Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

H Χαρά της δυστυχίας στο Μεγάλο Δέρειο

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ







Η Χαρά της δυστυχίας στο Μεγάλο Δέρειο







Αν ο ρόλος μιας Ελληνίδας δασκάλας που υπηρετεί σε ένα απομακρυσμένο χωριό στον ορεινό όγκο του Βόρειου Έβρου είναι να παρέχει απλόχερα εθνικ(ιστικ)ή εκπαίδευση, αν ο ρόλος της είναι να παρακολουθεί και να καταγγέλλει στην αστυνομία τους κατοίκους ενός χωριού 570 κατοίκων, αν ο ρόλος της είναι να κατασκευάζει και να αποδίδει φαντασιακές ταυτότητες στους μαθητές της, αν εν τέλει ο ρόλος της είναι αυτός του εκπροσώπου του έθνους-κράτους ή καλύτερα του εθνικού παρακράτους στην περιοχή, ας μείνει εκεί που είναι κι ας της απονείμουμε και τιμητικό τίτλο προσφοράς στο έθνος.







Η Αντιεθνικιστική Κίνηση, πιστή και συνεπής στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αγώνα ενάντια στον εθνικισμό και ενάντια στην υπονόμευση των καλών σχέσεων μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων, δημοσιεύει την ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, και την ανακοίνωση των κατοίκων του Μεγάλου Δερείου με τις οποίες αιτούνται την απομάκρυνση της δασκάλας. Η δασκάλα και ο σύζυγός της με τη συμπεριφορά τους αποδεικνύουν καθημερινά ότι βρίσκονται στο Μεγάλο Δέρειο για να επιτελέσουν εθνικό έργο. Οι κάτοικοι αναπολούν με απέχθεια τις εποχές της μπάρας, τις εποχές δηλαδή που διέθεταν ξεχωριστά δελτία ταυτότητας για να μπορούν να διέρχονται τα εσωτερικά σύνορα του νομού, τις εποχές του Μεγάλου Αδερφού όπου παρακολουθούνταν ακόμα και ο τρόπος που ανέπνεαν. Τώρα τη θέση του Μεγάλου Αδερφού έχει αναλάβει η δασκάλα του χωριού με τον σύζυγό της και οι κάτοικοι αναβιώνουν την περίοδο της Χούντας καθώς δεν κινούνται ελεύθερα και άνετα στο ίδιο τους το χωριό.







Από τη στιγμή που η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, πολιτικοί παράγοντες της Ροδόπης και του Έβρου, σύσσωμη η τοπική κοινωνία του Μεγάλου Δερείου ζητάνε την απομάκρυνση της δασκάλας, ποια συμφέροντα διατηρούν την δασκάλα στη θέση της; Ποιος θα πρέπει να αιτηθεί την απομάκρυνση της δασκάλας για να εισακουστεί το αίτημα εφόσον δεν λαμβάνεται υπόψη η γνώμη σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας; Ποιόν φοβάται το Υπουργείο και δεν απομακρύνει την δασκάλα; Μία δασκάλα η οποία στοιχηματίζοντας στον εθνικισμό, τον δήθεν πατριωτισμό και την εθνική αυτοθυσία έχει δηλητηριάσει τις ψυχές των κατοίκων ενός χωριού και έχει σπείρει το μικρόβιο του εθνικισμού στο έδαφος του Μεγάλου Δερείου;







Κάθε δασκάλα που θα είχε την παραμικρή αξιοπρέπεια θα έπρεπε να έχει ήδη αιτηθεί την απομάκρυνσή της από το σχολείο. Κάθε δασκάλα που σέβεται πάνω από όλα το επάγγελμά της, βλέποντας τα παιδιά να απέχουν από τα μαθήματα θα έπρεπε να κάνει την αυτοκριτική της και όχι να βρει το αποκούμπι του εθνικισμού για να αυτοπροβληθεί ως η σύγχρονη Μπουμπουλίνα της Θράκης. Όπως όλα δείχνουν ωστόσο, ελάχιστα απασχολεί την δασκάλα του Μεγάλου Δερείου το επάγγελμά της. Άλλοι λόγοι την έφεραν στο σχολείο του Μεγάλου Δερείου και άλλα συμφέροντα, εξωσχολικά, την κρατάνε με νύχια και με δόντια στον ορεινό Έβρο.







Για ένα μόνο συγχαίρουμε την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου. Διότι με τα κατορθώματα και τα καμώματά της, η ορεινή κοινότητα του Μ. Δερείου έδωσε το πιο ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα την 28η Οκτωβρίου με την αποχή 40 σε σύνολο 60 μαθητών από την παρέλαση. Για το ιστορικό, την 28η Οκτωβρίου 2008 αντί των μαθητών του σχολείου στο Μεγάλο Δέρειο «παρήλασαν» εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ στον Νομό Έβρου με επικεφαλή τον βουλευτή Σερρών, Ηλία Πολατίδη, και μέλη του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου.







Ως Αντιεθνικιστική Κίνηση συντασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων του Μεγάλου Δερείου και ζητάμε την άμεση απομάκρυνση της δασκάλας.









ΕΡΩΤΗΣΗ του Αχμέτ Χατζηοσμάν
Προς: Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
«Αρ. Πρωτ.: 8352/17.10.2008




Με την υπ’ αρ. 498/09.11.2007 αναφορά που κατέθεσα πέρσι τέτοιο καιρό, σας διαβίβασα κύριε υπουργέ επιστολή της σχολικής εφορείας του μειονοτικού δημοτικού σχολείου Μεγάλου Δερείου, την οποία συνυπέγραφαν ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, καθώς επίσης όλοι οι υπόλοιποι γονείς των μαθητών, με την οποία ζητούσαν την αντικατάσταση και απομάκρυνση της δασκάλας, κυρίας Χαρίκλειας Νικοπούλου. Στην υπ’ αρ. 128030/ΙΗ/27.11.2007 απάντησή σας με διαβεβαιώσατε ότι κατόπιν συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τους γονείς και φορείς της εκπαίδευσης το σχολείο συνέχισε τη λειτουργία του ως έχει «χωρίς κανένα πρόβλημα». Τα τελευταία δύο χρόνια η τοπική κοινωνία του Μεγάλου Δερείου στον Ν. Έβρο είναι ανάστατη από τις δράσεις της δασκάλας, κυρίας Χαρίκλειας Νικοπούλου. Η εν λόγω δασκάλα προέβη σε μία σειρά προκλητικών ενεργειών και εμπρηστικών δηλώσεων με αποτέλεσμα την αναστάτωση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας του Μεγάλου Δερείου και την τρομοκράτηση των κατοίκων της μέσω απειλών και εκβιασμών.
O συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης είχε υποσχεθεί στους γονείς την απομάκρυνση της δασκάλας πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (2008-2009), ωστόσο ένα χρόνο μετά, η δασκάλα παραμένει. Δεν ισχύει το ίδιο και για τους μαθητές. Ένας μόνο μαθητής παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο του Μεγάλου Δερείου, ενώ οι υπόλοιποι απέχουν και οι γονείς αρνούνται κατηγορηματικά να στείλουν τα παιδιά τους σε αυτό σε περίπτωση που παραμείνει η δασκάλα.
Επειδή η δασκάλα του σχολείου, κυρία Χαρίκλεια Νικοπούλου, συνεχίζει να προκαλεί με τις δραστηριότητές της αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Μεγάλου Δερείου και στο σχολείο, όπως αποδεικνύεται και από την επιστολή 41 γονέων και κηδεμόνων μαθητών του μειονοτικού σχολείου Μεγάλου Δερείου την οποία επισυνάπτουμε στην παρούσα ερώτηση,
Επειδή με την παραμονή της δασκάλας στο σχολείο το μόνο που πέτυχε το υπουργείο μέχρι σήμερα ήταν να αδειάσει το σχολείο από τους μαθητές, επειδή σύσσωμη η τοπική κοινωνία ζητά την απομάκρυνση της δασκάλας, αίτημα στο οποίο συνηγορούν και οι τοπικοί φορείς, επειδή πλέον δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται κανένα ενδεχόμενο να κλείσει το ψυχολογικό χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της δασκάλας και των μαθητών και γονέων,
Με βάση τα παραπάνω
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:




Γιατί απέχει προκλητικά από την προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος που ταλανίζει την τοπική κοινωνία του Μεγάλου Δερείου και τους μαθητές του μειονοτικού δημοτικού σχολείου;
Τι σκοπεύει να πράξει για να ομαλοποιήσει την κατάσταση και να επιλύσει το πρόβλημα;
Τι απαντά στο αίτημα των γονέων για μετακίνηση της δασκάλας, κυρίας Χαρίκλειας Νικοπούλου, από το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Μεγάλου Δερείου;




Ο ερωτών βουλευτής
Αχμέτ Χατζηοσμάν»

















ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ



ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΕΡΕΙΟΥ







Μεγάλο Δέρειο 05-10-2008











Οι γονείς και κηδεμόνες και η Σχολική Εφορεία του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Μεγάλου Δερείου του Δήμου Ορφέα, έλαβαν ομόφωνα την παρακάτω απόφαση στη συνέλευση που πραγματοποίησαν στις 5 Οκτωβρίου 2008.



Οι γονείς και κηδεμόνες αποφάσισαν να στείλουν την εν λόγω ανακοίνωση και αίτημα για την απομάκρυνση από το Σχολείο της δασκάλας της κ. Χαρίκλειας Νικοπούλου στο Νομάρχη Έβρου, στο Συντονιστή Μειονοτικών Σχολείων Κομοτηνής, στον Προϊστάμενο του 1ου Γραφείου και στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.







Το πρόβλημα εν συντομία







Στην αρχή του σχολικού έτους 2007-2008, η δασκάλα κ. Χαρίκλεια Νικοπούλου η οποία υπηρετεί στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Μεγάλου Δερείου, παρενέβη στη διαδικασία συντήρησης και βαψίματος του Σχολείου, μολονότι είναι μια εργασία που εμπίπτει στην ευθύνη της Σχολικής Εφορείας. Οι γονείς θα πλήρωναν ως αμοιβή στους ελαιοχρωματιστές από 10 €. Όμως, η δασκάλα ζήτησε από τα παιδιά από 10 € και τα απείλησε να μην έρθουν στο σχολείο όσοι δεν φέρουν τα παραπάνω χρήματα. (Είχε στείλει τα παιδιά να φέρουν από 10 € εν ώρα μαθήματος).







Η στάση και η πράξη αυτή της κ. Δασκάλας προκάλεσε την αντίδραση των γονέων. Εν συνεχεία, η Δασκάλα έδειξε διαφορετική συμπεριφορά στους μαθητές εν ώρα μαθήματος. Οι δε μαθητές δήλωσαν ότι δε θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.







Η κ. Δασκάλα η οποία έχει προκαλέσει σειρά παρόμοιων ανησυχιών, εξοργίστηκε και για τη χρήση των περίσσιων χρωμάτων από το Σχολείο. Τα χρώματα αυτά τα είχαν προμηθευτεί από το Δήμο Ορφέα και με την συγκατάθεση του Δήμου Ορφέα τα χρησιμοποίησαν οι ελαιοχρωματιστές στο βάψιμο του τεμένους. Η Δασκάλα προπηλάκισε τη Σχολική Εφορεία και το Δ/ντή του Σχολείου λέγοντας: «Τι είδους μουσουλμάνοι είστε εσείς;».







Οι γονείς και κηδεμόνες οι οποίοι είδαν ότι η κ. Χαρίκλεια Νικοπούλου είναι πηγή αναστατώσεων και ανησυχιών μεταξύ των γονέων, μαθητών και δασκάλων, καθώς επίσης και ότι δεν υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες συνθήκες για μια υγιή εκπαίδευση, ζήτησαν την απομάκρυνση της εν λόγω δασκάλας από το Σχολείο. Οι γονείς, υπέβαλαν στο Συντονιστικό Γραφείο μια αίτηση στην οποία υπέγραφαν πάνω από 30 γονείς και κηδεμόνες. Στις 7 Νοεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε μια συνέλευση γονέων και κηδεμόνων στο Σχολείο του χωριού με τη συμμετοχή και του Συντονιστή Μειονοτικών Σχολείων και του Προϊσταμένου του 1ου Γραφείου. Στην εν λόγω συνέλευση, οι αρμόδιοι θεώρησαν δίκαια τα αιτήματα των γονέων. Ο κ. Συντονιστής ο ποίος είχε δηλώσει ότι δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια αλλαγή δασκάλας στη μέση της χρονιάς, υποσχέθηκε ότι θα πράξει τα δέοντα στο τέλος του διδακτικού έτους. Η υπόσχεση αυτή δεν τηρήθηκε στην αρχή του διδακτικού έτους του 2008-2009 με αποτέλεσμα να προετοιμάσει το κατάλληλο έδαφος για τη συνέχιση του ήδη υπάρχοντος προβλήματος στο Σχολείο.







Ύστερα από τη συλλογή των υπογραφών, η κ. Δασκάλα, μαζί με το σύζυγό της, επιδόθηκε στην κατατρομοκράτηση των γονέων και κηδεμόνων. Αντί να ασχολείται με το εκπαιδευτικό έργο, αυτή προσπαθεί να εξιλεωθεί. Με τις διάφορες εξωπραγματικές, ανακόλουθες και σπιλωτικές δηλώσεις της που αμαυρώνουν την εικόνα του χωριού στα τοπικά και εθνικά ΜΜΕ, έχει διαστρεβλώσει το όλο θέμα και του έχει δώσει μια πολιτική χροιά. Η κ. Δασκάλα, το Φεβρουάριο του 2008, στο πρόγραμμα «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και στην εφημερίδα «Το Θέμα» έχει δηλώσει και εκφράσει τη γνώμη ότι: «Η εκπαίδευση στα μειονοτικά σχολεία πρέπει να είναι μόνο στην ελληνική γλώσσα». Αυτή η άποψή της, αντιβαίνει στις προσεγγίσεις και αντιλήψεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς επίσης και στις διμερείς συμφωνίες.







Εν τω μεταξύ, η κ. Δασκάλα, έχει απειλήσει τους γονείς που εργάζονται σε χριστιανούς εργοδότες με απόλυση από την εργασία τους. Ο δε σύζυγος της κ. Δασκάλας, έχει φωτογραφίσει τα νομίμως ανεγειρόμενα και τα νεοαναγειρόμενα κτίρια απειλώντας ότι θα παραδώσει τους φακέλους και τα στοιχεία στην Πολεοδομία.







Άλλωστε, ο σύζυγος της κ. Δασκάλας ο οποίος υπέβαλε εξωπραγματική αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα Σουφλίου, σχετική με έναν γονέα, στην οποία αναφορά δήλωνε ότι: «Θα κάψουν τη σύζυγο και εμένα, μαζί με το σπίτι που μένουμε». Κατόπιν τούτου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, ύστερα από την ανάκριση που διενήργησε, διαπίστωσε ότι ψεύδεται ο εν λόγω σύζυγος της κ. Δασκάλας.







Στις 25 Σεπτεμβρίου 2008, η Πολεοδομία Ορεστιάδας συνέταξε μια έκθεση σχετική με μια απλή εργασία που λάμβανε χώρα εντός τεμένους του χωριού. Η Πολεοδομία έχει δηλώσει στην Επιτροπή Τεμένους ότι: «Το παράπονο έχει γίνει εκ μέρους του συζύγου της κ. Δασκάλας».







Το αίτημα της απομάκρυνσης από το Σχολείο







Οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί κάτοικοι του Μεγάλου Δερείου, από το 1950 και εντεύθεν, έχουν συμβιώσει μαζί και με αλληλεγγύη. Όμως, εδώ και δυο χρόνια, τα προβλήματα που εκπορεύονται εξαιτίας της στάσης και συμπεριφοράς της κ. Δασκάλας, δημιούργησαν ένα κλίμα ανησυχίας στο χωριό. Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι δεν κατέστη δυνατόν για την κ. Δασκάλα να γνωρίσει τον κόσμο αρκούντως της ευρύτερης περιοχής. Η επιμονή της στο λάθος, οι προσεγγίσεις της, οι εξωδιδακτικές της δραστηριότητες και η στάση της αυτή που αναφέρεται παραπάνω, έχει προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο των κατοίκων του Μεγάλου Δερείου αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.







Κατόπιν όλων τούτων, εξαιτίας του συνεχιζόμενου προβλήματος στο Σχολείο, οι γονείς και κηδεμόνες, έθεσαν σε εφαρμογή την απόφαση που έλαβαν να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο Σχολείο από τις 6 Οκτωβρίου και εντεύθεν.







Οι κάτοικοι του χωριού οι οποίοι συμπαρίστανται στους γονείς και κηδεμόνες, ζητούν την άμεση μετάθεση της κ. Χαρίκλειας Νικοπούλου. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η εκπαίδευση στο Σχολείο αν δεν απομακρυνθεί η κ. Δασκάλα.







Οι γονείς και κηδεμόνες, ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές ότι, δε θα στείλουν τα παιδιά τους στο Σχολείο έως ότου να απομακρυνθεί η κ. Χαρίκλεια Νικοπούλου από το Σχολείο του χωριού. Ως γονείς, αναμένουμε από τις αρμόδιες αρχές για μια ακόμη φορά, να ληφθεί υπόψη το αίτημά μας, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο της εκπαίδευσης σ’ ένα υγιές περιβάλλον.







Οι γονείς και κηδεμόνες ( 41 ) μαθητών του



Μειονοτικού Σχολείου Μεγάλου Δερείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: