Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΙ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΟ Α.Τ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Το ‘χουμε πεί πολλές φορές: όταν ο ρατσισμός και η παραβίαση δικαιωμάτων φοράει «κρατική στολή», είναι ακόμα πιο καταδικαστέος και αποτρόπαιος.
Το συγκεκριμένο Α.Τ. έχει ήδη καταγγελθεί κατ’ επανάληψη για βασανισμούς προσφύγων και μεταναστών, παράνομες συλλήψεις, εξευτελιστικές συμπεριφορές. Μόλις χθες ήρθαν τα νέα περιστατικά με τις συλλήψεις και προσαγωγές των Αφγανών προσφύγων από την πλατεία Αγ.Παντελεήμονα.
Σήμερα καταγγέλλουμε μια ακόμα φρικιαστική ιστορία:
Ο Ρολάντ Φράνσις Ουγκουτσούκου, νόμιμος μετανάστης με καταγωγή από τη Νιγηρία, με ενεργή άδεια παραμονής, στις 4 Νοέμβρη και ενώ βρίσκονταν καθ’ οδόν με το αμάξι του, σταματήθηκε κοντά στην πλατεία Αμερικής από αστυνομικούς με μηχανές. Η διαδικασία του ελέγχου ήταν συνεχείς προπηλακισμοί, χτυπήματα με γκλομπ ενώ ήταν ήδη ακινητοποιημένος πάνω στο οδόστρωμα. Στις αιτιάσεις του γιατί συμβαίνει αυτό, η επαναλαμβάνομενη απάντηση ήταν «σκάσε ξέρουμε τη δουλειά μας». Ρωτάμε αυτή είναι η δουλειά τους;
Η μετάβαση στο Α.Τ. Παντελεήμονα όμως επεφύλασσε χειρότερες εκπλήξεις. Παρόλο που το διαβατήριο του Ρόλαντ Φράνσις Ουγκετσούκου ήταν ενεργό, η άδεια παραμονής του το ίδιο, και επίσης ήταν κάτοχος ελληνικής άδειας οδήγησης –η οποία του ζητήθηκε- μέσα στα γραφεία της ασφάλειας να ζητήθηκε να αφαιρέσει όλα του τα ρούχα. Όταν έμεινε μόνο με το εσώρουχο του, του ζήτησαν να το βγάλει κι αυτό. Όταν προσπάθησε να προστατέψει τα γεννητικά του όργανα –φανερά ντροπιασμένος- του είπαν να βγάλει τα χέρια του από μπροστά. Στις εύλογες διαμαρτυρίες του, τον περίμενε νέος γύρος ξύλου!
Αλλά υπάρχει και συνέχεια… Τον έστειλαν στα κρατητήρια παρόλο που τους ρωτούσε συνεχώς «γιατί» και «ποια είναι η κατηγορία». Οι διαμαρτυρίες του συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα όταν τους εκλιπαρούσε να του εξηγήσουν ή να τον αφήσουν, γιατί θα έχανε τη δουλειά του στο σούπερ-μάρκετ Carrefour (στα Σπάτα).
Οδηγήθηκε σε αυτόφωρο δικαστήριο με την –αστήρικτη- κατηγορία ότι χρησιμοποιεί πλαστή άδεια οδήγησης στις 5/11. Ο δικαστής ζήτησε να αφεθεί και να επανέλθει σε άλλη ημερομηνία για την εκδίκαση.
Παρόλα αυτά η κράτηση του συνεχίστηκε αναίτια μέχρι τις 18/11 με την συνεχή πίεση να υπογράψει την απόφαση απέλασης που είχε βγεί εις βάρος του. Η συνεχής άρνηση του να υπογράψει μια παράνομη απέλαση ακολουθούνταν από σχόλια του τύπου «αυτά να τα πείς πίσω στη χώρα σου που θα σε στείλουμε»!
Όλες αυτές τις μέρες του αρνήθηκαν πρόσβαση σε τηλέφωνο σε δικηγόρο, ή επισκέψεις. Και ήταν τελικά φίλοι του που απευθύνθηκαν στη Νιγηριανή πρεσβεία η οποία και ανέλαβε την νομική αρωγή του μετανάστη και όλη τη διαδικασία για την απελευθέρωση του.
Σήμερα ο Ρολάντ Φράνσις Ουγκετσούκου είναι έξω, αλλά ουσιαστικά έχει χάσει τη δουλειά του. Απέναντι σε όλη αυτή την σωρεία παραβιάσεων όλων των δικαιωμάτων του απάντησε με μήνυση κατά των υπευθύνων του Α.Τ.Παντελεήμονα. Την μήνυση χειρίζεται ο δικηγόρος Β.Παπαδόπουλος από την Ομάδα δικηγόρων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Εν κατακλείδι.
Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή άλλο αυτή η συμπεριφορά. Ακέραιη την ευθύνη για όλα τα περιστατικά βασανισμών, εξευτελισμών, ανομιών, ρατσιστικών αυθαιρεσιών, την φέρουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των κρατικών λειτουργών.
Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές πια οι υποκριτικές ΕΔΕ που καταλήγουν στην ατιμωρησία. Απαιτούμε για κάθε ανάλογο περιστατικό την έκπτωση και την ποινική καταδίκη των υπευθύνων.
www.yregreece.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: