Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Νεογλώσσα: ''Οικοδομώντας την Ευρώπη του Ασύλου''

Με τον παραπάνω τίτλο πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Σεπτέμβρη στο Παρίσι άτυπη σύνοδος των υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης υπουργών των χωρών της Ε.Ε. Η σύνοδος είναι ένα ακόμα βήμα προς το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που πρόκειται να φηφιστεί στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Οκτώβρη στις Βρυξέλλες. Θυμίζουμε ότι μια ακόμα άτυπη συνάντηση των υπουργών για τη μετανάστευση πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Σεπτέμβρη στο Κίεβο.

Στη διήμερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τον προαναφερθέντα ευρηματικό τίτλο, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου μέχρι το 2010 ή, το αργότερο, το 2012. Γι' αυτό το σκοπό δημιουργείται ένα γραφείο πληροφοριών για τους αιτούντες άσυλο και ενισχύεται η ανταλλαγή ειδικών και μεταφραστών μεταξύ των διαφόρων χωρών.

Κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν η συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, καθώς οι εκπρόσωποι των μεσογειακών χωρών απαίτησαν μεγαλύτερη συμμετοχή από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Antonio Gutierres υπέβαλε κείμενο με προτάσεις τονίζοντας πως ''υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι φραγμοί και εμπόδια για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να περνούν παράνομα τα σύνορα, πέφτοντας στα χέρια των δουλεμπόρων''. Πρόσθεσε ότι μόνο 7 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. διαθέτουν προγράμματα υποδοχής προσφύγων από το Ιράκ. Μέσα στο 2007, οι χώρες της Ε.Ε. έδωσαν ασυλο σε 4.000 πρόσφυγες, δηλαδή ποσοστό 5%, δήλωσε ο Guiterres, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έδωσαν άσυλο σε 48.000 πρόσφυγες και ο Καναδάς σε 11.000.

Όσο για την Ελλάδα, το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Ύπατης Αρμοστείας, εξετάστηκαν 20.692 αιτήσεις και δόθηκε άσυλο σε 8 αιτούντες, ενώ σε δεύτερο βαθμό εξετάσθηκαν 6.448 αιτήσεις και αναγνωρίστηκε προσφυγικό καθεστώς σε 132 περιπτώσεις.
Δηλαδή ποσοστό 0,6%... Μάλιστα, δεν δόθηκε άσυλο ούτε σε έναν Ιρακινό...

Όσο για την οικοδόμηση της Ευρώπης του Ασύλου, το πραγματικό της περιεχόμενο απεικονίζεται στο ματωβαμένο πρόσωπο του αφγανού πρόσφυγα στην Πάτρα...

πηγη:www.clandestina.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: