Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Εκλογές στις Η.Π.Α.: Η ομοφοβία καλά κρατεί


Εκτός από την εκλογή προέδρου και αντιπροσώπων στο Κογκρέσο, σε αρκετές πολιτείες οι Αμερικανοί έκριναν με την ψήφο τους και προτεινόμενες νομοθεσίες για μια σειρά κοινωνικών θεμάτων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αμερικάνικη κοινωνία ήταν μεν έτοιμη να εκλέξει μαύρο πρόεδρο, αλλά εξακολουθεί να διακατέχεται από έντονη ομοφοβία.

Ταυτόχρονα με την εκλογή προέδρου, γερουσιαστών και αντιπροσώπων για το Κογκρέσο, στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου οι ψηφοφόροι σε αρκετές πολιτείες των Η.Π.Α. κλήθηκαν να αποφασίσουν για μια σειρά κοινωνικών θεμάτων. Πρόκειται για αλλαγές στα πολιτειακά συντάγματα, που αφορούν θέματα όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων, οι εκτρώσεις, η γενετική έρευνα σε εμβρυονικά κύτταρα (stem cell recearch), η ιατρική χρήση της μαριχουάνας κ.α., που συνόδευσαν ως νομοθετικές προτάσεις τις προεδρικές εκλογές.

Το γενικό συμπέρασμα: η ομοφοβία στις Η.Π.Α. καλά κρατεί. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου έγιναν προτάσεις για περιορισμό των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, αυτές υπερψηφίστηκαν από τους ψηφοφόρους. Ακόμα και στην "προοδευτική" Καλιφόρνια, όπου από τον περασμένο Μάιο πραγματοποιούνταν γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων, υπερψηφίστηκε η περίφημη "πρόταση 8", που απαγορεύει τους γάμους αυτούς, με 52% υπέρ και 48% κατά της πρότασης. Αντίστοιχες προτάσεις υπερψηφίστηκαν στην Αριζόνα και την Φλόριντα, με ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά. Στο Αρκάνσας, απαγορεύτηκε η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, με 57% υπέρ έναντι 43% κατά.

Αντίθετα, οι προτάσεις που σχετίζονταν με τον περιορισμό του δικαιώματος στην έκτρωση καταψηφίστηκαν όλες, ακόμη και σε συντηρητικές πολιτείες, όπως η Νότια Ντακότα, και με συντριπτική διαφορά όπως στο Κολοράντο. Στην πολιτεία αυτή υπήρχε πρόταση που θα όριζε τη στιγμή της σύλληψης ως απαρχή της ανθρώπινης ζωής, συνεπώς κάθε έκτρωση θα ήταν δολοφονία (!). Η πρόταση καταψηφίστηκε με 73% έναντι μόλις 27%.

Άλλες προοδευτικές εκφράσεις των ψηφοφόρων: στην Αριζόνα καταψηφίστηκε πρόταση που θα ποινικοποιούσε τη φιλοξενία ή την παροχή εργασίας σε "παράνομους" μετανάστες. Στο Μίτσιγκαν υπερψηφίστηκαν προτάσεις για την ιατρική χρήση μαριχουάνας και την γενετική έρευνα σε εμβρυονικά κύτταρα. Στην Ουάσιγκτον (της Δυτικής Ακτής) υπερψηφίστηκε πρόταση που επιτρέπει την ευθανασία σε βαριά αρρώστους όταν το επιθυμούν. Στη Μασαχουσέτη καταψήφισαν πρόταση για κατάργηση του πολιτειακού φόρου.

Τα αποτελέσματα για όλες τις προτάσεις είναι τελικά και μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Ειδικά στην Καλιφόρνια, ο προεκλογικός αγώνας για την "πρόταση 8" ήταν πιο έντονος ακόμη και από αυτόν για την εκλογή προέδρου. Οι συντηρητικοί είχαν συμβιβαστεί με την εκλογή Ομπάμα στην πολιτεία, και επέλεξαν να δώσουν την ύστατη μάχη ενάντια στους ομοφυλόφιλους. Κέρδισαν και ο δήμος του Λος Άντζελες ήδη σταμάτησε να εκδίδει άδειες για γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων. Χιλιάδες διαδηλωτές/τριες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση, αλλά ο λαός εμίλησε... Υπάρχει έντονος προβληματισμός στο προοδευτικό κίνημα της Καλιφόρνιας και αυτοκριτική ότι παραμελήθηκε το ζήτημα, καθώς το βάρος είχε πέσει στην εκλογή Ομπάμα. Δείτε ένα άρθρο στο CNN για την πρόταση 8.

Αν η 4η Νοεμβρίου θεωρείται από πολλούς, μετά την εκλογή Ομπάμα, ως "το τέλος του ρατσισμού" στις Η.Π.Α., φαίνεται ότι η μισαλοδοξία των "κανονικών" είναι ακόμη πολύ έντονη και έχει βρει τον επόμενο στόχο της: να διατηρήσει το άπαρχαϊντ για τους ομοφυλόφιλους και σε ένα βαθμό ενάντια στις γυναίκες. Μάλλον θα περάσουν ακόμη πολλές δεκαετίες μέχρι να εκλεγεί ο πρώτος gay και ακόμη περισσότερες η πρώτη λεσβία πρόεδρος...


πηγες:
http://indy.gr/newswire/ekloges-stis-i-p-a-i-omofobia-kala-kratei-1
http://en.wikipedia.org/wiki/California_Proposition_8_(2008
http://www.cnn.com/ELECTION/2008/results/ballot.measures/
http://www.cnn.com/2008/POLITICS/11/05/state.laws/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: