Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Τί έγινε στην αντιρατσιστική πορεία στις 18/12 (Περιγραφή & video)

Πολλές εκατοντάδες μετανάστες, έλληνες φοιτητές και μαθητές, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων, διαδήλωσαν την Πέμπτη 18/12 Παγκόσμια μέρα του Μετανάστη, έξω από τη Βουλή.
Παρά το γεγονός ότι την ίδια ώρα “καίγονταν” η Νομική από τα δακρυγόνα των ΜΑΤ μερικές εκατοντάδες μέτρα παρακάτω, και παρά τη γενικευμένη αστυνομοκρατία στο Σύνταγμα μία ώρα μετά από την επεισοδιακή λήξη του μεγάλου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου νωρίτερα, η συγκέντρωση ξεκίνησε με πολύ κόσμο στις 5.30 μ.μ. που όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν.
Το λόγο πήραν εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων στην Ελλάδα: ο Μ. Μάολα, πρόεδρος της Μπαγκλαντεσιανής Κοινότητας, ο Σεζαρ Σ. Γραμματέας την Ένωσης Φιλιππινέζων μεταναστών ΚΑΣΑΠΙ, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Κοινότητας, Σύριος μετανάστης από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, και η Καντίτζα Σάνκο από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών.
Επίσης χαιρέτισαν στη συγκέντρωση ο Θ.Δρίτσας, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Χρυσόγελος από τους Οικολόγους-Πράσινους και ο Θ.Κούρκουλας από την Κίνηση “ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ”
Η Ομάδα κρουστών του Πολυτεχνείου με το Βασίλη Βασιλάτο έδιναν τόνο, ζωντάνια και παλμό στη συγκέντρωση, ένωσαν τους ήχους των κρουστών τους με τις φωνές των μεταναστών και των αλληλέγγυων για να ακουστούμε ακόμα πιο δυνατά, και όλοι μαζί πορευτήκαμε μας προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω στις 6 μ.μ.
Με μπλοκ και πανό συμμετείχαν στην πορεία η KASAPI, η Μπαγκλαντεσιανή Κοινότητα, η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, η Μαροκινή Κοινότητα Ελλάδας, το Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών, η Υπερπόντια Πακιστανική Συμμαχία και ο Ελληνοπακιστανικός Σύλλογος. Επίσης η Κίνηση “ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ”, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, ο Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής Αθήνας, πολίτες του Περιστερίου και οι Οικολόγοι-Πράσινοι.
Όμως κλούβες και διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. απρόκλητα απαγόρευσαν την πορεία προς την Ε.Ε. και έκλεισαν τη Β.Σοφίας στο ύψος των λουλουδάδικων χωρίς απολύτως καμία δικαιολογία. Απέναντι στα παραταγμένα ΜΑΤ, φωνάξαμε για πολλή ώρα συνθήματα ενάντια στις απαγορεύσεις, την καταστολή και τις δολοφονίες της ΕΛ.ΑΣ. Αρνηθήκαμε την “αντιπρόταση” του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να πάει στην Ε.Ε. αντιπροσωπεία 15 ακπροσώπων φορέων, και καταγγείλαμε την υποκρισία και το ρατσισμό της Κυβέρνησης και της Αστυνομίας, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας του Μετανάστη.
Γύρω στις 7 η πορεία έφυγε από τη Βασιλίσσης Σοφίας, κατευθύνθηκε μέσω της Καραγιώργη Σερβίας και της Σταδίου στην κάτω μεριά της Πλατείας Συντάγματος, και ο κόσμος μπήκε στο κέντρο της πλατείας για να πάρει το ΜΕΤΡΟ. Εκεί διμοιρίες των ΜΑΤ που …φύλαγαν το νέο Δέντρο, (άραγε φοβήθηκαν ότι θα το καίγανε οι μετανάστες;) προς στιγμήν έκαναν κλοιό γύρω από το ανακατασκευασμένο στολίδι της πόλης κλείνοντάς μας τη δίοδο προς το Μετρό. Απαιτήσαμε να μας ανοίξουν τη δίοδο, όπως και έγινε, αφού πρώτα στολίσαμε κιʼ εμείς από τη μεριά μας το Δέντρο με αντιρατσιστικές πικέτες.
Και μια λεπτομέρεια: Ο Δήμος Αθήνας, αρνήθηκε να μας δώσει άδεια και ρεύμα για τις μικροφωνικές της Συγκέντρωσης, διότι - όπως μας είπαν - θα χαλούσαμε τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου στον κεντρικό χώρο της πλατείας…
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ TVXS

πηγες:http://www.tvxs.gr/v1980
www.ksm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: