Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Ξεχωριστά σχολεία για μετανάστες θέλουν να φτιάξουν στην Ιταλία


πρόταση της Λέγκας του Βορρά, γνωστών ακροδεξιών πεποιθήσεων

Πεδίο μάχης θυμίζει το πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας μετά την έγκριση πρότασης της Λέγκα του Βορρά για τη δημιουργία σχολικών τάξεων όπου θα φοιτούν μόνο παιδιά μεταναστών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Λέγκα, στόχος του μέτρου, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή, είναι η ταχεία εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας από τα παιδιά των μεταναστών ώστε καταφέρουν σταδιακά να παρακολουθήσουν το σχολικό πρόγραμμα με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.

Το μέτρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, ενώ επιφυλάξεις εκφράστηκαν ακόμα και από εκπροσώπους της συμπολίτευσης.

«Οι τάξεις αυτές δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να θυμίζουν εποχές και λογικές του απαρχάϊντ» δημοσιεύει η εφημερίδα Il Secolo d'Italia, η οποία ανήκει στο κόμμα Εθνική Συμμαχία, τον ισχυρότερο κυβερνητικό εταίρο του Μπερλουσκόνι.

«Κινδυνεύουμε να δούμε τα ξένα παιδάκια να κυκλοφορούν με ένα τεράστιο 'Μ' πάνω στα παλτά τους το οποίο θα δηλώνει ότι είναι μετανάστες» δήλωσε ο κεντρώος Καζίνι, πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους, η κυβέρνηση μετονόμασε το μέτρο, από το αρχικό «τάξη γέφυρα» (Classi ponte), σε «τάξεις υπέρ της ένταξης» (classi di inserimento).

Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του τονίζοντας ότι το επικείμενο μέτρο εισάγει διακρίσεις στα σχολεία

πηγη:http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=948852&lngDtrID=245

Δεν υπάρχουν σχόλια: