η δουλειά αυτή είναι πολύ «εξειδικευμένη» και δεν μπορεί να την κάνει εύκολα κάποιος έκτακτος ή ωρομίσθιος.
Τα συμπεράσματα δικά σας. Αυτό που εμείς αποκομίσαμε είναι ότι τώρα που τελειώνει η συγκομιδή της φράουλας, παραγωγοί, Περιφέρεια και Δήμος συγκλίνουν σε ένα κοινό παρονομαστή: Να φύγουν οι «παρείσακτοι» που δε μας χρειάζονται άλλο!
Από τη δική μας μεριά επιμένουμε στην άμεση άρση των απαράδεκτων προϋποθέσεων (από)νομιμοποίησης των μεταναστών με μόνο αποτέλεσμα τη διόγκωση του στρατού των «παράνομων» εργατών.
Απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδιο φορέα για να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.
Καλούμε την ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Ηλείας να απαιτήσουν την εργασιακή και κοινωνική εξίσωση των μεταναστών εργατών γης στην Ηλεία και σε κάθε αγροτική περιφέρεια της χώρας.
Σε συνεργασία με τις κοινότητες των μεταναστών χρειάζεται να δημιουργηθούν τα πρώτα συνδικάτα εργατών γης στη χώρα, που μέχρι τώρα είναι ανύπαρκτα.
Διεκδικούμε την τροποποίηση του αντεργατικού νομικού πλαισίου για τους μετανάστες εργάτες γης, που βασίζεται σε προϋποθέσεις διαμονής ή εργασίας στα πλαίσια ενός μοναδικού Δήμου και μίας Περιφέρειας.
Τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών εργατών.
Σήμερα στη φράουλα, αύριο στα οπωροκηπευτικά, μεθαύριο στις ελιές τη σταφίδα ή τα πορτοκάλια, οι μετανάστες εργάτες είναι εκείνοι που εξασφαλίζουν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής και υπέρογκα κέρδη για τα αφεντικά τους. Και αντί για στοιχειώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, με η χωρίς χαρτιά, εισπράττουν ομηρία από το κράτος, υπερεκμετάλλευση από τους εργοδότες, αποκλεισμούς από την κεντρική διοίκηση και τις τοπικές αρχές. Ως εδώ - Να σταματήσει τώρα το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο!

Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»
Κοινότητα Μπαγκλαντεσιανών στην Ελλάδα
http://www.ksm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: