Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Δρακόντειο το σύστημα εισαγωγής μεταναστών” (Συνέντευξη του Δ/ντή του Κέντρου Aντιγονη στην εφημ.ΑΥΓΗ)

Στη μακροπρόθεσμη ενίσχυση και προώθηση ενός δρακόντειου συστήματος ελεγχόμενης 'εισαγωγής' από τρίτες χώρες εκατομμυρίων φτηνών και πειθήνιων μεταναστών εργατών και υπαλλήλων" αποσκοπεί το Σύμφωνο "Μετανάστευσης και Ασύλου", που προωθεί η γαλλική προεδρία της Ε.Ε., σύμφωνα με τον Νάσο Θεοδωρίδη, διευθυντή του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό "Αντιγόνη", που ειδικεύεται ως ερευνητικός φορέας σε ζητήματα μετανάστευσης και καταπολέμησης των ρατσιστικών διακρίσεων. Αφορμή για την κουβέντα μας αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπ. Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου σχετικά με τη συμφωνία και συμμετοχή της Ελλάδας στο αντιδραστικό Σύμφωνο που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί, με διακηρυγμένο στόχο την πάταξη της "παράνομης μετανάστευσης" μέσω της θωράκισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.


Συνέντευξη στον Νίκο ΜΟΡΦΟΝΙΟ


* Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος με τις δηλώσεις του στις αρχές της βδομάδας εξέφρασε την πλήρη εναρμόνιση του ελληνικού κράτους με το Σύμφωνο "Μετανάστευσης και Ασύλου", που προωθεί η γαλλική προεδρία της Ε.Ε. Θέλεις καταρχήν να μας πεις συνοπτικά τι προβλέπει το Σύμφωνο αυτό;

Το Σύμφωνο αποσκοπεί αφενός στη σταδιακή μεσοπρόθεσμη εναρμόνιση της μεταναστευτικής πολιτικής σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με σαφή στόχο τον περιορισμό των "μεταναστών χωρίς χαρτιά", και αφετέρου στη μακροπρόθεσμη ενίσχυση και προώθηση ενός δρακόντειου συστήματος ελεγχόμενης "εισαγωγής" από τρίτες χώρες εκατομμυρίων φτηνών και πειθήνιων εργατών και υπαλλήλων με περαιτέρω συνέπεια τη διόγκωση της σημερινής "γκρίζας ζώνης" των ανασφάλιστων ή ημιαπασχολούμενων μεταναστών, που βιώνουν ένα καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας και έντονης εκμετάλλευσης. Εξάλλου, η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ξεκάθαρα στην "αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, με θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., μέσω εντατικότερων και ουσιαστικότερων ελέγχων, ιδίως στο πλαίσιο του Frontex". Ήδη υπενθυμίζω ότι Έλληνες συνοριοφύλακες συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στα θαλάσσια σύνορα Ιταλίας και Μάλτας (επιχείρηση "Ναυτίλος") καθώς και στην περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας (επιχείρηση "Ερμής"). Τα αποτελέσματα όμως υπήρξαν οδυνηρά σε επίπεδο απώλειας ανθρώπινων ζωών, αφού η Ισπανία μείωσε κατά το ήμισυ τον αριθμό των εισερχομένων με το αιματηρό αντίτιμο του τετραπλασιασμού των θανάτων μεταναστών εξαιτίας του Frontex, η χρηματοδότηση του οποίου έχει αυξηθεί ιλιγγιωδώς. Βρισκόμαστε δηλαδή στα πρόθυρα της μεθοδευμένης δημιουργίας ενός πολυδάπανου ενιαίου ευρωπαϊκού "σώματος συνοροφυλάκων και ακτοφυλακής", που θα φροντίζει επιμελώς ώστε οι φτωχοί και οι κατατρεγμένοι να παραμένουν εκτός των γεωγραφικών ορίων της "ηπείρου του πλούτου και της ευημερίας".

* Πριν 2 μήνες ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η γνωστή και ως "ντιρεκτίβα του αίσχους" για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, ενώ τώρα προωθείται το παραπάνω αντιδραστικό Σύμφωνο. Πώς εξηγείς αυτή τη σκλήρυνση των αντιμεταναστευτικών μέτρων και ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής;

Στο όνομα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη σύσταση των μηχανισμών εκείνων που θα "εγγυηθούν" το κλείσιμο των συνόρων της σε όσους μετανάστες δεν εξυπηρετούν τα στενώς εννοούμενα οικονομικά συμφέροντα των χωρών-μελών. Αυτή η πολιτική διαχείρισης του "προβλήματος" των μεταναστών προς όφελος των χωρών - μελών της Ε.Ε., δίχως να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι οι πλούσιες δυτικές χώρες έχουν τεράστιες ευθύνες για την ύπαρξη φτώχειας στον πλανήτη, υιοθετήθηκε ήδη από το 1999 στο Τάμπερε της Φινλανδίας. Στη Σύνοδο της Χαλκιδικής, η πολιτική αυτή επικυρώθηκε και μελετήθηκαν δράσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της. Έτσι, η είσοδος μεταναστών σε μια χώρα - μέλος της Ένωσης θα εξαρτάται από την "ικανότητα υποδοχής" της, δηλαδή από τις ανάγκες για φτηνή εργατική δύναμη. Στην κατεύθυνση αυτή, οι δράσεις της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες στον τομέα της μετανάστευσης έχουν μια κοινή αφετηρία, δηλαδή την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών μέσω της εκμετάλλευσης των μεταναστών. Είναι προφανές ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται εργαλειακά ως ένα οικονομικό μέγεθος, και όχι ως άνθρωποι - φορείς ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Τέλος, δεν είναι αμελητέος και ο παράγοντας της πολιτικάντικης προσέγγισης του ζητήματος, αφού συνήθως τα αυστηρά κατασταλτικά μέτρα ικανοποιούν το "περί δικαίου" αίσθημα μιας κοινής γνώμης που λόγω ελλιπούς ενημέρωσης καθίσταται ολοένα πιο ευάλωτη στη ρατσιστική κινδυνολογία και άρα πιο πρόθυμη να υπερψηφίσει κόμματα και πολιτικούς που υπόσχονται σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής.

* Στη χώρα μας πώς μπορούν να αντιδράσουν οι μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις;

Στο ζήτημα αυτό υπάρχει ολοφάνερη αντίθεση στόχων και επιδιώξεων ανάμεσα στην πολιτεία και στο αντιρατσιστικό κίνημα. Οι φιλομεταναστευτικές οργανώσεις δεν αποδέχονται το δημαγωγικό παραμύθι που λέει ότι "τα σύνορα απειλούνται από τους μετανάστες" και ότι τάχα θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη αποτροπή της έλευσης τους, διότι απλούστατα σε μια σύγχρονη κοινωνία με μεταβαλλόμενες και εύπλαστες ανάγκες είναι όχι μόνο πολιτικά και ηθικά εσφαλμένη αλλά και εντελώς παρωχημένη η αντίληψη περί "κλειστού αριθμού" θέσεων εργασίας. Κατά συνέπεια, το πάγιο αίτημα - όσο ουτοπικό και αν φαντάζει λόγω της συντηρητικής νοοτροπίας των κυβερνώντων - είναι αναμφίβολα η απόσυρση ενός τέτοιου Συμφώνου, με αγώνες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

πηγη:Κυριακάτικη ΑΥΓΗ - 24 Αυγούστου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: