Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008

71 μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Μάλτας

Το πλοιάριο, με 79 άτομα, είχε αποπλεύσει πριν 9 μέρες από τη Λιβύη.Οι οκτώ επιζώντες ανέφεραν στην αστυνομία της Μάλτας ότι ξεκίνησαν από τη Λιβύη, πριν εννέα μέρες. Ηταν 79,στην πλειοψηφία τους από την Ερυθραία και το Σουδάν, τα αποθέματα νερού και τροφίμων τους τελείωσαν μετά από δύο μέρες και, λόγω της τρικυμίας, το φουσκωτό με το οποίο ταξίδευαν έχασε τον κινητήρα του. Για μέρες, επομένως, το πλεούμενο ήταν έρμαιο των κυμάτων. Στο διάστημα αυτό άλλοι πέθαναν από τις κακουχίες, και άλλους τους παρέσυραν τα κύματα. Το φουσκωτό, σιγά- σιγά, άρχισε να μπάζει νερά και τελικά βούλιαξε 40 περίπου μίλια νότια της Μάλτας. Ελάχιστοι οι επιζώντες τους οποίους περισυνελεξε ένα ψαροκάικο της Μάλτας, και στη συνέχεια μία ακταιωρός της αστυνομικής δύναμης Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους οδήγησε στη Βαλέττα της Μάλτας και στο κέντρο κράτησης μεταναστών του Σάφι. Αρχικά το πλήρωμα του ψαροκάικου που περισυνέλεξε τους μετανάστες μιλούσε για 10 αγνοούμενους, με τη βοήθεια όμως διερμηνέα, οι επιζώντες ανέφεραν τον πραγματικό αριθμό των επιβατών. Επρόκειτο για 79 άτομα, στην πλειοψηφία τους άνδρες και οκτώ γυναίκες, από τις οποίες οι τέσσερις σε κατάσταση εγκυμοσύνης, και ένα μικρό παιδί. Η ακτοφυλακή της Μάλτας μετά από έρευνες δεν κατόρθωσε να εντοπίσει κανένα ίχνος ναυαγού.
Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα με πρόσφατη έκθεση της υπολογίζει σε 380 μετανάστες ππου έχουν πνιγεί στο κανάλι της Σικελίας μόνο τους έξη πρώτους μήνες του 2008, μετά τους 500 αγνοούμενους του 2007.
Σύμφωνα με την οργάνωση Fortress Europa ,με έδρα στην Ιταλία, από το 1988 μέχρι σήμερα το σύνολο των μεταναστών που πνίγηκαν στα ανοικτά της Σικελίας φτάνει τους 12.566 και των αγνοούμενων τις 4.646

Πηγες: il manifesto,28/08/2008 -http://indy.gr/newswire/71-metanastes-pnigikan-anoikta-tis-maltas

Δεν υπάρχουν σχόλια: