Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Επιχείρηση-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. στον Άγιο Παντελεήμονα

Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη επιχείρηση σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. στην Πλατεία και την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα χτες το απόγευμα, που οδήγησε σε αθρόες προσαγωγές πάνω από 50 προσφύγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά, κυρίως από το Αφγανιστάν, που κρατούνται μέχρι αυτή την ώρα. Οι Αστυνομικοί μπήκαν ακόμα και μέσα σε πολυκατοικίες που μένουν Αφγανοί και συλλάμβαναν όσους δεν έχουν χαρτιά. Σε πολυκατοικία της οδού Πιπίνου, στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, έκαναν συλλήψεις μέσα σε διαμερίσματα, χωρίς ένταλμα εισαγγελέα, παραβιάζοντας το οικιακό άσυλο. Αφορμή ήταν ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία κατοίκου, ότι στη συγκεκριμένη πολυκατοικία «υπάρχουν πρόβατα»! Βέβαια δεν βρήκαν πρόβατα, (και δεν ξέρουμε αν η κατοχή προβάτων είναι αδίκημα!). Βρήκαν όμως 15 Αφγανούς χωρίς χαρτιά, τους οδήγησαν στο τμήμα της οδού Μιχαήλ Βόδα όπου κρατούνταν μέχρι αργά το βράδυ, και εκκρεμεί απόφαση διοικητικής απέλασής τους.
Καταγγέλλουμε την απόπειρα κατατρομοκράτησης των Αφγανών της συγκεκριμένης πολυκατοικίας, από μικρή ομάδα «κατοίκων» που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πολυκατοικία από το μεσημέρι χθες, ουρλιάζοντας «τσακιστείτε να φύγετε αλλιώς θα φωνάξουμε τη Χρυσή Αυγή να σας πετάξει έξω». Μέχρι που ήρθε η Αστυνομία και έκανε τη δουλειά…
Μέλη της Κίνησης «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ» που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, πήγαν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα μαζί με δικηγόρους, απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των Αφγανών, και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τη ρατσιστική πρακτική των αστυνομικών. Συναντήσαμε Αφγανούς και κατοίκους της γειτονιάς, και μιλήσαμε μαζί τους. Από τη μεριά των Αφγανών, το βασικό αίτημα είναι η παροχή πολιτικού ασύλου, η εξασφάλιση στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης σε ξενώνες φιλοξενίας, να σταματήσουν οι σκούπες και η ρατσιστική αντιμετώπιση από την Αστυνομία, που πολλές φορές τους φέρεται σαν ζώα. Από τη μεριά των κατοίκων, οι γνώμες είναι διχασμένες. Ορισμένοι λένε «να φύγουν οι ξένοι από τη γειτονιά μας», πολλοί λένε «άνθρωποι είναι κι αυτοί, αλλά να βρεθούν λύσεις για τη στέγασή τους για να μην επιβαρύνεται η ζωή όλων μας». Κάποιοι καταγγέλλουν τη συμμετοχή της «Χρυσής Αυγής» στην πρόσφατη συγκέντρωση που έκανε μερίδα κατοίκων. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους που επιχειρούν να βρουν λύσεις μακριά από την ξενοφοβία και το ρατσισμό, το ΛΑΟΣ και τις φασιστοσυμμορίες. Και με τους πρόσφυγες και μετανάστες της φτώχειας και του πολέμου.Απαιτούμε:• Την άμεση απελευθέρωση των προσφύγων που συνελήφθησαν εχτές• Την αναζήτηση ευθυνών για παράνομες ενέργειες αστυνομικών του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα• Δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας άστεγων και προσφύγων στην Αθήνα με σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη• Λεφτά για σχολεία, ιατρικά κέντρα, μονάδες του ΟΚΑΝΑ και νοσοκομεία, πεζοδρόμια και ελεύθερους χώρους στις γειτονιές μας, μισθούς και συντάξεις. Όχι για αστυνομία, συνοριακά σώματα και στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων• Να σταματήσει η ρατσιστική καταστολή της αστυνομίας απέναντι στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τη νεολαία• Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες• Νομιμοποίηση των μεταναστών, υπηκοότητα στα παιδιά τους που γεννιούνται και σπουδάζουν εδώΚίνηση "ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ"
http://kyriakatiko@yahoo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: