Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008
Ενα σχέδιο χωρίς σχέδιο...
Λίγοι το άκουσαν και ακόμα λιγότεροι το πρόσεξαν: Η Ευρώπη, εκτός από κοινό σχέδιο για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, διαθέτει πλέον και κοινό σύμφωνο για τη μετανάστευση
Το σύμφωνο ήταν έτοιμο από τον Ιούλιο, αλλά η επίσημη παρουσίασή του αναβλήθηκε για το φθινόπωρο και πραγματοποιήθηκε κυριολεκτικά «στην τούρλα του Σαββάτου». Οπότε, με την οικονομική κρίση να απειλεί σοβαρά και την Ευρώπη, το μεταναστευτικό περνά σε δεύτερη, αν όχι τρίτη, μοίρα.
Επιλεκτική η Ε.Ε.
Ωστόσο, το σύμφωνο για τη μετανάστευση δεν συνεπάγεται και κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αφού πρόκειται περισσότερο για ένα σύνολο κοινών δεσμεύσεων. Κατά τα άλλα, η κάθε χώρα παραμένει κυρίαρχη στο εσωτερικό της ως προς το ζήτημα, έχοντας παράλληλα κατά νου τις «ενδεχόμενες επιπτώσεις στους γείτονές της», ενώ δεσμεύεται να πατάξει τη λαθραία διακίνηση προσώπων.
*Η κοινή γραμμή είναι η επιλεκτική μετανάστευση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει ανοιχτές τις πύλες της σε μετανάστες με συγκεκριμένη επαγγελματική εξειδίκευση, τους οποίους θα εφοδιάζει με «μπλε κάρτα» (στα πρότυπα της αμερικανικής «πράσινης κάρτας»), θα κρατήσει εντός των συνόρων της τους πλέον χρήσιμους και θα διώξει όσους περισσεύουν.
Το σύμφωνο, εξάλλου, το οποίο το καλοκαίρι είχε ψηφιστεί και από (κεντρο)δεξιούς και (κεντρο)αριστερούς, το λέει ρητά: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες όλους τους μετανάστες που αναζητούν σε αυτή μια καλύτερη ζωή».
Το σύμφωνο έχει εισπράξει την καταδίκη διαφόρων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ευρωβουλευτών από τα κόμματα της αριστεράς και των οικολόγων, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια πολιτική που βασίζεται στην υποκρισία αντί για τον απαραίτητο ρεαλισμό.
«Το σύμφωνο μπορεί σε τελευταία ανάλυση να είναι και θετικό γιατί δεν θα αλλάξει τίποτα», σχολιάζει η γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων, Ελέν Φλοτρ και ίσως να έχει δίκιο. Η κάθε χώρα αφήνεται ελεύθερη να ρυθμίσει το ζήτημα «ανάλογα με τις δικές της δυνατότητες υποδοχής νέων μεταναστών».
*Σε ό,τι πάντως αφορά τη νομιμοποίηση λαθρομεταναστών που ήδη βρίσκονται εντός των συνόρων της, δεσμεύεται να εξετάζει την κάθε περίπτωση χωριστά και να μην προχωρεί σε μαζικές νομιμοποιήσεις, όπως έκαναν τα τελευταία χρόνια η Ισπανία και η Ιταλία.
*Με εξαίρεση αυτόν τον περιορισμό, έκαστος θα πράξει όπως νομίζει: η Ολλανδία, για παράδειγμα, θα διατηρήσει το αυστηρό σύστημα που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια, η Βρετανία θα πειραματιστεί με το μεταναστευτικό «πόιντ σίστεμ» που εισηγήθηκε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης Φιλ Γούλας, ενώ η Ιταλία θα συνεχίσει τη μπερλουσκονική αντιμεταναστευτική υστερία.
*Ενα από τα θετικά σημεία του συμφώνου είναι ότι δεν επιτρέπει στους Ιταλούς να προχωρήσουν σε ορισμένα απαράδεκτα ρατσιστικά μέτρα όπως στη μαζική εκδίωξη τσιγγάνων λαθρομεταναστών, στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από παιδιά και στην επιβολή φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια στους λαθρομετανάστες, παρ' όλο που ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, υπόσχεται να προχωρήσει ακάθεκτος.
Πολλοί οι «αόρατοι»
*Αλλά και ο Νικολά Σαρκοζί υποχρεώνεται, μέσω του συμφώνου, να ρίξει νερό στο κρασί του και να αποσύρει το λεγόμενο συμβόλαιο περί μετανάστευσης, το οποίο επιβάλλει στους νεοεισερχόμενους να μιλούν τη γαλλική γλώσσα και να γνωρίζουν τον γαλλικό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές αξίες.
*Κατά τα άλλα, το σύμφωνο που επιτρέπει απέλαση των «ανεπιθύμητων» και σύλληψη των υποψηφίων προς απέλαση, εφόσον κρίνονται ύποπτοι διαφυγής, δεν αναφέρει το παραμικρό για τους δουλεμπόρους που θησαυρίζουν μεταφέροντας χιλιάδες λαθρομετανάστες κάθε χρόνο στην Ευρώπη.
Την ημέρα που υπογραφόταν το σύμφωνο, 600 Αφρικανοί προσάραζαν στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα. Αλλη μια σταγόνα στον ωκεανό των 8.000.000 «αόρατων» για τις αρχές ανθρώπων που φυτοζωούν χωρίς χαρτιά σε μια Ε.Ε. που δεν μπορεί να τους «περιθάλψει υπό αξιοπρεπείς συνθήκες».
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/10/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=26.10.2008,id=48508880
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου