Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ: Επικίνδυνο σχέδιο για την απομάκρυνση των μεταναστών


Κυβέρνηση, δήμος, νομαρχία και αστυνομία ξετυλίγουν μέρα με τη μέρα ένα σχεδιασμό με τελικό στόχο το βίαιο διωγμό τους


Συγκεντρωμένοι μετανάστες περιμένουν να βρουν μεροκάματο
Σχέδιο διωγμού των μεταναστών που ζουν στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται - όπως όλα δείχνουν - σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση, τη νομαρχία, το δήμο και την αστυνομία, που αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα. Μάλιστα, αυτό το σχέδιο, εκτός από συλλήψεις, αστυνομική βία, κλίμα τρομοκράτησης, μέτρα που στερούν από τους μετανάστες ακόμα και να φάνε ένα πιάτο φαΐ, περιλαμβάνει και την προσπάθεια των αρμόδιων φορέων να στρέψουν τους ίδιους τους κατοίκους και τους εμπόρους - ανοιχτά πια - ενάντια στους μετανάστες.

Τελευταίο κρούσμα αυτού του σχεδίου αποτελούν οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε πολυκατοικίες του κέντρου, όπου μένουν μετανάστες, που πραγματοποίησε προχτές το μεσημέρι κλιμάκιο της νομαρχίας με επικεφαλής τον νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό, με πρόσχημα τα υγειονομικά προβλήματα. Πρόκειται για πολυκατοικίες στις οδούς Βερανζέρου, Μενάνδρου και Σατωβριάνδου. Πριν από 10 μέρες έλεγχος είχε γίνει και σε ξενοδοχείο της οδού Ψαρών, όπου διαμένουν μετανάστες. «Αποκλειστικά τους μετανάστες έχουν βάλει στόχο», είπε χτες στον «Ρ», που βρέθηκε στην περιοχή, ένας καταστηματάρχης στην οδό Σατωβριάνδου.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η νομαρχία κατά τους ελέγχους διαπίστωσε σωρεία υγειονομικών προβλημάτων και σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο νομάρχης Αθηνών συνομίλησε και με την επιτροπή που έχουν συστήσει οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής προκειμένου να συμβάλουν και οι ίδιοι στην επίλυση της δραματικής αυτής κατάστασης». Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο νομάρχης Αθηνών επικοινώνησε με τον αρχηγό της αστυνομίας, στον οποίο θα αποσταλούν όπως και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών οι λίστες των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων από όλες τις πολυκατοικίες...».

Θυμίζουμε ότι η νομαρχία έχει προτείνει τη μετεγκατάσταση των μεταναστών έξω από το κέντρο. Ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχε γίνει μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Μενάνδρου και τη Σοφοκλέους. Πριν από μερικές βδομάδες έγινε καταγγελία για άγριο ξυλοδαρμό Αφγανού μετανάστη στη Μενάνδρου. Ενώ πριν λίγες μέρες ο δήμος έβαλε λουκέτο στην κοινόχρηστη κουζίνα σε κτίριο όπου ζουν Σομαλοί.



Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;
Είναι μια πραγματικότητα ότι αρκετοί κάτοικοι και έμποροι δε θέλουν εκεί τους μετανάστες. Ας δούμε πώς εκφράζεται αυτό: Την περασμένη Τετάρτη η αστυνομία, μετά από προτροπή ενός επαγγελματία στην οδό Βερανζέρου, επιχείρησε να απαγορεύσει σε εταιρεία με φιάλες υγραερίου να προμηθεύει με γκάζι τους Σομαλούς πρόσφυγες που μένουν στον ίδιο δρόμο.

Συγκεκριμένα, όταν ο υπάλληλος της εταιρείας έφτασε έξω από το κτίριο, όπου μένουν οι Σομαλοί, βρήκε την αστυνομία, η οποία του απαγόρευσε να τους πουλήσει τη φιάλη. «Τους είπα ότι εδώ μένουν και οικογένειες, παιδιά, που χρειάζεται να μαγειρέψουν. Τους είπα ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να με εμποδίσουν να τους παραδώσω τη φιάλη και κάλεσα την εταιρεία που δουλεύω. Τότε ο ένας αστυνομικός μου πήρε το τηλέφωνο από τα χέρια και είπε στον εργοδότη μου να μην ξαναπουλήσει σε αυτούς γκάζι», καταγγέλλει ο εργαζόμενος στον «Ρ».




Ποιος είναι ο στόχος τους
Αλήθεια, όταν συμβαίνουν γεγονότα όπως αυτό ή όταν επίσημα υπηρεσίες του δήμου βάζουν λουκέτο σε κοινόχρηστη κουζίνα κτιρίου όπου ζουν 70 Σομαλοί, τι ακριβώς ζητούν δήμος και νομαρχία από τους κατοίκους και την επιτροπή να κάνουν; Μήπως να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους με τελικό στόχο να διώξουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι έμποροι τους μετανάστες;

Επιπλέον, όταν ο νομάρχης λέει ότι θα στείλει τη λίστα των ιδιοκτητών των σπιτιών όπου μένουν μετανάστες στον εισαγγελέα, τι περιμένει; Μήπως δε γνωρίζει ότι - με βάση τους νόμους τους - σε αυτά τα μπουντρούμια που ζουν χιλιάδες μετανάστες, πληρώνουν με το κεφάλι υπέρογκα ενοίκια εδώ και χρόνια που πολλές φορές ξεπερνούν το μεροκάματό τους; Μήπως δε γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών; Φαίνεται πως η κοινωνική πρόνοια, για την οποία μιλούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, περιορίζεται στη διαπίστωση και την καταγγελία σε βάρος των κατατρεγμένων μεταναστών.

Το σπιτάκι μου...
Ενας Αφγανός που ζει στην οδό Βερανζέρου, μας δείχνει το σπίτι του (σ.σ. νόμιζε ότι απευθυνθήκαμε σε αυτόν για να του κάνουμε έλεγχο, χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί), ένα ημιυπόγειο σε μια τεράστια πολυκατοικία όπου έγινε έλεγχος από τη νομαρχία. «Εδώ μένουν όλο μετανάστες. Αυτό είναι το σπιτάκι μου. Μένουμε 3 άτομα». Μας δείχνει το δωμάτιο με τα τρία κρεβάτια, ένα χολ, μια κουζίνα κι ένα μπάνιο. «Η γυναίκα και τα παιδιά μου είναι στο Αφγανιστάν. Δύσκολα θα τους φέρω εδώ. Εγώ, στο Αφγανιστάν ήμουν δάσκαλος, τώρα βάφω σπίτια».




ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Θύματα εκμετάλλευσης από την πλουτοκρατία
Στις αιτίες του φαινομένου της μετανάστευσης, στην αξιοποίησή της από τους κεφαλαιοκράτες και στη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, αναφέρθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποίησε χτες το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την απασχόληση και την ένταξη των μεταναστών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε, ότι η μετανάστευση προκαλείται από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και εργατικής δύναμης από τους κεφαλαιοκράτες και από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την αναδιανομή των αγορών. Αξιοποιείται, δε το μεταναστευτικό ρεύμα από τους κεφαλαιοκράτες ως φθηνό και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό, αλλά και για τη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, για την αφαίρεση εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων από τους εγχώριους εργαζόμενους. Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, όπως αυτή εκφράζεται με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για προσωρινή κυκλική μετανάστευση, για υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, για ελεγχόμενη μετανάστευση και σύνορα ερμητικά κλειστά.

Μίλησαν ακόμα η Ελσα Παπαδημητρίου, βουλευτής της ΝΔ, η Λούκα Κατσέλη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και ο Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μισοί ανασφάλιστοι και «παράνομοι» στις καλλιέργειες φράουλας
Αποτελέσματα επιτόπιας έρευνας παρουσιάστηκαν στη χτεσινή ημερίδα. Μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκε: Στη Βουπρασία Ηλείας συντελούνται τα 3/4 της εθνικής παραγωγής φράουλας. Το σύνολο της μισθωτής εργασίας αποτελείται από μετανάστες, γεγονός που έχει ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της φράουλας και την επέκταση της παραγωγής, λόγω της ανασφάλιστης εργασίας και των χαμηλών μισθών.

Στη Βουπρασία μόλις 5 στους 10 μετανάστες είναι νόμιμοι και ασφαλισμένοι. Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες έχουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 10.000 ευρώ και λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν ικανοποιημένοι με την εργασία τους. Οι Μπαγκλαντεσιανοί είναι οι περισσότεροι που θέλουν να αλλάξουν δουλειά, όμως τα προβλήματα νομιμοποίησης τους εγκλωβίζουν τόσο στον κλάδο της γεωργίας, όσο και στην περιοχή της Βουπρασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα οι Μπαγκλαντεσιανοί έχουν φτάσει εκεί μέσα από παράνομα δίκτυα μετακίνησης μεταναστών. Επίσης το 14% των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη Βουπρασία μένουν σε παραπήγματα.
πηγες:
http://indy.gr/other-press/kentro-athinas-epikindyno-s3c7edio-gia-tin-apomakrynsi-ton-metanastn
http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=1/11/2008&id=10264&pageNo=23&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: