Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Αργος

Το 2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Άργος
διοργανωνει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Αργολιδας στο Πάρκο Μπόνη
Το Σάββατο και Κυριακή 19-20 Ιουλίου,
για δεύτερη χρονιά το Αντιρατσιστικό φεστιβάλ του Άργους.
Συζητήσεις - Εκδηλώσεις - Συναυλίες - Περίπτερα αντιρατσιστικών και άλλων συλλογικοτήτων.



Χιλιάδες είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που κάθε χρόνο κατευθύνονται στην Ευρώπη, όχι απλώς σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις σε αναζήτηση επιβίωσης.
Οι βασικοί παράγοντες δημιουργίας των τεράστιων κυμάτων μετανάστευσης είναι οι εστίες πολέμου σε πολλές περιοχές του κόσμου (Ιράκ, Αφγανιστάν, Κουρδιστάν, Σομαλία, κ.λ.π.), η φτώχεια και η πείνα που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων στην εξαθλίωση και τον ξεριζωμό από τις εστίες τους.
Οι σύγχρονοι απόκληροι, αποτέλεσμα του πολέμου, του νεοφιλελευθερισμού και της λεηλασίας των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου από τις πολυεθνικές του κεφαλαίου, περνούν από σαράντα κύματα- ενίοτε κυριολεκτικά- για να έρθουν αντιμέτωποι με την καταστολή, τις απελάσεις, τη φυλακή και τα βασανιστήρια της σύγχρονης Ευρώπης- φρούριο.
Θα δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας για τους μετανάστες;
Θα δίνεται άσυλο σε αυτούς που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και κινδυνεύει η ζωή τους σε περίπτωση επιστροφής τους στη χώρα προέλευσής τους;
Θα τους σεβαστούμε ως εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα;
Θα δημιουργήσουμε υπηρεσίες που με σεβασμό στις ανάγκες και τις δυσκολίες τους, θα τους ενημερώνουν ουσιαστικά και θα τους στηρίζουν;
Θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες έτσι ώστε να πάψει ο διαχωρισμός τους σε «νόμιμους» (με χαρτιά) και σε «παράνομους» (χωρίς χαρτιά) ξεκινώντας από ένα σαφές, ξεκάθαρο και σταθερό νομικό πλαίσιο χωρίς να είναι όμηροι των εκάστοτε εργοδοτών τους;
Η «Μανωλάδα» δεν είναι μόνο στην Ηλεία. Είναι παντού. Οι στοιβαγμένοι σε παραπήγματα από χαρτόκουτα Αφγανοί του λιμανιού της Πάτρας είναι και εδώ. Το καράβι που έφτασε πρόσφατα στο λιμάνι του Ναυπλίου με τους 60- συλληφθέντες- Αιγύπτιους μετανάστες δείχνει ότι το πρόβλημα είναι παντού. Και αυτό το «πρόβλημα» δε λύνεται με κατασταλτικά μέτρα. Γιατί το «πρόβλημα» το έχουν κυρίως αυτοί που άφησαν τις πατρίδες τους. Όμως δεν αφορά μόνο αυτούς. Το πρόβλημα είναι κοινό. Γιατί κοινή είναι η αιτία που προκαλεί τη φτώχεια και την ακρίβεια στις ανεπτυγμένες χώρες και την πείνα και τη μετανάστευση στις αναπτυσσόμενες.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Ελληνική υπηκοότητα για όλα τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.
Απλό και κατανοητό νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα θέματα των μεταναστών
Κατάργηση των ακριβών παραβόλων και απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των αδειών παραμονής.
Αξιοπρεπή και ανθρώπινη αντιμετώπιση των μεταναστών από το κράτος και τις υπηρεσίες του.
Τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι κέντρα κράτησης- φυλακές.
Νομιμοποίηση για όλους τους εργαζόμενους, Έλληνες και μετανάστες- αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για όλους.
Δικαίωμα όλων στη μόρφωση. Προσπάθεια για παροχή μαθημάτων από το δημόσιο σχολείο και στις γλώσσες των μεταναστών.
ΘΕΛΟΥΜΕ:
Μια ανοιχτή κοινωνία που να σέβεται και να αποδέχεται το «διαφορετικό» και που να μην υποκύπτει στην υιοθέτηση των εύκολων ρατσιστικών και αφοριστικών μηνυμάτων που καλλιεργούνται από την εξουσία, τους «πολιτικούς σχηματισμούς» και τα ΜΜΕ.

Την περίοδο 2003- 2006 έγιναν 40. 000 αιτήσεις πολιτικού ασύλου. Θετικά κατέληξαν μόνο 410.
Τους πρώτους μήνες του 2007, από τις 14.595 αιτήσεις, χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο μόνο σε 16.
Οι «παράνομοι» μετανάστες σύμφωνα με το άρθρο 84 του Νόμου Αβραμόπουλου (Ν.3386/2005) αποκλείονται από την παροχή υπηρεσιών υγείας στις περιπτώσεις μη έκτατης νοσηλείας τους. Απειλεί μάλιστα με ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις όσους γιατρούς παραβιάζουν την απαγόρευση αυτή.
Παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας δεν εγγράφονται στα δημοτολόγια και δεν παίρνουν πιστοποιητικό γεννήσεως. Το κράτος αρνείται να τους δώσει την ελληνική ιθαγένεια.
Γραφειοκρατία (εμμονή στην απόδειξη εκατοντάδων ημερών ασφαλιζόμενης εργασίας, ασφυκτικές προθεσμίες, ανελαστικές προϋποθέσεις, λεπτομερειακές ρυθμίσεις) και τα πιο ακριβά παράβολα της Ευρώπης εξοντώνουν τους μετανάστες.
Εμποδίζεται η οικογενειακή συνένωση με την αίτηση αναγνώρισης 150 ημερών ασφάλισης ακόμα και για τις συζύγους που δεν πρόκειται να εργαστούν, αλλά να συνενωθούν με τον συντηρούντα αλλοδαπό σύζυγο, ο οποίος ζει και εργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/7:
6:00 μ.μ.- Έναρξη
6:30 μ.μ.- Αφήγηση παραμυθιών και δρώμενα για παιδιά
8:00 μ.μ.- Συζήτηση με θέμα: «Παγκόσμια κρίση, πρόσφυγες, Ευρώπη- Φρούριο»
Θα μιλήσουν: Μάκης Καβουριάρης Πανεπιστημιακός, Νασίμ Μοχαμέντι
πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, Γιώργος Μανιάτης μέλος του Δικτύου
Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αφγανών (Αθήνα), το γρούπ 804,4 pounds (Ναύπλιο) και πάρτι me dj set.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/7:
6:00 μ.μ.- Έναρξη
6:30 μ.μ.- Αφήγηση παραμυθιών και δρώμενα για παιδιά
8:00 μ.μ.- Συζήτηση με θέμα: «Μετανάστες δεύτερης γενιάς, δικαιώματα και διαπολιτισμική εκπαίδευση στα σχολεία».
Θα μιλήσουν: Ηλίας Παπαδόπουλος δικηγόρος, Μαριάννα Χαϊντάρι αλβανίδα μετανάστρια, Κλεάνθης Βουλαλάς, δάσκαλος στο 132ο σχολείο Γράβας.
Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα G-bani RG (Αθήνα) και τους ΑΡΓΟΣ ΑΝΑΠΛΟΥΣ.
http://alliprotasi.wordpress.com/2008/07/16/2%ce%bf-%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%86%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb-%cf%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια: