Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Ουκρανία: Σύσκεψη κάτω από τα τείχη του Ευρωπαϊκού Φρουρίου



Στις 4-5 Σεπτεμβρίου στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε η διήμερη 8η υπουργική συνδιάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης με κεντρικό θέμα τις μεταναστευτικές πολιτικές. Τρεις ουκρανικές οργανώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων (No Border Project -- Ukraine, Ομάδα Προστασίας των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Χάρκοβου και Ουκρανικός Σύλλογος της Διακήρυξης του Ελσίνκι του 1975) διαδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους μπροστά στο χώρο συνάντησης των υπουργών. Οι αστυνομικές αρχές δεν άφησαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο ίδιο το κτίριο της συνδιάσκεψης. Φαίνεται πως οι υπουργοί δεν είχαν ανάγκη να ακούσουν τα λόγια αυτών που καθημερινά συναντιούνται με τους μετανάστες και τα προβλήματά τους. Ούτε ήθελαν να ακούσουν για τα αίτια που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Κατά τη διαδήλωση η ομάδα “No Βorder Project - Ukraine” μοίρασε το παρακάτω κείμενο:

Στις 4-5 Σεπτεμβρίου το Κίεβο υποδέχεται την όγδοη υπουργική συνδιάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ως θέμα τις μεταναστευτικές πολιτικές. Το κεντρικό θέμα της συνδιάσκεψης είναι «Οικονομική μετανάστευση, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή: σφαιρική προσέγγιση». Σωστότερα όμως θα ήταν να ονομαζόταν «Το ευρωπαϊκό Φρούριο: σύσκεψη των διευθυντών και της φρουράς της ευρωφυλακής», εφόσον το λιγότερο που απασχολεί τους υπουργούς εσωτερικών που ασχολούνται με τα ζητήματα της μετανάστευσης με αστυνομικές μεθόδους, είναι η ανάπτυξη ή η κοινωνική συνοχή.

Δεν υπερβάλλουμε καθόλου. Η προηγούμενη, έβδομη συνδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκε έξι χρόνια πριν στο Ελσίνκι -- και τώρα στο Κίεβο σχεδιάστηκε να «αξιολογήσουν τις δραστηριότητες και τα βήματα που καθιερώθηκαν από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ευρώπης στην προηγούμενη συνδιάσκεψη», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ουκρανικής συνδιασκέψης. Μερικά από τα βήματα αυτά τα ξέρουμε καλά όλοι μας:

Η Ουκρανία έγινε μια καινούργια χώρα-σύνορο της ΕΕ.

Λόγω επέκτασης της ΕΕ όλες οι δυτικές χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία εισήγαγαν τις βίζες για τους πολίτες τους. Όπως και πριν, τα ταξίδια στις χώρες της ΕΕ για τους περισσότερους ουκρανούς περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο ξεκάθαρες ταπεινώσεις στις πρεσβείες και στα σύνορα. Η τύχη των ουκρανών που εργάζονται εκτός της χώρας τους δεν βελτιώθηκε. Τους εκμεταλλεύονται αμείλικτα και οι περισσότεροί τους μέχρι τώρα δεν έχουν δικαιώματα. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πράξη δεν εκτελεί τη σύμβαση περί της διευκόλυνσης σε απόκτηση βίζας, που υπέγραψε με το ουκρανικό κράτος.

Η ΕΕ μοίρασε τους ανθρώπους σε «ευπρόσδεκτους» και «ανεπιθύμητους», ανοικοδομώντας ολοένα ψηλώτερα τείχη στα σύνορα του ευρωπαϊκού φρουρίου.

Από το 1993 στα σύνορα του ευρωπαϊκού φρουρίου, σύμφωνα με σχετικές καταγραφές, κάθε χρόνο χάνουν τις ζωές τους χίλιοι άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν το αντίθετο -- να σώσουν τις ζωές τους. Καταγόμενοι από χώρες κατεστραμμένες από τους πολέμους, τις δικτατορίες και τους λιμούς, οι άνθρωποι αυτοί πνίγονται στη Μεσόγειο, παγώνουν στα Καρπάθια, πεθαίνουν στα φορτηγά ή στα πλοία από ασφυξία. Στο μεταξύ, λίγο μετά από την προηγούμενη συνδιάσκεψη, η ΕΕ εφάρμοσε τη συνθήκη «Δουβλίνο-2». Η συνθήκη αυτή επιτρέπει μια πιο σκληρή στάση των ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, διευκολύνοντας τις απελάσεις στις χώρες καταγωγής. Φέτος, οι φορείς της ΕΕ έχουν την πρόθεση να επικυρώσουν την απόφαση περί του ενιαίου συστήματος απέλασης όλων των «μη επιθυμητών» μεταναστών, ενώ αντιθέτως έγγραφα, όπως η κρίσιμη για τους μετανάστες σύμβαση του ΟΗΕ περί της προστασίας των μεταναστών εργατών και των μελών των οικογενειών τους μέχρι τώρα παραμένει ανυπόγραφη, καθώς δεν έχει επικυρωθεί από καμμιά χώρα-μέλος της ΕΕ. Και δεν την υπέγραψαν ούτε οι ουκρανοί πολιτικοί που τάσσονται υπέρ των ευρωπαϊκών αξιών.

Η ΕΕ δημιούργησε μια ενιαία υπηρεσία προστασίας των συνόρων της -- την «Frontex». Όμως τον κύριο ρόλο στην προστασία των συνόρων τους οι ευρωπαΐοι γραφειοκράτες τον ανέθεσαν στις χώρες, τους πολίτες των οποίων οι ίδιοι δε θέλουν να δουν στην Ευρώπη -- στους συνοριακούς φύλακες και αστυνομικούς κρατών όπως η Ουκρανία ή το Μαρόκο. Ως αντάλλαγμα για την υπογραφή και επικύρωση από την πλευρά της Ουκρανίας της σύμβασης περί της επαναπροώθησης των μεταναστών, η Ευρώπη χρηματοδοτεί την οικοδόμηση στην Ουκρανία καινούριων φυλακών για τους μετανάστες. Οι Ουκρανοί συνοριακοί φύλακες πρέπει να κάνουν τη βρώμικη δουλειά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Το γεγονός πως η Ουκρανία προς το παρόν δεν είναι ασφαλής χώρα για τους μετανάστες η ΕΕ δεν το λαμβάνει υπόψη.

Η Ουκρανία ενίσχυσε την εικόνα της ως παραβάτη των δικαιωμάτων που έχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Το ουκρανικό σύστημα που προσφέρει καταφύγιο στους πρόσφυγες σχεδόν δεν δουλεύει. Το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν άσυλο είναι λιγότερο από 3% αυτών που το ζήτησαν. Πολλές αποφάσεις σʼ αυτόν τον τομέα λαμβάνονται με θολές διαδικασίες και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία κανείς λαμβάνει το άσυλο μένουν αδιευκρίνιστα.

Κατά τα τελευταία χρόνια η ουκρανική εξουσία συχνά παραβιάζει τη δική της και τη διεθνή νομοθεσία, οργανώνοντας απελάσεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε χώρες, όπου διατρέχουν κινδύνους, συγκεκριμένα, στο Ουζμπεκιστάν, τη Ρωσσία και τη Σρι Λάνκα. Οι οργανωτές της σημερινής συνδιάσκεψης υποδέχονται με χαρά εκπροσώπους του Ουζμπεκιστάν και της Ρωσσίας και υπόσχονται στους συμμετέχοντες «τη δυνατότητα να έχουν μη επίσημες συναντήσεις και συζητήσεις σε φιλική ατμόσφαιρα» (από την ιστοσελίδα της συνδιάσκεψης).

Στην ίδια την Ουκρανία, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες απειλούνται τόσο από εκβιασμούς από διεφθαρμένους κρατικούς φορείς, όσο και από εξευτελισμούς και διακρίσεις εξαιτίας της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Δε πρόκειται μόνο για τις συμμορίες των νεοναζί: οι πιο ξενοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις ακούγονται τελευταία από το επιτελείο του Υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Ιούρυ Λουτσένκο, που συμμετέχει στη σημερινή υπουργική διάσκεψη. Και σʼ αυτό το Υπουργείο σχεδιάζει να μεταβιβάσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής υπηρεσίας η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση, στην οποία προεδρεύει η άλλη συμμετέχουσα της συνδιάσκεψης, η πρωθυπουργός Ιουλία Τυμοσένκο.

Όμως οι παράνομες απελάσεις και η ξενοφοβία μερικών ουκρανών συναδέλφων τους δεν απασχολούν τους υπουργούς της ΕΕ, αρκεί η Ουκρανία να παίζει το ρόλο της ζώνης-προφυλακτήρα.

Στο ζήτημα της μετανάστευσης αντικατοπτρίζονται τα βασικά προβλήματα της σημερινού κόσμου: από την οικονομική ανισότητα μέχρι το ρατσισμό και τις παραβιάσεις του διακαιώματος των ανθρώπων να ζουν και να μετακινούνται ελεύθερα.

Μέχρι στιγμής οι οργανισμοί που έστειλαν τους αντιπροσώπους τους στο Κίεβο όχι μόνο δεν έλυσαν αυτά τα προβλήματα, μα τα βάθυναν και αυτό το πλήρωσαν χιλιάδες άνθρωποι με τις ζωές και την ελευθερία τους. Έτσι, μόνο φόβο μπορεί να προκαλεί η ανάπτυξη «των αποτελεσματικών πολιτικών για επίλυση των τρεχόντων και επίκαιρων ζητημάτων περί της μετανάστευσης εκ μέρους των κρατών-μελών και του Συμβουλίου της Ευρώπης και η ενίσχυση διμερών ή πολυμερών συνεργασιών στο μεταναστευτικό τομέα» (από την ιστοσελίδα της συνδιάσκεψης), μόνο φόβο μπορεί να προκαλεί η σκέψη σε τι θα μετουσιωθούν στο διάστημα ανάμεσα σʼαυτή και την επόμενη συνδιάσκεψη τα παραπάνω λόγια...

Για την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών,
για το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και του άσυλου,
ενάντια στην ευρώπη - φρούριο!

No Border Project – Ουκρανία

πηγη:http://www.clandestina.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: