Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2008

Όχι στην επικύρωση της ντιρεκτίβας του αίσχους από τo Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Η οδηγία περί επιστροφής προσώπων, η ντιρεκτίβα του αίχους, η οποία υπερψηφίστηκε από το ευρωκοινοβούλιο στις 18 Ιούνη, έχει κατατεθεί για επίσημη επικύρωση από το Συμβούλιο της Ε.Ε. στις 8/9 Δεκέμβρη.
Τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες. ΜΚΟ, εργατικά συνδικάτα αλλά και θρησκευτικές οργανώσεις έχουν κινητοποιηθεί ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή της ντιρεκτίβας που θα πυροδοτήσει μια πολιτική φυλακίσεων και απελάσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που μια σειρά χωρών στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για την αντιμετώπιση που η ντιρεκτίβα επιφυλάσσει στου πολίτες τους, αυτήν ακριβάς τη στιγμή η γαλλική προεδρία της Ε.Ε. επιλέγει να προωθήσει τη ντιρεκτίβα για επικύρωση από το Συμβούλιο της Ε.Ε. ενώ παράλληλα ξεκινούν οι εορτασμοί για την 60η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Πέρα από το προσβλητικό περιεχόμενο της ντιρεκτίβας, εξίσου προκλητική είναι η επιλογή της ημερομηνίας και της μεθόδου που επελέγη. Ενώ η ντιρεκτίβα υπάγεται στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, θα προωθηθεί για επικύρωση στις 8/9 Δεκέμβρη:
- είτε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, στο οποίο προεδρεύει ο γάλλος υπουργός M. Borloo (περίεργη η αντίληψη περί οικολογία που συμπεριλαμβάνει τις απελάσεις μεταανστών χωρίς χαρτιά!)
- είτε στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφοράς, στο οποίο προεδρεύει ο γάλλος υπουργός M. Bussereau (μια απόδειξη της προθυμίας για κοινές πτήσεις απελάσεων;)
- είτε στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Θεμάτων, στο οποίο προεδρεύει ο γάλλος υπουργός εξωτερικών M. Koucner (μια πρωτοβουλία που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι συνάδελφοί των χωρών της Λατινικής Αμερικής).
Οι οργανώσεις μας απευθύνουν ένα κάλεσμα στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική ώστε να εκφραστεί η αποδοκιμασία απέναντι τόσο στην προεδρία της Ε.Ε. όσο και στις επιμέρους κυβερνήσεις και να επιτευχθεί η απόσυρση της ντιρεκτίβας.
Anafé, APDHA, Arci, ATMF, La Cimade , Gisti, IPAM, LDH-Belgique, Migreurop, Statewatch
www.migreurop.org
Υ.Γ. Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτέλεσμα της σημερινής κινητοποίησης μπροστά στο Υπουργείο Εσωτερικών για την υπόθεση των απεργών πείνας στα Χανιά. Να σημειώσουμε ότι πριν λιγες μέρες, στη βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Νάκος διέθεσε τρία ολόκληρα λεπτά για απορρίψει τα αιτήματα των απεργών πείνας, επικαλούμενος στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ε.Ε.:
«Εξάλλου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο που είναι η συμφωνία που επετεύχθη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει συμφωνήσει να λαμβάνονται αποφάσεις νομιμοποίησης μόνο κατά περίπτωση και όχι γενικές».
Βλέπουμε ότι οι ντιρεκτίβες και τα Σύμφωνα της Ε.Ε., ο πόλεμος δηλαδή που έχει κηρύξει η Ευρώπη στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, δεν είναι λόγια στα χαρτιά, αλλά μια ζοφερή πραγματικότητα. Που πρέπει να αλλάξουμε.
www.clandestina.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: