Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Κειμενο καταγγελίας για τον άγριο ξυλοδαρμό των Αφγανών στο λιμάνι της Πάτρας (8/9/08)

Μέρα με την μέρα η Πάτρα βομβαρδίζει με γεγονότα που αποκαλύπτουν την δυσανεξία αυτής της πόλης προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η πραγματικότητα των τελευταίων καιρών έρχεται να μας τραβήξει από το αυτί για να μας υποδείξει την ρατσιστική δυσοσμία που διαπερνά αυτόν τον τόπο. Το ότι καθημερινά το λιμάνι μετατρέπεται σε τόπο βασανισμού για τους πρόσφυγες το επεσήμανε ξανά το γεμάτο αίμα έγκλημα της Δευτέρας. Οι λιμενικοί -ή αλλιώς τα αρπακτικά που έχουν αναλάβει την βρωμοδουλειά να «καθαρίζουν» το λιμάνι- ξυλοκόπησαν άγρια τους Αφγανούς πρόσφυγες στέλνοντας αιμόφυρτους αρκετούς στο νοσοκομείο και πολύ βαριά τραυματισμένους. Ο άγριος ξυλοδαρμός ενός πρόσφυγα από έναν λιμενικό ήταν η αφορμή για να προκαλέσει την αντίδραση των προσφύγων που βρίσκονταν εντός του χώρου του λιμένα. Ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό για να εκδηλώσει την αγανάκτηση και την οργή των προσφύγων για τον καθημερινό εξευτελισμό τον οποίο αναγκάζονται να υποστούν. Να απαιτήσουν έναν στοιχειώδη σεβασμό. Μια οργή απόλυτα δίκαιη ενάντια στα σύγχρονα βασανιστήρια της Πάτρας.


Το μόνο που μπορούμε να πούμε εξαρχής είναι ότι θα χαρακτηρίζαμε την Λιμενική Αρχή και τους λιμενικούς αιμοβόρα σαδιστικά σκυλιά, αλλά τα σκυλιά δεν διαθέτουν σαδισμό, ούτε ηδονίζονται ξυλοκοπώντας ανελέητα μετανάστες, ούτε αρέσκονται να κλείνουν τους πρόσφυγες για βδομάδες στα ειδικά για αυτούς κατασκευασμένα κοντέινερ στο χώρο του λιμένα αφήνοντάς τους μία και δυο μέρες χωρίς τροφή και νερό, να μαχαιρώνουν ασταμάτητα ανήλικους -και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Η Λιμενική αρχή έχει εθιστεί πλέον στην αναζήτηση αίματος προσφύγων και δεν μπορεί να σταματήσει ούτε λεπτό να επιδίδεται σε τέτοιες τερατωδίες. Όλα αυτά τα χρόνια δεν σταματά να διαπράττει αυτά τα εγκλήματα, να κακοποιεί τα ήδη ταλαιπωρημένα κορμιά των προσφύγων, να τους υποβάλει σε βασανιστήρια. Δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Ο ισχυρισμός του αντιθέτου σημαίνει ταυτόχρονα κατάφαση και θέση συνενοχής τόσο στα αισχρά ρατσιστικά φαινόμενα που έχουν προηγηθεί όσο και για τις επικίνδυνες και εγκληματικές διαθέσεις της πόλης αυτής.


Αρκεί κανείς να δεί τα δελτία ειδήσεων όπου το ρατσιστικό μίσος και η απέχθεια προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες παίρνει την πιο αηδιαστική μορφή, και που δεν μπορεί παρα να προκαλεί την οργή μας. Αρκεί κανείς να δεί την αισχρή συγκάληψη των εγκλημάτων και την ταυτόχρονη ολέθρια αντιστροφή της πραγματικής κατάστασης παρουσιάζοντας τους πρόσφυγες ώς επιτιθέμενους σε μια πολιορκία απέναντι στο λιμάνι και στα "ανήμπορα παλικάρια".


Η πραγματικότητα των προσφύγων είναι η πραγματικότητα ενός βιώματος φόβου, κυνηγητού και βίας αλλά ακόμα και η απλή διατύπωση μας αυτή δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να αντικαθρεπτίσει την πραγματική κατάστασή τους όσο και τις ολέθριες συνέπειες που αυτή προκαλεί στα σώματα και στην ψυχή τους. Αφού φτάσουν στην Πάτρα μετά από ένα βασανιστικό κυνηγητό, αυτή τους υποδέχεται ξεκινώντας ένα δεύτερο. Δεν είναι μόνο θύματα ενός πολέμου αλλά και θύματα ρατσισμού που παροντοποιείται στον τρόπο με τον οποίο η πόλη αυτή τους υποδέχεται και στον βαθμό στον οποίο συμβάλει για την διατήρηση των άθλιων συνθήκών διαβίωσης τους, αλλά κυρίως στον βαθμό που αυτή έχει συμβάλει στα μέγιστα και συνεχίζει να το κάνει προκειμένου να τους εκδιώξει από δίπλα της. Πρέπει να δούμε ότι τα εγκληματικά αυτά φαινόμενα δεν γίνονται μόνο μέσα στο λιμάνι αλλά και έξω από αυτό, η ευθύνη των οποίων βαραίνει ολόκληρη την κοινωνία της Πάτρας, και τον καθένα μας ξεχωριστά.


Αυτή η πόλη όλο αυτό τον καιρό δεν σταματά να καταπατά τις θεμελιωθέστερες δημοκρατικές κατακτήσεις και να πνίγει κάθε έννοια αξιοπρέπειας, ισότητας και ελευθερίας. Δείχνει καθημερινά ολοένα και περισσότερο πόσο μισόξενη είναι. Η εναντίωση σε τέτοιου είδους θηριωδίες που διαπράττονται καθημερινά δεν πρέπει να ξεχνά ή να υποτιμά την δύναμη των γηγενών εθνικιστικών και ρατσιστικών σημασιών που γενούν, θρέφουν και πυροδοτούν αυτά τα φαινόμενα, και που έχουν οδηγήσει την κατάσταση στην Πάτρα στην ειδεχθή μορφή που είναι σήμερα.


Καταγγέλουμε τις θηριωδίες που έγιναν από το Λιμενικό Σώμα εις βάρος των προσφύγων ως μια ακόμα ενέργεια που προστίθεται στην συστηματική πρακτική εκδίωξης των προσφύγων και των μεταναστών. Εναντιωνόμαστε στα κατασταλτικά μέτρα των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν σαν αποτέλεσμα να βασανίζονται συνάνθρωποί μας και να καθίστανται αιχμάλωτοι μιας βάναυσης συνθήκης. Εναντιωνόμαστε άλλο τόσο σε αυτούς που θέλουν να πιστεύουν ότι η ύπαρξη των μεταναστών είναι πρόβλημα και τους λέμε ότι το πρόβλημα δεν είναι άλλο από το γεμάτο ρατσισμό και εθνικισμό κεφάλι τους.



-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


-ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΓΓΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ



-ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΜΥΑΛΑ


- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ



Πρωτοβουλία για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Immigrants clash with maritime police and cops (Patras, 8/9/2008)


Relative material, photos and videos: http://patras.indymedia.org

As it may be known, near Patras port gather hundreds of immigrants without papers, mainly from Afghanistan, trying to find a way to Italy and western Europe. Again as it may be known, it is an every-day practice of the cops to attack verbally or physically against them. Though, after a brutal beating of three immigrants by maritime cops, other immigrants and solidarians gathered at the hospital there they were kept and marched to the port demanding the release of other immigrants arrested. Maritime cops denied, so clashes erupted, with immigrants throwing dozens of stones towards them, breaking police cars and guard-boxes, while also chased down some maritime cops, some of them later attacked once again against immigrants. After the clash, immigrants and solidarians returned to an area where immigrants area squating with tents, with a march.

http://directactiongr.blogspot.com/2008/09/immigrants-clash-with-maritime-police.html