Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Σχετικά με το διήμερο αντιπληροφόρησης για τους μετανάστες






Στις 17-18 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διήμερο αντιπληρόφορησης για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από συντρόφισσες/ους του αναρχικού, αντιεξουσιαστικού, ελευθεριακού χώρου.


Ακολουθει το κειμενο που μοιραστηκε:


Ο πόλεμος της Ευρώπης σε μετανάστες και πρόσφυγες

Στις 15-16 Οκτώβρη 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση επικυρώνει το «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», το οποίο συνοψίζεται στα εξής:

- δημιουργούνται νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων εντός και εκτός συνόρων Ε.Ε.

- καταργείται στην πράξη το άσυλο

- θεσπίζεται η ελεγχόμενη κυκλική μετανάστευση

- εγκαθιδρύονται ολοκληρωτικά συστήματα ελέγχου (π.χ. βιομετρικός έλεγχος από την ηλικία των έξι ετών)

- συστηματικοποιούνται οι διώξεις και οι απελάσεις των μεταναστών χωρίς χαρτιά

Επίσης, αναβαθμίζεται η Frontex («Οργανισμός Συντονισμού Ελέγχου Εξωτερικών Συνόρων»), εξοπλίζεται με νέα μέσα (ραντάρ, δορυφόρους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη…), αναλαμβάνοντας επιχειρήσεις σε όλα τα σημεία συνόρων της Ε.Ε, ενώ ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σώματος Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής.

Ειδικότερα, το Σύμφωνο, ενσωματώνοντας την «ντιρεκτίβα του αίσχους» που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνη, προβλέπει:

- την απαγόρευση των μαζικών νομιμοποιήσεων μεταναστών

- τη δυνατότητα 18μηνης κράτησης μεταναστών που «παραβιάζουν τα σύνορα της Ευρώπης»

- τη δυνατότητα φυλάκισης και απέλασης μεταναστών χωρίς χαρτιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (έγκυες, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων, ασυνόδευτοι ανήλικοι)

- την παράκαμψη των νομικών διαδικασιών, καθώς η φυλάκιση των μεταναστών χωρίς χαρτιά θα μπορεί να διατάσσεται από διοικητικές αρχές

- τη δυνατότητα απέλασης σε τρίτη χώρα, ακόμα και ασυνόδευτων ανήλικων (ένα παιδί-πρόσφυγας από το Αφγανιστάν θα μπορεί να απελαύνεται στην Τουρκία ή τη Λιβύη...)

- την 5ετή απαγόρευση επανεισόδου σε όσους/ες απελαύνονται.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η οποία υπερθεμάτισε σε όλες τις αντιμεταναστευτικές ρυθμίσεις, πρότεινε να λειτουργήσει στον Πειραιά το «Κέντρο για τα Θαλάσσια Σύνορα της Frontex» και να εγκατασταθεί στην Αθήνα το «Ευρωπαϊκό Γραφείο Στήριξης», το οποίο θα δίνει πληροφορίες για το άσυλο, τη στιγμή που το ποσοστό θετικών απαντήσεων ασύλου στη χώρα είναι κάτω από 0,6%, ενώ έχει εξαγγείλει και την κατασκευή 12 νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Όλα αυτά, όταν η σφαγή στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης εντείνεται: 257 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο μόνο μέσα στο 2007 και πάνω από 1.000 την τελευταία δεκαετία, ενώ την ίδια περίοδο 50 μετανάστες δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς, λιμενικούς ή «αγανακτισμένους νοικοκυραίους», χωρίς να περιλαμβάνονται σ’ αυτούς τους αριθμούς οι δολοφονίες λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας σε εργασιακούς χώρους (13 μετανάστες είναι οι νεκροί μόνο στα ολυμπιακά έργα). Επιπλέον, από τις 38 καταγγελίες κατά αστυνομικών για κακομεταχείριση και βασανιστήρια κατά την περίοδο 2003-2007 ερευνήθηκαν πειθαρχικά δύο και αποτάχθηκε μόνο ένας (1) αστυνομικός.

Και η «πολιτισμένη Ευρώπη»;

Περίπου 12.000 είναι οι νεκροί την τελευταία δεκαετία στα σύνορα της Ευρώπης και 400.000 είναι τα θύματα βασανιστηρίων, ενώ τους επιζήσαντες «τυχερούς» περιμένει η φυλακή, ένα από τα 300 στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι βιασμοί, ο καθημερινός εξευτελισμός, το ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους των πόλεων, το μαχαίρι του φασίστα και του παρακρατικού, τα βασανιστήρια, η άγρια εκμετάλλευση, οι συνθήκες δουλείας. Οι Αφρικανοί, οι Ασιάτες και οι Λατινοαμερικανοί, ευλογημένο εμπόρευμα, σκλάβοι και υποτελείς στην Ευρώπη των προηγούμενων αιώνων, σήμερα, βαφτίζονται «λαθρομετανάστες», αποτελούν τον νέο «εσωτερικό εχθρό» και γίνονται ανεκτοί μόνο ως ελεγχόμενα φτηνά εργατικά χέρια σ’ έναν ευρωπαϊκό εφιάλτη.

Η αλληλεγγύη στους μετανάστες και τους πρόσφυγες δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Είναι στάση ζωής, όρος ελευθερίας και μέσο αγώνα. Δείχνει σε ποια πλευρά του κόσμου έχουμε διαλέξει να βρισκόμαστε, στον παγκόσμιο πόλεμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ενάντια στην ανθρωπότητα, στον παγκόσμιο πόλεμο του θανάτου ενάντια στη ζωή.

Ενάντια στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα

Ενάντια στα «σύμφωνα» και τις «ντιρεκτίβες» του θανάτου και της υποταγής

Ενάντια στην καταστολή, το ρατσισμό και τη γκετοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων

Για έναν κόσμο χωρίς σύνορα, χωρίς χαρτιά, χωρίς εκμετάλλευση

Συντρόφισσες/οι από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό, ελευθεριακό χώρο





φωτο: ATHENS INDYMEDIA
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=917728

Δεν υπάρχουν σχόλια: