Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

1300 μεταναστες δραπέτευσαν από το κέντρο κράτησης της Λαμπεντούσα(νησί νότια της Σικελίας)(

Περίπου 1300 μεταναστες που κρατούνταν σε κέντρο κράτησης της Λαμπεντούσα (μικρό νησί νότια της Σικελίας) δραπέτευσαν το Σάββατο 25/1 παραβίαζοντας τις πύλες και απωθόντας τους αστυνομικούς φρουρούς.
Στο κέντρο κράτησης στοιβαζονταν τις περασμένες ημέρες σχεδόν 2000 άτομα, επειτα από μια σειρά μαζικών αφίξεων μεταναστών από τις αφρικανικές ακτές. Το εν λόγω κεντρο κράτησης (που λειτουργεί ως Cpt -κέντρο πρώτης υποδοχής και Cie -κέντρο ταυτοποίησης και απέλασης) έχει χωρητικότητα το πολυ 850 ατόμων. Πάρα τις αθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο ο υπουργός Εσωτερικών Μαρόνι αρνηθηκε τη μεταφορά τους σε άλλους χώρους στην Ιταλία, επιμένοντας στην άμεση απέλασή τους απευθείας από το νησί.
Επίσης κανοντας λόγο για "έκτακτες συνθήκες" αποφάσισε τη δημιουργία ενος ακόμη Cie προκαλώντας έντονη αντίδραση στους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες. Η διαδηλωση με 4.000 άτομα που πραγματοποιήθηκε περιελάμβανε πολλούς από τους δραπέτες του Κέντρου 'υποδοχής'. Κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία οι διαδηλωτές έφτασαν στο δημαρχειο με τους μεταναστες να φων'αζουν 'Freedom' και 'Help us' και απαιτώντας να τους αφήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.
Οι οργανώσεις Διεθνης Αμνηστία, Save The Children, Cir, Asgi, Γιατροι χωρίς σύνορα κατηγγειλαν τον κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και η Υπατη Αρρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξεφρασε την ανησυσχία για την τυχη των ανδρων, γυναικών και παδιών προσφύγων. Ο Μπερλουσκόνι επιχειρώντας να καθησυχάσει τους κατοικους δηλωσε ότι "ελέγχει την κατάσταση".
Δείτε βιντεο από το bbc -πειλαμβανει διαφημιση
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7848786.stm

επισκεφθείτε
http://fortresseurope.blogspot.com/2006/02/immigrants-dead-at-frontiers-of-europe_16.html http://www.repubblica.it/2009/01/sezioni/cronaca/immigrati-3/fuga-cpa/fuga-cpa.html στα ιταλικα
ΠΗΓΗ:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=977982

Δεν υπάρχουν σχόλια: