Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Για την παρέμβαση Αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα, στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης στις 26/01/09

Καλά εξελίχθηκε η σημερινή κίνηση αλληλεγγύης με μοίρασμα κειμένων και κρέμασμα πανό μπροστά στο εργατικό κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Λόγω μικρού αριθμού συντρόφων ( 4 ) δεν έγινε κάποια παραπάνω κίνηση. Πάντως τα γραφεία του Ε. Κ. ήταν όλα κλειστά και όσοι υπάλληλοι έβγαιναν από την Εργατική Εστία ( συστεγάζονται ) ρωτούσαν αν θα γίνει κατάληψη. Ίσως και να περίμεναν κάτι τέτοιο.
Επίσης στο δρόμο για το Ε. Κ. ένα από τα γνωστά φασιστοειδή της πόλης ( αυτός που είχε απειλήσει συντρόφους ότι θα φέρει καραμπίνα κ είχε γράψει στοχάδι σε αμάξι συντρόφου, για όσους ξέρουν κ θυμούνται ) επιχείρησε να μας επιτεθεί αλλά το μετάνιωσε γρήγορα. Δυστυχώς λόγω του χώρου και του χρόνου δεν μπορέσαμε να του φερθούμε όπως την προηγούμενη φορά που τον βρήκαμε και όπου, αφού έβρισε κ απείλησε, σύντροφος τον έκανε μαύρο στο ξύλο. Ας μην ανησυχεί όμως…
Υ.Γ. φώτο του πανό δεν μπορώ να ανεβάσω τώρα. ίσως γίνει αργότερα. το πανό έγραφε: φτάνει το ξεπούλημα της ΓΣΕΕ-αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα. Το κείμενο που μοιράστηκε είναι το παρακάτω

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Η Κ. Κούνεβα, γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών-στριών και Οικιακού Προσωπικού, στις 22 Δεκέμβρη το βράδυ, καθώς επέστρεφε στο σπίτι της στα Πετράλωνα, δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο από το παρακράτος των ιδιωτικών εταιριών. Χρόνια τώρα έχουν μάθει να κάνουν καλά τι δουλειά τους και να βγάζουν από τη μέση όποιον μάχεται και παλεύει για τα ίδια του τα δικαιώματα εκφοβίζοντας, απειλώντας και απολύοντας τους αγωνιστές εργαζομένους. Ο χαρακτήρας της επίθεσης ενάντια στην Κ. Κούνεβα ήταν εκδικητικός, αφού τόλμησε να σηκώσει κεφάλι στα αφεντικά, και προς παραδειγματισμό όσων σκέφτονται να αντιδράσουν οργανωμένα στην ασύστολη εκμετάλλευση τους. Η Κ. Κούνεβα βρίσκεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός σε κρίσιμη κατάσταση και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην όραση και το αναπνευστικό.

Η Κωνσταντίνα είναι μία από τις εκατοντάδες μετανάστριες εργάτριες που εργάζεται χρόνια σαν καθαρίστρια σε καθεστώς υπενοικίασης. Είναι, γνωστή για τη στάση της σε πολλά αφεντικά. Είχε έρθει σε κόντρα με την εργοδοσία «ΟΙΚΟΜΕΤ» διεκδικώντας ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων γιʼ αυτήν και τις συναδέλφισσές της και καταγγέλλοντας τις παρανομίες στη μισθοδοσία, την ανύπαρκτη ασφάλιση και άλλες αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Είχε προηγηθεί η εκδικητική απόλυση της μητέρας της από την ίδια εταιρεία και δυσμενής μετάθεση της ίδιας στο Μαρούσι.

Η «ΟΙΚΟΜΕΤ», είναι μια πανελλαδική εταιρεία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, ιδιοκτησίας Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που απασχολεί «επίσημα» 800 εργαζόμενους (οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν τουλάχιστον για διπλάσιους ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3000), η εργοδοτική παρανομία αποτελεί καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, οι οποίες δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους. Δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα. Τρομοκρατούνται, μετατίθενται δυσμενώς, απολύονται και εκβιάζονται με οικειοθελή αποχώρηση (εργαζόμενη απειλήθηκε από την εργοδοσία, κρατούμενη για 4 ώρες σε χώρο της εταιρείας μέχρι να υπογράψει την παραίτησή της). Το αφεντικό στήνει εργοδοτικό σωματείο για να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους ενώ απολύει και προσλαμβάνει κατά βούληση μη αφήνοντας κανένα περιθώριο εργασιακής επικοινωνίας και συλλογικής δράσης.

Η ΟΙΚΟΜΕΤ έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ (αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων) επειδή μπορεί και «προσφέρει» το φτηνότερο πακέτο με τους μέγιστους όρους εκμετάλλευσης και υποτίμησης της εργασίας. Ένα τέτοιο καθεστώς «προσφοράς και ζήτησης» έχει οργανωθεί βάσει δημόσιων οργανισμών ένας από τους οποίους είναι και ο ΗΣΑΠ. Ο ΗΣΑΠ όπως και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, από σχολεία, δημόσια κτίρια και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι συνένοχοι στη διατήρηση αυτού του καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν γίνει από την πλευρά του σωματείου.

Τη στιγμή που το κράτος πασχίζει να αντιμετωπίσει μια τερατώδη οικονομική κρίση μετατρέποντας την σε «Καταναλώστε όσο μπορείτε περισσότερο για να βρείτε το πνεύμα των Χριστουγέννων», να λογοδοτήσει για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου από τα κρατικά καθάρματα μετασκευάζοντας την σε εξοστρακισμό, να καταπνίξει στα χημικά την κοινωνική έκρηξη η δολοφονική επίθεση στην Κούνεβα περνάει από τα κυρίαρχα ΜΜΕ σχεδόν απαρατήρητη. Η ζωή της, μάλλον, κάνει μικρότερα τηλεοπτικά νούμερα από του μεγαλοεφοπλιστή Παναγόπουλου, που όπως και οι υπόλοιποι καπιταλιστές, έχει πλουτίσει ρουφώντας το αίμα των εργαζομένων.

Δεν μπορούμε, τέλος, να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στην αδιαφορία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ. Η ένοχη σιωπή τους έρχεται να συμπληρώσει όχι μόνο την κάλυψη του γεγονότος αλλά και τις δικές τους ευθύνες για την ολοένα αυξανόμενη εκμετάλλευση, τις ολοένα χειρότερες συνθήκες εργασίας, τις συμβάσεις που υπογράφουν με τις κυβερνήσεις και τα αφεντικά και την εξαργύρωση των «αγώνων» τους με κομματικές καρέκλες. Ο προδοτικός τους ρόλος στον αγώνα για τα συμφέροντα των καταπιεσμένων, τους έχει πλέον καταστήσει, όχι μόνο ανεπαρκείς αλλά και επικίνδυνους για την υπόθεση της κοινωνικής ανατροπής. Η απαξίωση τους από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, η ολοένα αυξανόμενη αυτοοργάνωση των εργαζομένων σε αντι-ιεραρχικές οργανώσεις βάσεις, η έμπρακτη καταδίκη τους από εξεγερμένους, όπως ο ξυλοδαρμός του ξεπουλημένου Πολυζωγόπουλου, είναι μόνο η αρχή. Το ξεπέρασμα τους από τους καταπιεσμένους, μέσα από την ταξική αλληλεγγύη και την ένωση ελλήνων και ξένων εργαζομένων, την απαλλοτρίωση των μέσων παραγωγής και την αμεσοδημοκρατική αυτοοργάνωση των εργατικών – επαναστατικών συμβουλίων και κοινοτήτων βάσης, είναι μονόδρομος στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.



Καμιά κρατική και παρακρατική επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Τα πλούτη τους είναι το αίμα μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: