Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Ανέγερση μνημείου πεσόντων ναζί απέναντι από στρατόπεδο συγκέντρωσης(λιθουανια)

Μνημείο για να τιμηθούν οι γερμανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ανεγείρεται στην κωμόπολη Σαλασπίλς,18 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ρίγα, απέναντι από στρατόπεδο συγκέντρωσης για σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η τοπική εφημερίδα Salaspils Vestis.Τα έξοδα για την ανέγερση του μνημείου θα τα αναλάβει η δημοτική αρχή της γερμανικής πόλης Βρέμη.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη της Νυρεμβέργης, στο στρατόπεδο του Σαλασπίλς τα βασανιστήρια και τα «πειράματα ιατρικής φύσης» ήταν στην ημερήσια διάταξη και πάνω από 100.000 κρατούμενοι και μικρά παιδιά δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο αυτό. Οι οργανώσεις των επιζώντων χαρακτήρισαν το σχέδιο αυτό «προσβολή» και «ύβρη». Στο παρελθόν η Ρωσία προσπάθησε να τραβήξει την προσοχή της Ε.Ε. σε ανάλογες προσπάθειες των βαλτικών χωρών να εξυμνήσουν το ναζισμό, οι οποίες συνοδεύονται συχνά από πολιτικές διακρίσεων κατά πολιτών ρωσικής καταγωγής.



Πριν λίγους μήνες η πρωτεύουσα της Λιθουανίας Ρίγα είχε φιλοξενήσει πορεία βετεράνων των Βάφφεν SS στην οποία συμμετείχαν και 200 βετεράνοι της λιθουανικής λεγεώνας μαζί με υποστηρικτές τους, υπό την προστασία των αστυνομικών αρχών


ΠΗΓΕΣ:http://media.einnews.com/latvia/
http://www.peacereporter.net/default_news.php?ndata=2008-09-25&idn=54559
http://indy.gr/newswire/anegersi-mnimeioy-pesonton-nazi-apenanti-apo-stratopedo-sygkentrosis

Δεν υπάρχουν σχόλια: