Στην Πάτμο, στον χώρο «κράτησης» 80 τ.μ. του αστυνομικού τμήματος, έκλεισαν 150 μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Επειδή έβγαζαν τα χέρια τους έξω από τα κάγκελα ζητώντας βοήθεια, τους έφραξαν τα παράθυρα με ξύλα για να μη φαίνονται. Εκανε ζέστη, δεν έπαιρναν αέρα. Είχαν μόνο μία τουαλέτα. Εξεγέρθηκαν, έσπασαν την πόρτα, περιφέρονταν στους δρόμους και αφόδευαν στο λιμάνι. Τότε, σύμφωνα με μαρτυρίες, «ξεσηκώθηκαν όλοι κατά των "βρωμιάρηδων"»... Μετά από παρεμβάσεις της επάρχου, ενοικιάστηκε παλιό κέντρο διασκέδασης (ντισκοτέκ) 100 τ.μ., όπου τους πήγαν όλους μαζί -και τις γυναίκες και παιδιά- τροχάδην, για να μην τους βλέπουν οι τουρίστες... Μπροστά οι μετανάστες και πίσω αστυνομικοί. Τρία χιλιόμετρα απόσταση. Τροχάδην θα τους πήγαιναν και στο λιμάνι για να επιβιβαστούν στο πλοίο για τον Πειραιά, αλλά τελικά δέχθηκε ο δήμος να συνδράμει και τους μετέφερε σε καρότσα απορριμματοφόρου...
Ο Σπύρος Μαυρωνάς (Νομαρχιακή ΣΥΝ), που ζει στο νησί, μας είπε ότι οι 3.000 κάτοικοι είναι ευκατάστατοι, η τουριστική σεζόν ανοίγει το Πάσχα και οι τιμές των ακινήτων παραμένουν υψηλές. Οι εγκατεστημένοι Αλβανοί, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Ρώσοι φθάνουν τους 800, ενώ από τους λαθρομετανάστες που μεταφέρθηκαν από το Αγαθονήσι δεν παραμένει στην Πάτμο ούτε ένας.
«Φοβούνται μην κολλήσουν χολέρα»
Για το πρόβλημα εξήγησε ότι «οι κάτοικοι ζητούν να γίνει κέντρο υποδοχής σε άλλο νησί, αλλά η δημοτική περιουσία περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις και θα μπορούσε να παραχωρηθεί κάποιος μικρός χώρος. Στην παλιά ντισκοτέκ, που νοικιάστηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την παραμονή τους, ζούσαν 150 άτομα σε 100 τ.μ. Μια αφόρητη κατάσταση, χωρίς καμιά μέριμνα. Πηδούσαν από τα παράθυρα, έσπαγαν χέρια και πόδια, έγιναν πολλά ατυχήματα. Ζούμε σ' ένα νησί "θρησκευτικό κέντρο". Δεν θα έπρεπε να παρέχει σ' αυτούς τους ανθρώπους αλληλεγγύη, μια ζεστή αγκαλιά; Αντίθετα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κλείνουμε το λιμάνι μας σε όποιο πλοίο τους μεταφέρει. Δίνουμε ερεθίσματα για τρομοφοβικά αισθήματα. Κάποιοι πιστεύουν πως θα κολλήσουμε χολέρα» (!)
Ο ίδιος περιγράφει εικόνες ντροπής: «Τους έδιναν ένα μπουκάλι νερό ανά τρία άτομα. Βγήκαν, έσπασαν 2-3 ψυγεία, πήραν τρόφιμα. Τους χαρακτηρίζουν κλέφτες. Εφραξαν τα παράθυρα στο κρατητήριο όταν γινόταν ο γάμος ενός πριγκιπικού ζεύγους. Δεν θέλουν να γίνεται ορατό από τους υψηλούς προσκεκλημένους το κακό θέαμα. Η ομάδα μας προσέφερε βοήθεια. Δεν φτάνει. Γιατί υπάρχει μεγάλο έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής».
Η Νόρα Απέργη (πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Πάτμου και δημοτική σύμβουλος) έχει αντίθετη άποψη: «Τα αρμόδια υπουργεία μάς ζήτησαν εγγράφως να τους δώσουμε τις πρώτες βοήθειες και να τους εμβολιάσουμε. Ηρθαν σε ομάδες των 60 ατόμων, ενώ υπήρχαν ήδη μεγάλες ελλείψεις. Προχωρήσαμε σε ελέγχους για δερματικές παθήσεις, διάρροιες, γαστρεντερίτιδες. Ομως, για να βγούν τα αποτελέσματα από τα τέστ φυματίωσης και ηπατίτιδας απαιτούνται 4 και 10 μέρες. Και ώς τότε είχαν ήδη ταξιδέψει για τον Πειραιά. Πεινούσαν. Μέχρι να φύγουν βρώμισαν, έκλεψαν. Η αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων από την Πολιτεία είναι απάνθρωπη και φορτώνουν το βάρος στα μικρά νησιά. Δεν δέχεται η μικρή κοινωνία του νησιού την ίδρυση κέντρου υποδοχής. Συμβάλλουμε στο τουριστικό εισόδημα και αρνούμαστε να ζήσουμε ανάλογη ελεεινή κατάσταση με εκείνη που επικρατεί στην Πάτρα. Οι λαθρομετανάστες παρέμειναν στο κρατητήριο μέχρι να επιβιβαστούν στο πλοίο για τον Πειραιά. Προτείναμε να γίνει απολύμανση. Ούτε νερό δεν είχαν. Κινδύνευαν και οι λιμενικοί. Τους πήγαμε γάντια, μάσκες και εμβόλια».
«Πεντακόσια άτομα το δίμηνο»
Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, από την Πάτμο πέρασαν περίπου 500 λαθρομετανάστες, προερχόμενοι από το Αγαθονήσι με προορισμό τον Πειραιά.
«Λυπούμαστε αυτούς τους ανθρώπους που ζουν σ' αυτές τις συνθήκες, που κοιμούνται στον δρόμο» βεβαιώνει η Σμαράγδα Μουλιάτη, εκδότρια της εφημερίδας «Πατμιακά Χρονικά»:«Την περασμένη χρονιά είχε κατακλυστεί το νησί από λαθρομετανάστες. Υποδομή δεν υπάρχει. Ζούσαν στην αθλιότητα μέρες ολόκληρες, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους και να προωθηθούν στον Πειραιά. Στην αρχή οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν προσφέροντας ρουχισμό και άλλα είδη. Τώρα απαιτείται διάλογος της Νομαρχίας με τους δήμους για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής».
Στο τελευταίο φύλλο της τοπικής εφημερίδας, το πρωτοσέλιδο αναφέρεται σε «ανεξέλεγκτους λαθρομετανάστες» που «έσπασαν, έκλεψαν προκαλώντας οργή». Στο δημοσίευμα αναγράφεται ότι «μετά την εξέγερση των κρατουμένων λαθρομεταναστών στον μικρό υπαίθριο χώρο του αστυνομικού τμήματος, αφέθηκαν ελεύθεροι για να εκτονωθεί η κατάσταση, διέρρηξαν τέσσερα ψυγεία, ένα περίπτερο, αφαίρεσαν από καφετέρια μπουφάν πελατών, μπήκαν σε κατοικίες και καταστήματα ζητώντας χρήματα, πήραν ψωμί από τα τραπέζια εστιατορίων. Την επομένη οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν και πάλι 44 από τους 60 στον χώρο του κρατητηρίου, ενώ τα κλοπιμαία βρέθηκαν και επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους».
Στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα ο διοικητής του Α.Τ. Πάτμου περιγράφει: «Η εικόνα του νησιού είναι αλγεινή, η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία λαθρομεταναστών δημιουργεί μέγιστα προβλήματα στη τοπική κοινωνία, η παράνομη μετανάστευση μέσω θαλάσσιων συνόρων έχει πολλαπλασιαστεί ανησυχητικά». Και για τις συνθήκες στο κρατητήριο: «Είναι αδύνατον να φιλοξενήσει λαθρομετανάστες γιατί έχει υποστεί μεγάλες φθορές, καταστράφηκε η εξωτερική πόρτα και η μοναδική τουαλέτα».
Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάτμου ακολούθησε ψήφισμα των φορέων του νησιού για «απαγόρευση προσέγγισης στον λιμένα της Σκάλας σε όσα σκάφη επιχειρήσουν να αποβιβάσουν στη νήσο λαθρομετανάστες, λόγω της παντελούς ελλείψεως κατάλληλων υποδομών για τη φιλοξενία τους».
Ο δήμος έστειλε και έγγραφη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών.
Το ίδιο και η Ενωση Ξενοδόχων επισημαίνοντας και απειλώντας: «Δεν πάει άλλο και απευθύνουμε SOS. Η παρουσία λαθρομεταναστών θα επιφέρει τέτοιο πλήγμα στον τουρισμό, μπροστά στο οποίο η οικονομική κρίση δεν είναι τίποτα. Ο κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών είναι υπαρκτός. Ζητούμε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη είσοδος λαθρομεταναστών και η προώθησή τους στην Πάτμο, διαφορετικά θα αντιδράσουμε με ακραίες ενέργειες».
Το μέγεθος του προβλήματος κατέγραψε και η έπαρχος Καλύμνου Χρ. Συφωνιού σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα:
«Εχουμε κουραστεί να απευθύνουμε εκκλήσεις, να γράφουμε επιστολές, να καλούμε τηλέφωνα χωρίς να παίρνουμε ουσιαστικές απαντήσεις. Το Επαρχείο καταβάλλει κάθε προσπάθεια ν' αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ομως δεν διαθέτουμε τις αναγκαίες υποδομές, υπηρεσίες και υποστήριξη που απαιτούνται. Οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας προς την πολιτεία αποτελούν "φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Η αστυνομία της Πάτμου κρούει επιτακτικά τον κώδωνα κινδύνου, για μια κατάσταση που καθημερινά γίνεται πιο επικίνδυνη και περισσότερο ανεξέλεγκτη, για μια εικόνα ντροπής και απαξίωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας, που δεν συνάδει με αυτή της πολιτισμένης χώρας».
Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου Γ. Μαχαιρίδης απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ζητώντας «να δώσει τέλος στο φαινόμενο που συνδέεται με την ασφάλεια των συνόρων, την κοινωνική γαλήνη και την προστασία ανθρώπινων ζωών». «Οι μικρές κοινωνίες των νησιών μας υπογραμμίζει», υποδέχονται κατά κύματα χιλιάδες λαθρομεταναστών, καθώς οι "κερδοφόρες επιχειρήσεις" των δουλεμπόρων από τις απέναντι τουρκικές ακτές συνεχίζονται προκλητικά και ανεμπόδιστα, ελλείψει ουσιαστικού αποτρεπτικού μηχανισμού. Τα αποθέματα ανθρωπιάς των κατοίκων των νησιών είναι απεριόριστα, αλλά το τελευταίο διάστημα ξεπεράστηκε το όριο των αντοχών τους, αφού οι φωνές απόγνωσης δεν εισακούονται».
Στην Πάτμο, λειτουργούν περίπου 80 ξενοδοχειακές μονάδες και πανσιόν. Τον Αύγουστο οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 20.000 και την περίοδο του Πάσχα φθάνουν τους 7.000-8.000.
* τα εισαγωγικα δικα μας καθως θεωρουμε οτι καμμια ψυχη δεν ειναι παρανομη,κανενας ανθρωπος δεν ειναι λαθραιος...
θεωρουμε ως αναξιο λογου οτι αυτες τι κατα τα αλλα "αγιες" ημερες του πασχα οι ...καλοι πιστοι της πατμου καθως και η εκκλησια,αντιμετωπιζουν με μισος και καχυποψια τους εξαθλιωμενους και αποστεομενους συνανθρωπους μας.
κατα τα αλλα αγαπατε αλληλους και ειρηνη ημιν.....(ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ) θα προσθεσουμε εμεις.
η συνταξη του ιστολογιου
Κυριακή 19 Απριλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου